20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

82'nci fuar gergin açıldı




İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende, AK Parti ve CHP'li davetlilerin karşılıklı tezahüratları nedeniyle gerginlik yaşandı.

 

82'inci kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı, Kültürpark Atatürk Açık Hava Tiyatrosu'nda yapılan törenle kapılarını açtı.AK Parti ve CHP'li grupların karşılıklı tezahürat ve sloganların ardından gergin başlayan ancak daha sonra milletvekilleri, sivil topum kuruluşları temsilcilerinin araya girmesiyle sakinleştirilen fuarın açılışında konuşan İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sükunet çağrısında bulundu.

AZİZ KOCAOĞLU: 'BUNA KİM SEBEP OLDUYSA KAFASININ KILCAL DAMARLARINA KADAR YAZSIN'

Taraflara seslenen Başkan Kocaoğlu, "Bu fuar ne bu partinin ne şu partinin çiftliği değildir. Herkes ne yaptığını bilsin lütfen. Bu fuar Ulu Önderimizin bize mirasıdır. Lütfen herkes kendini bilsin. Burası siyasi arena değil. 82 yıllık Türkiye'nin ilk fuarının, Ulu Önderin talimatıyla kurulan fuarın 82. yıl etkinliğidir. Burada 60 ülkeden gelen konuk var. Hadi kimseye, bakanlara, belediye başkanlarına, siyasiye saygı göstermiyorsunuz ama yabancı konuklara gösterin. Burada bakan düzeyinde 60 ülkeden gelen konuk var. Bana ikinci defa bu konuşmayı yaptırıyorsunuz. Ben herkesten hem sizlerin adına herkesten ve sürçi lisan muhataplarından özür dileyerek sözlerime başlamak istiyorum. Ama bu üç oldu, bunu herkes iyi bilsin. Dördüncüsü olmayacak. Buna kim sebep olduysa kafasının kılcal damarlarına kadar yazsın" diye konuştu.

KOCAOĞLU: 'BARIŞ HUZURDUR, SÜKUNETTİR, GÜZELLİKTİR'

Başkan Kocaoğlu, barışın önemine de değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ulu Önder Atatürk, 'Hiçbir milletin aleyhinde olmayan bir barış istikameti daima olacaktır' sözleriyle izlememiz gereken yolu açıkça ifade etmiştir. İzmir'den tüm dünyaya sesleniyoruz, savaş ölümdür, gözyaşıdır, yokluktur, acıdır. Barış huzurdur, insanların birbirini daha iyi anlamasıdır, sükunettir, güzelliktir, erdemdir. Hz. Mevlana, 'Beri gel, daha beri daha beri. Bu yol vuruculuk nereye gidecek böyle. Bu hır gür savaş nereye kadar? Sen kapları, testileri hele bir kır, sular nasıl bir yol tutar gider, hır gürü savaşı bırak can nasıl koşar' demiş."

AZİZ KOCAOĞLU: 'DÜNYANIN EN BÜYÜK FUARINI İZMİR'DE YAPACAĞIZ'

Fuarların kentlerin gelişimindeki önemine dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, açıklamalarını şöyle sonlandırdı:
"Günümüzde uluslardan çok küresel kentler arası yarışma var. Reel sektörü canlandıracak, uluslararasıfuarlar ise kentlerin kalkınmasında kritik bir rol oynuyor. O yüzden İzmir Büyükşehir Belediyesi olarakfuarcılığı ekonomik kalkınmanın temel faktörlerinden biri olarak görüyoruz. Mermerden dünyanın en büyükfuarını İzmir'de yapacağız. EXPO'yu kazandığımızda İzmir daha da başka olacak. Atatürk'ün çizdiği rota doğrultusunda yarınlara coşkuyla ilerlemeye devam edeceğiz."

BİNALİ YILDIRIM: 'ZAMAN DAYANIŞMA ZAMANI'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın giderek geliştiğini ve katılımcı sayısının da sürekli arttığını belirterek, İzmir ve Türkiye için güzel projeleri hayata geçirmek için birlik ve beraberlik mesajı verdi.
Bakan Yıldırım, "Yıldan yıla fuarın önemi daha da arttı. Yani daha önceki dönemlerde olduğu gibi asırlık İpek Yolu ve Anadolu toprakları giderek dünya ve bölge ekonomisi için daha da önemli hale geliyor. İEF'e beş yıl önce katılımcı sayısı 5899 iken 25 bin 800 seviyesine çıkarak artmıştır. Yabancı katılım sayısı da beş yıl önce toplam katılımcıların yüzde 8'in oluştururken bugün bu oran yüzde 40'ı bulmuştur. Artık İzmirİzmirEnternasyonal Fuarı ve Türkiye dünyanın gün geçtikçe daha fazla ilgisini çekmektedir. Türkiye'de düzenlenen fuar sayısının da 79'dan 115'e çıktığını görüyoruz. Ülkemiz fuarını ziyaret eden yabancıların sayısı da 11 milyondan 16 milyona çıkmıştır. 25 fuara evsahipliği yapan İzmir yılda 2 milyon misafir ağırlıyor. Ancak İzmir'in görevi burada bitmiyor. İzmir EXPO 2020'ye hazırlanıyor. EXPO'yu İzmir'de elbirliğiyle beraber olarak, mücadele edersek İzmirimize kazandırırsak, bunun anlamı şudur. İzmir'e altı ay içinde 30 milyon ziyaretçi, 40 milyar dolar kaynak girmesi demektir. Büyük projelerle meşgul olma zamanıdır. Zamaın birbirimizle dayanışma halinde gerçekleştirme zamanıdır" diye konuştu.

KEMAL KILIÇDAROĞLU: 'NE OLURSUNUZ BU TOPLANTIYI FARKLI YERLERE ÇEKMEYELİM'

'Halkın Umudu' ve 'Başbakan Kemal' sloganları eşliğinde kürsüye gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, tarafları sakinleştirmeyi amaçlayan bir giriş yaptı. Kılıçdaroğlu, "Uluslararası bir fuarın açılışını yapıyoruz. Beraber olmak, birlik olmak zorundayız. Yabancı misafirlerimiz var. Demokrasi güzel şey, ona saygı duyuyorum. Ama ne olursunuz bu toplantıyı farklı yerlere çekmeyelim. Güzel İzmir, Sevgili İzmir. Türkiye ve dünyaya aydınlığı taşıyan kentler, fuarlar kenti İzmir'i dünyaya böyle tanıtmalıyız" diye seslendi.

'HER ORTAMDA BARIŞI SAVUNMALIYIZ'

Konuşmasının geri kalanında da barışın önemine dikkat çeken bir konuşma yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Bugün yaşadığımız koşullar, uluslararası gerginlikler birşeyi aklımızdan çıkarmasın. Atatürk ve arkadaşları, zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir dedikleri için Yurtta Barış Dünyada Barış dediler. Hangi görüşte olursak olalım, her ortamda barışı savunmalıyız. 1945'lerde bile milyonlarca insan yaşamını yitirdi. 1945 yılında gerçekleşen savaşlarda 25 milyondan fazla insan yaşamını yitirdi, bunun saece 3 milyonu askerdi. 20 milyon sivil yaşamını yitirdi. O nedenle savaşlar hiçbir ülke için huzur getirmemiştir. Barışı egemen kıldığınız zaman bu coğrafyada Mevlana'nın da Hacı Bektaş-ı Veli'nin de dediğini yapmış oluruz. Sadece son on yılda 2 milyon çocuk savaşlarda öldü, bir milyon çocuk babasız kaldı, 6 milyon sakat, 12 milyon çocuk evsiz kaldı. On binlerce çocuk tecavüze uğradı. Savaş budur. Faturası ağırdır. Savaşa karşı çıktığımızı her yerde dile getiriyoruz.

SRİLANKA ASYA'NIN MERKEZİ HALİNE GETİRİLECEK

İEF'in onur konuğu Srilanka Sanayi ve Ticaret Bakanı Eks. Rishad Bathiudeen de Türkiye ve Srilanka arasındaki ilişkilerin gelişmesinden ve fuara katılmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Bathiudeen, "Fuarın açılışında bulunmaktan çok mutluyum. Türkiye Hükümeti'ni Srilanka'yı partner olarak seçtiği için teşekkür ediyorum. 30 yıl boyunca yaşadığımız terör nedeniyle sıkıntı yaşadık. Bu terörizme son verilmiştir. Bu da Srilanka'nın Asyanın mucizesi olmasını sağlamışır. Hükümetimiz ülkemizi hızlı şekilde geliştirmektedir. Mega projeler uygulanıyor, kuzey ve batısına odaklanılmaktadır. Böylece Srilanka Asya'nın merkezi haline getirilecektir" diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun evsahipliğinde gerçekleşen İEF açılış törenine tüm ilçe belediye başkanları ve milletvekillerinin yanısıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Srilanka Sanayi ve Ticaret Bakanı Eks. Rishad Bathiudeen, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çok sayıda milletvekili, üst düzey bürokratlar ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
Açılışta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, onur konuğu Sinop Valisi Yavuz Selim Köşge ve Srilanka Sanayi ve Ticaret Bakanı Rishad Bathiudeen'e bir plaket verdi. Konuşmaların ardından İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak başta olmak üzere onur konuğu ülke temsilcileri birlikte fuarın açılış kurdelasını birlikte kesti.
Onur konuğu Srilanka ve Sinop halk oyunları ekipleri de birer gösteri sundu. Gergin başlayan ve konuşmalar sırasında da süren gerginlik nedeniyle davetliler açılıştan hemen sonra Kültürpark Açıkhava'dan erken ayrıldı


İEF TEMASI SAĞLIK OLDU

29 Ağustos - 8 Eylül 2013 tarihlerinde organize edilen 82’nci İzmir Enternasyonal Fuarı 11 gün sürecek. Önceki yıllardan farklı olarak, sadece uluslararası katılım holü yurt dışı katılımcı firmalardan gelen talep doğrultusunda 29 Ağustos - 2 Eylül 2013 tarihlerinde beş gün açık kalacak. Diğer tüm etkinlikler 11 gün boyunca devam edecek. Her yıl farklı bir tema çerçevesinde düzenlenen İEF’nin bu yılki teması “Sağlık” olarak "Daha iyi bir dünya için yeni yollar/ Herkes için sağlık" temasıyla yola çıkan EXPO 2020 İzmir hedefi ile bütünleşecek şekilde düzenlendi. Ülkelerarası ticari ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesinde önemli katkı sağlayacak partner ülke uygulamasına bu yıl Sri Lanka ile devam ediyor.

FUARA KATILAN ÜLKELER

82. İEF’ye ABD, Afganistan, Almanya, Altay, Angola Cumhuriyeti, Arjantin, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Başkordistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burkina Faso, Endonezya, Filipinler, Filistin, Fransa, Gana, Gabon, Gambiya, Guatemala,Güney Afrika, Gürcistan, Haiti, Hakas, Irak, İran, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, KKTC, Kuzey Ege Adaları, Küba, Kuveyt, Lesotho Krallığı, Libya, Luksemburg, Lübnan, Macaristan, Mauritius, Meksika, Moldova (Gagavuz), Moritanya, Nijer, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Özbekistan, Saha Yakut Cumhuriyeti, Sri Lanka, Tataristan, Tiva, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Umman, Vietnam, Yeni Zelanda, Zambia ülkeleri katıldı.

34 İL KATILDI

82. İEF’ye katılan iller ise Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Erzurum, Gümüşhane, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Trabzon, Uşak, Van oldu.

29 Ağustos 2013
Etiket; fuar, izmir, protesto, alkış, yuh, kılıçdaroğlu, binali, yıldırım Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir