29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Alev Göral

Veliler dikkat! Burs sınavları kapıda

 

İkinci dönemin başlaması ile birlikte velileri bir telaştır aldı. Özel okulların  zam oranları yavaş yavaş belli olmaya başlayınca,  başarılı öğrencilerin aileleri yine gözlerini Bursluluk Sınavı yapacak olan okullara çevirdi. 

Velilerin bazıları   akademik başarısı yüksek okulların seceresini inceleyip, karar verecek, bazısı burs alma şansı olmadığı taktirde devlet okullarında yoluna devam edecek. Ancak şu gerçeğin altını çizmeden  geçmeyelim. Özel okulda öğrencisinin yabancı dilden öte artı bir değer kazanmadığını düşünen bazı veliler, son yıllarda  devlet okullarına geri dönüşe başladı. Veli böylece özel okula verdiği parayı özel ders ve yabancı dil eğitimine ya da çocuklarının üniversite eğitimine ayırarak farklı bir bakış açısı oluşturuyor. Bu geri dönüşlerin yıllardır yerinde sayan bazı özel okullara mesaj niteliği taşıması gerektiği de yadsınamaz bir gerçek. 

Bugünlerde bilbordlar, gazete ilanları, el broşürleri, insörtlerle  özel okullar tanıtımlarını gerçekleştirmeye başladı. Sezon açıldı!  İzmir'in eski özel okulları  en azından elindeki veliyi tutup, boş kalan kadrolarına başarılı öğrencileri almak için PR çalışmalarına hız verirken, İzmir'e henüz yeni gelen özel okullar ise önce isimlerini, sonra vaatlerini İzmirli veliye aktarma çabasında. 

Ara kademelerde yeni okul arayışında olan veliler için Bursluluk Sınavları 15 Şubat Pazar günü  İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları'nın Bursluluk Sınavı ile start alacak.  İTÜ Vakfı Geliştirme Okulları Gaziemir İzmir NESAN Yerleşkesi'nde, Amerikan ve Işıkkent Koleji kökenli yöneticileri,  deneyimli kadrosu, arkasındaki İTÜ akademik personeli ve tecrübesi ile İzmir'e damgasını vuracağa benziyor. Anaokulunu geçen yıl açan okul, kademeli büyüyerek lise bölümünü hayata geçirmeyi  hedef almış durumda. 

2012 yılında  Bornova Kampüsü ile İzmir eğitimine giren Bahçeşehir Koleji'nin Burs Sınavı ise 28 Şubat Cumartesi günü. Bu yıl Güzelbahçe Kampüsü'nü de hayata geçirecek olan Bahçeşehir Koleji, Balçova Migros karşısında açtığı tanıtım bürosunda velilere bilgi aktarımında bulunuyor. Bahçeşehir Koleji'nin diğer okullara nazaran farkı 25 TL. sınav ücreti alıyor olması. Kimi veli için şık olmayan bu yaklaşımı yöneticiler yoğun talebi bir noktada tutmaya çalışmak amacı ile yaptıkları şeklinde  izah ediyor. Sınavlardaki başarısı ve eğitim kalitesi ile veli- öğrencilerden övgü alan okul, Güzelbahçe Kampüsü ile bölgedeki rekabeti artıracağa benziyor.  

7 -8 Mart'ta  ise Şubat 2011 yılında 53 eğitim gönüllüsü ile kurulan ve çok ortaklı olmasına rağmen kısa sürede başarı kaydeden Rota Koleji'nin Bursluluk Sınavı var. İnternetten çok kolay ve pratik şekilde sınav kaydı yaptırabildiğiniz Rota Koleji kısa sürede elde ettiği veli ve öğrenci memnuniyetinin ardından , bir süredir Güzelbahçe Kampüsü için yer arayışında... Yeni bir kampüs ile her an İzmirlilere sürpriz yapabilecek olan Rota Koleji'nin önümüzdeki yıllarda hatırı sayılır İzmir okullarını sollayıp geçebileceği konuşuluyor. 

2001 tarihinde ilkokulu, 2007 yılında ise Fen ve Anadolu Lisesi 'ni açan TAKEV,  2013-2014 eğitim ve öğretim yılında  Karşıyaka Kampüsünü de hayata geçirmişti. TAKEV'in  Okul Kayıt Sınavı Karşıyaka Kampüsü için 14 Mart Cumartesi, Narlıdere Kampüsü için ise 4 Nisan Cumartesi gerçekleştirecek. 

Çakabey Koleji'nin Bursluluk Sınavı 21 Mart Cumartesi...Çizgisinden yıllardır ödün vermeyen kolej yeri itibari ile uzaklık açısından bazı velileri tereddütte bıraksa da, kampüsünün geniş bir alana yayılması ve hırslı yapısı ile yıllardır dikkat çekiyor. Kayıtlar 24 Nisan da okul giriş sınavı sonuçlarına göre, başvuru öncelik sırasına ve kontenjan dahilinde yapılacak.

2014-2015 eğitim öğretim yılında  okul öncesi, ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıflar, ortaokulda  5 ve 6.sınıflar düzeyinde öğrenci alarak eğitime başlayan TED Koleji ise  22 Mart Pazar günü Okula Kayıt Sınavı'nı gerçekleştirecek. Kademeli olarak büyüyen, 2017-2018 eğitim öğretim yılında lisesini faaliyete geçirecek olan TED,  başarı grafiği, seçkin akademik kadrosu ile  velinin kendisini yakın hissettiği okullar arasında yer alıyor. 

 İzmir Özel Türk Koleji'nin Bursluluk Sınavı  4 Nisan Cumartesi günü. 4,5,6,7 ve 8 sınıfların yararlanabileceği Burs Sınavı 64 yıllık geçmişi, Atatürkçü çizgisi ile İTK'da okumak isteyen öğrencilerin umut kapısı.  Yıllardır iyi yabancı dil eğitimi verdiği sloganı ve gelenekçi yapısı ile İzmirliyi kucaklayan İTK, Bornova ve Marmaris Kampüsleri'nden sonra sanırız bu yıl merkez kampüsüne yapacağı yatırımlar ile velisini ve öğrencisini teknoloji ve akademik başarı ile  buluşturmanın  yolunu arayacak. 

Özetle veli ve öğrenciler için hızlı bir sürece girildi. Önümüzde zor bir 6 ay var. Sınavlar bitecek, burslar ve puanlar açıklanacak, ona göre okul seçimleri yapılacak. 

Kimi ekonomik şartları ile karar verecek, kimi akademik başarıyı kaile alacak, kimi arkadaş, kimi kardeş durumundan tercih kullanırken, kimi de okulun niteliğinden, kimi niceliğinden etkilenecek...

Bu zor süreçte bize de; öğrencilere başarılar, velilere de bol sabır ve kazanç dilemek düşecek.

Özel okul ücretlerinin;  MEB Özel Öğretim Kurumları  Yönetmeliği'ne göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ile TÜFE’nin toplanıp ikiye bölünmesiyle ortaya çıkacak rakama en fazla 5 puan eklenmesi ile belirleneceği hükme bağlanmıştı. Şimdiye kadar açıklanan zam oranları yüzde 12  civarında...

Anlaşılan o ki "Burs Sınavları" velinin umut kapısı...Ancak velinin atladığı bir konuya DİKKAT!

 Burs Sınavı sandığınız pek çok okulun sınavı aslında "Okula kayıt" sınavları. Yani burs ya yok, - amaç sadece başarılı öğrencileri tespit etmek- ya  da burs sayısı 3 öğrenciyi geçmiyor. O nedenle okulların sitelerini iyi incelemenizi tavsiye ederim. 

Diğer  bazı okulların sınav tarihleri de şöyle; 

Martı Koleji; 21-22-28 Şubat 2015 (seviyeye göre)

Çamlaraltı Koleji; 28 Şubat 2015

Ekin Koleji; 7 Mart 2015 

MEV Koleji; 4 Nisan 2015

Ege Koleji; 18 Nisan 2015

Gelişim Koleji; 26 Nisan 2015 (net değil) 

09 Şubat 2015 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 4 ) + Yorum Yaz
Aslı karakaya
Teşekkür ederiz Alev hanım, bu tarz bir bilgilendirmeye gereksinimimiz vardı....
alev balaban
Eğitim çok yönlü bir bileşen. Her öğrenci ve ailenin beklentisi de birbirinden farklı. En doğru karar aile meclisinin ortak kararı olacaktır. Bize düşen sizlere ışık tutmak. Yorumlarınız için teşekkür ederim..
Hatice Durukan
Özel sayısı bukadar artıyor da çocuklarımıza kaliteli eğitim verebilecek gerçekten kaç tanesi var.
» Diğer yorumlar
 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
Reyting uğruna!
Ben bir çocuk sevdim!
Okul dediğin...
Bana dokunamazsın!
Veliler dikkat! Burs sınavları kapıda
Dost dediğin...
Çanakkaleli olmak...
2014 ile hesaplaşma zamanı
Çocuk aşkı bitirir mi?
Çivisi çıktı
Özgür olmayanın onuru olmaz!
Cesaretin Var mı Aşka!
Eylül...
Kadın dediğin...
Sil Baştan Başlamak Gerek Bazen!
Çık Aradan...
Değer Vermeli İnsan...
Bir Tutam Şefkat
Akrep Gibisin!
Ben Annemi Yaşayacağım Ya Siz?
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir