19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Bahri Okumus

Basın özgürlüğü üzerine

Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü kavramlarına ilişkin tartışmalar ülkemizde son 10 yıldır "siyasi iktidarın gazetecilere yönelik baskılarından şikayet etme" biçiminde yütülüyor.

İktidarı destekleyen basın, milli güvenliğe ve ülke çıkarlarına yönelik saldırıların bir kısmının medya eliyle yürütüldüğüne dikkat çekerek, meselenin özgürlüklerle ilgili olmadığı tezini savunuyor.

Muhalif tez ise "Basın ve ifade hürriyetine yönelik iktidar baskısı sebebiyle toplum neredeyse nefes alamaz hale geldi" şeklinde özetlenebilir.

Aynı olay ya da olgulardan toplumun farklı kesimlerinin farklı sonuçlar çıkarması tabiidir.

Ancak itirazların neredeyse tamamında açıkça değilse bile algıyı o biçimde oluşturacak ifadelerle "basın hürriyetine yönelik tehdit ve kısıtlamaların mevcut iktidar döneminde başladığı ve bu iktidarın gitmesiyle de ortadan kalkacağı" vurgusu yapılıyor.

Ya da geçmişin kötü örneklerinin bile "bu kadar şiddetli olmadığı" anlatılıyor. Örneğin mevcut iktidarın oylarını geriletmek için patronundan "ne puştluk biliyorsa yapma" talimatı aldığını övünçle anlatmasıyla tanınan bir gazeteci "Ben 12 Eylül'ü de gördüm ama bu kadar olmamıştı" demekte sakınca görmüyor. Gazetelerin, darbecilerin kontrollünde basıldığı dönemleri adeta aklayan anlatımlar, "mesele hakikaten basın özgürlüğü mü" dedirtiyor.

Tutuklu gazeteci sayıları üzerinden oluşturulan retoriklerdeki, "gazeteciler suç işlemez" ön kabulü ya da medya organlarına yönelik kısıtlamalara gösterilen (ya da gösterilmeyen) tepkilerdeki çifte standartlar da (Derin Tarih dergisinin toplatılmasının hiç bir akis yaratmaması gibi) samiyet sorgulamasını kaçınılmaz kılıyor. Oysa "basın özgürlüğü" ne bizim ülkemizle ne de mevcut iktidarın uygulamalarıyla sınırlı ele alınarak üzerinde kelam edilebilecek bir kavram.

Kendisini "medeniyetin ulaştığı son noktada" gören Batı'nın, menfaatleriyle çatıştığında temel insan hakları, demokrasi, açık toplum gibi değerlerden nasıl bir çırpıda uzaklaştığını unutmamak gerekiyor. Bu gerçeği dikkate almadan hak ve özgürlük taleplerinde kullanılan dil, Batı kamuoyunda Türkiye'yi 3. dünya ülkesi gibi göstermeye yönelik yürütülen yoğun propagandaya destek sağlamaktan öteye gitmiyor.

Yakın geçmişteki MİT tırları meselesinde Can Dündar'dan "Gerçeklerin üzerine korkusuzca giden kahraman gazeteci" yaratma kampanyasının, ne derece çürük argümanlara dayandığı zaman içinde ortaya çıktı. Anılan şahıs şimdi Almanya'da Türkiye karşıtı politikalar yürüten çevrelerden kahramanlık nişanı alıp, sosyal medya üzerinden ajitasyonlarına devam ederken, kendisini basın hürriyeti saikiyle destekleyenleri nasıl ofsayta düşürdüğünü görmek gerekiyor.

"Tırların durdurulması dünyanın her yerinde haberdir" demeyi sürdürenler ise sanırım "Tırların DAEŞ'e gittiğine dair elimde belge yoktu ama duyumlar vardı" biçimindeki ifadenin temel gazetecilik ilkelerinin hangi maddesiyle örtüştüğünü de izah etmeli.

Tanımı itibarıyla toplumu "enforme etme" misyonunu üstlenen medyanın pratikte, dezenformasyon (kirli bilgi) üretme, toplumları maniple etme ve gerçek dışı algı yaratma gibi amaçlar için yüz yıllardır vazgeçilmez bir araç olduğu gerçeğini gözardı etmeden temel kavramları ele almakta fayda var.

03 Temmuz 2017 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
BEYİN İĞFAL ŞEBEKELERİ!
İNSAN BU, ŞEKİLDEN ŞEKİLE GİRER YA!
GERÇEĞİN YARISI!
ONUN ADI ADALET DEĞİL!
"Eski"nin yeri...
TFF FARKINDA MI TUZ KOKUYOR
ACIKLI KOMEDİ!
LÜTUF İSTEMEK, KÜME DÜŞMEKTEN EVLA MI?
TEKNOLOJİ ÇAĞINDA TÜRKÇENİN SEYRİ
DİJİTAL FİLOZOFLAR!
BATI'NIN TEZEĞİNDE BONCUK ARAYANLAR
KURAL HATASI NE DEMEK?
Bayan "kadın" demek değildir!
Alaturka olamamak
Aziz Yıldırım'dan özür
Hakaret deyince siz ne anlıyorsunuz?
AA Genel Müdürü neden sessiz?
Galibiyet hasretini çıkarmak!
Ne...ne de...
Teşekkür yazısı
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir