19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Bahri Okumus

Yalanın bini bir para

 “O dönemde yalanın bini bir paraydı” diyor, Bedii Faik… TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu üyelerine, Başbakanın ve bakanların idam edilmesiyle sonuçlanan 27 Mayıs döneminin atmosferini anlatırken…

Gazetelerde, Menderes’in üniversiteli binlerce genci kıyma makinelerinde doğrattığını yazdığı dönem…

Bedii Faik, Dünya Gazetesi’nin patronu ve darbeye zemin hazırlama amacına yönelik yayın yaptığı yönündeki iddiaları reddederken, o döneme ilişkin önemli bilgiler veriyor.

Şimdi, Bedii Faik’in 2012 yılında TBMM Komisyonu’nun sorularına verdiği cevapların bir bölümünü, tutanaklardan okuyalım:

BEDİİ FAİK - …Bir defa o günkü havayı bilmekte fayda vardır. Şimdi, bakınız, siz bir Komisyonsunuz, Millet Meclisi Komisyonusunuz. Demokrat Partinin kurduğu bir tahkikat komisyonu var, o da Millet Meclisi Komisyonuydu. Siz bütün bu havanın içerisinde büyük nezaketle, bana hatta siz diyorsunuz, ben o komisyona da gittim, o komisyon da beni çağırdı, o komisyon beni nasıl götürdü biliyor musunuz? Matbaamı mühürlediler, arkadaşlarımı dışarı attılar, sokakta bir kamyonetin üzerinde ben maaş verdirmek zorunda kaldım. …Şimdi, mesela, pek çok gencin, Et Balık Kurumu'na ait kıyma makinelerinde yok edildikleri için cesetleri bulunamıyor havasını yaydılar, ihtilalciler yaydı tabii bu havayı. Böylelikle polisin o sırada imha ettiği söylenen gençleri, sakladığı havasını yaymaya çalıştılar, bunlar hep yayılmıştır, böyle şeyler oldu

BAŞKAN – Bugün gazetenizin –o dönemde- birkaç başlığından hareketle bir iki soru soracağım. Mesela, 30 Mayıs 1960 tarihli nüshasında Demokrat Partililerin, kendilerini almaya gelen subaylara “Bizi halka teslim etmeyin:” dediklerini aktarmışsınız. Bu bilgiyi nereden?..

BEDİİ FAİK – Ankara muhabirlerinin verdiği bilgilerdir. Yalnız, bakınız, bir şey söyleyeyim evvela hemen ki, bundan malumatınız olsun. O günlerde yalanın biri bin paraydı. Sonradan öğrendiğimiz şeylerdi bunlar.

Mesela, Celal Bayar’ın 108 milyon lira serveti olduğu… Benim gazeteme bu haber geldiği zaman yazı müdürleri bana getirdiler “Böyle bir haber aldık.” dediler. Ben, bu haberi kim verdi dedim, “Ankara muhabirimiz Oktay Ekşi’nin verdiğini” söylediler. Bulun bana dedim, buldular. Oktay’a “Bu haberi nereden aldın sen?” dedim, doğrudan doğruya “Gürsel Paşa söyledi” dedi. O zaman teyit ettirmeden bu şeyi yazmayalım biz dedik fakat akşamüzeri ısrar ettiler ki öyledir diye.

Aslında daha birçok çarpıcı bölüm var Bedii Faik'in anlattıkları arasında, uzatmıyorum. Oktay Ekşi'nin iki gün önce söylediklerini bir internet sitesinde okuyunca aklıma geldi bütün bunlar..

Olgunluk döneminde "Analarını satan zihniyet" "Şerefsizleri tanıyalım" gibi vecizelerinden tanıdığımz Oktay Ekşi'nin gençlik yıllarındaki performansı hakkında da eski patronu Bedii Faik'in anlattıklarından fikir sahibi olabiliyoruz. "Yalanın bininin bir para" olduğu dönemin hızlı gazetecisi, "meslek duayeni" bakın ne demiş bu döneme ilişkin, iki gün önce:

 

Eski dönemde iktidar basın ilişkisi belli bir ahlaki zemine dayanıyordu. Kızgın, haksız, tamam; ama ahlaksızlık yapılmıyordu. Meslek tarihinin üçte birine tanığım, kalanını da okuduklarımdan biliyorum. Böyle ahlaksız bir tablo hiçbir dönem yaşanmadı.”
    

"Eski dönemde iktidar basın ilişkisi belli bir ahlaki zemine dayanıyordu. Kızgın, haksız, tamam; ama ahlaksızlık yapılmıyordu. Meslek tarihinin üçte birine tanığım, kalanını da okuduklarımdan biliyorum. Böyle ahlaksız bir tablo hiçbir dönem yaşanmadı.”

Allah Allah.... "Alemi sersem, kör" sanmanın özgüveni midir bu bilmiyorum... Ama Allahaşkına bu döneme ilişkin eleştirilerinizi "eskiden de vardı ama bu kadar değildi" diye kurgulamayın.."Eski nasıl olsa unutuldu" sanmayın.  Hatta eskileri hiç karıştırmayın. Deştikçe lağım dağılıyor etrafa çünkü.

    
10 Aralık 2015 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
BEYİN İĞFAL ŞEBEKELERİ!
İNSAN BU, ŞEKİLDEN ŞEKİLE GİRER YA!
GERÇEĞİN YARISI!
ONUN ADI ADALET DEĞİL!
"Eski"nin yeri...
TFF FARKINDA MI TUZ KOKUYOR
ACIKLI KOMEDİ!
LÜTUF İSTEMEK, KÜME DÜŞMEKTEN EVLA MI?
TEKNOLOJİ ÇAĞINDA TÜRKÇENİN SEYRİ
DİJİTAL FİLOZOFLAR!
BATI'NIN TEZEĞİNDE BONCUK ARAYANLAR
KURAL HATASI NE DEMEK?
Bayan "kadın" demek değildir!
Alaturka olamamak
Aziz Yıldırım'dan özür
Hakaret deyince siz ne anlıyorsunuz?
AA Genel Müdürü neden sessiz?
Galibiyet hasretini çıkarmak!
Ne...ne de...
Teşekkür yazısı
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir