19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Bahri Okumus

Zakari'den Karamemiş'e!

CHP'nin yürüyüşünün başlatıldığı gün, Mustafa Karamemiş isimli vatandaşın korteje yönelik Rabia işareti yapmasıyla yaşanan arbede, 1997 yılındaki Chantal Zakari vakasını akıllara getirdi.

Ajans haberlerine göre, CHP'nin yürüyüşüne tepki göstermek amacıyla Rabia işaretini yapan Karamemiş'e öfkelenen partililer, 15 Temmuz gazisi olduğu belirtilen vatandaşa saldırdı. Çıkan arbedede bir CHP'li de yaralandı.

Medyanın bir bölümü olayı "provokasyon" diye niteledi. Söz konusu vatandaş ise "demokratik hakkını kullandığını ancak buna tahammül gösterilmediğini" savundu.

1997'de yine Ankara'da yine bir protesto eylemi sırasında, İzmirli levanten ailenin kızı Chantal Zakari, Karamemiş'in yaptığına benzer bir eyleme imza atmış ve dönemin medyası tarafından adeta "savaş kahramanı" ilan edilmişti.

Peki neydi Zakari'ye "kahramanlık ve üstün cesaret nişanı" getiren eylem....29 Temmuz 1997'de kesintisiz sekiz yıllık eğitime ilişkin yasa tasarısını protesto amacıyla toplanan, çoğunluğunu başartülü kadınların oluşturduğu eylemcilere yaklaşan Zakari, çantasından çıkardığı çerçeveli! Atatürk fotoğrafını kalabalığa tutuyor.

Bu hareketine kalabalıktan herhangi bir karşılık verilmiyor.

Chantal Zakari yabancı haber ajansları da dahil bir anda medyanın gündemine oturuyor. Genç kadının, "yobazlardan oluşan güruha ders verdiği" anlatılıyor.

Hürriyet'in baş yazarı Oktay Ekşi, protestocu gruba "31 Mart artıkları " "Ankara'yı basmaya giden gözü dönmüşler" vb. tanımlamaları uygun görürken, Zakari'nin "müthiş medeni cesareti"ni övüyor.

Bu iki benzer hadisenin, toplumun ve medyanın farklı kesimlerinde ele alınış biçimleri, akademik açıdan hem iletişim fakültelerinde hem de sosyoloji bölümlerinde incelenmeye muhtaç.

Ancak Zakari hadisesinin bir başka boyutu daha var ki o da kara mizah türünde bir film senaryosu olmaya elverişli. Zira "Atatürk hayranı, yobaz terbiyecisi İzmirli genç kız" diye sembolize edilen Chantal'in eyleminin aslında bir kurgu olduğu anlaşılıyor yıllar sonra...

"State Of Ata" isimli kitabına malzeme toplamak için o sırada Türkiye'de bulunan Mike Mandel (Chantal'in kocası) isimli İngiliz, bu eylemi kurguludıklarını yıllar sonra açıklıyor. "Reuters'in de orada olacağını biliyorduk. O dönemde laiklere iyi malzeme verdik. Kurgumuz laik basın için fırsat oldu" diyor Mandel.

Bizim müthiş cesur kızın da eylemin planlayıcısı değil, yalnızca oyuncusu olduğu ortaya çıkıyor.

20 Haziran 2017 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
BEYİN İĞFAL ŞEBEKELERİ!
İNSAN BU, ŞEKİLDEN ŞEKİLE GİRER YA!
GERÇEĞİN YARISI!
ONUN ADI ADALET DEĞİL!
"Eski"nin yeri...
TFF FARKINDA MI TUZ KOKUYOR
ACIKLI KOMEDİ!
LÜTUF İSTEMEK, KÜME DÜŞMEKTEN EVLA MI?
TEKNOLOJİ ÇAĞINDA TÜRKÇENİN SEYRİ
DİJİTAL FİLOZOFLAR!
BATI'NIN TEZEĞİNDE BONCUK ARAYANLAR
KURAL HATASI NE DEMEK?
Bayan "kadın" demek değildir!
Alaturka olamamak
Aziz Yıldırım'dan özür
Hakaret deyince siz ne anlıyorsunuz?
AA Genel Müdürü neden sessiz?
Galibiyet hasretini çıkarmak!
Ne...ne de...
Teşekkür yazısı
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir