19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Basmane'ye Genç Eli Değdi



Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencileri, İzmir’in tarihi mekanı Basmane’yi ele aldı. 80 bin metre karelik Basmane Tren İstasyonu ve çevresinin yeşil ve sosyal alan eksikliğinden yola çıkan gençler, vatandaşların da fikirlerini alarak birbirinden iddialı 5 projeye imza attılar.

DAHA GÜVENLİ BİR HALE GELDİ

İzmir için konum itibariyle kilit noktada bulunan Basmane Tren İstasyonu ve çevresi Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencilerinin projelerine konu oldu. Konut, ticari, sosyal ve kültürel yapıların yanı sıra ulaşım alanlarını maket ve çizimlerle yeniden tasarlayan Yaşarlı öğrenciler İzmir’in eski kent mimarisinin yer aldığı haritalardan da yararlandılar.

Genç mimarlar yer altına aldıkları tren istasyonundan, tamamen yeşil alandan oluşan ‘kentsel omurga’ya, kesintisiz yaya yollarından, sokak hayvanları için barınma alanlarına kadar her türlü detayın düşünüldüğü projeleriyle Basmane’nin artık daha güvenli bir hale geldiğinin altını çizdiler. Koordinatörlüğünü Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçkin Kutucu’nun üstlendiği ve yürütücüleri arasında Yrd. Doç. Dr. Seçkin Kutucu ile Öğretim Görevlileri Tolga Kutucu, Melis Varkal ve Arzu Cilasun’un yer aldığı projeleri

Yaşarlı öğrenciler şöyle anlattılar:

Vatandaş mahallesinden kopmayacak

KENTSEL OMURGA PROJESİ (Cemre Şahin, Elif Esra Aydın, Gizem Ulusakarya)

“İzmir' e ait eski haritaları göz önünde bulundurarak bazı izler elde ettik ve bu izlerle projemizi kamusal alan ve yapı bloğu olarak iki ana bölüme ayırdık. Basmane' nin kaybettiği değeri kazanması için de oluşturduğumuz fuar alanının devamı olan yeşil kamusal alanımıza 'kentsel omurga' adını verdik. Bu sayede şehir ölçeğinde yeni bir nefes alanı oluşturduk. Koruduğumuz tarihi binaların rotasyonundan başlayarak viyadüğe doğru; tarihsel deneyimler gerçekleşebilecek meydan, resim-heykel gibi sanat dallarının serbest sergileneceği meydan, serbestçe müzik yapılabilen meydan ve son olarak da yemek yeme alanı olarak kullanılacak bir meydan tasarladık. Binaları yerleştirdiğimiz alanımıza baktığımızda ise, yerleşimi yapabilmek için halkın tüm ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup; onları dönüşüm alanından uzaklaştırmaktansa burayı sahiplenebilecekleri konut alanları oluşturup burada yaşamaya devam etmelerini istedik.

Zemin kat kullanımını tamamen yarı kamusal olarak nitelendirip; halkın ihtiyacı olan 'aile çay bahçesi, kuaför, bakkal, ayakkabı tamircisi' gibi kullanımlar yerleştirilebileceğini öngördük. Özetle düşey olarak projemize baktığınızda zemin katta yarı-kamusal alanlar, onun üstünde ofis yapıları ve bir üst kademede de burada yaşayan insanların mülkiyetine verilebilecek konutlar bulunmakta.”

İNSAN VE MEKANIN ÇEŞİTLİLİĞİ PROJESİ (Ceren Kocabıyık, Beste Gönültaş, İdil Kemahlıoğlu, Burcu Doğan)

“Basmane, aslında çok büyük potansiyele sahip olmasına rağmen hak ettiği değeri görmüyor. Biz bu değeri ortaya çıkarmak için öncelikle Basmane' nin mevcut durumunu inceleyip analizlerle buradaki problemleri belirledik. Buna göre düzensiz ve dağınık bir yerleşim en büyük problem olarak ortaya çıktı. Ayrıca burada yaşayan vatandaşlarla da bire bir görüşmeler gerçekleştirerek ‘kentsel dönüşümden ne beklediklerini’ öğrendik. Buna göre ilçelerini terk etmek istemeyen vatandaş için mevcut yapıyı bozmadan bir alan yaratmayı hedefledik. Mevcut yapıları güçlendirme ve koruma yoluna gittik. Sahipsiz hayvanları da düşünerek onlar için barınma alanları yarattık.”

BASMANE TERMİNALİNE ÇAĞDAŞ EK PROJESİ (Nihan Aker)

“İzmirlilere Basmane semtini sorduğumda hafızalarına gelen bir simgenin olmadığını fark ettim. Bu yüzden projemle kent belliğine katkı sağlayacak bir yapı kazandırmak istedim. Basmane Garı’nın uzaktan görülmesine olanak sağlayacak bir perspektif kazandırmak için gar etrafındaki binaları yeniden tasarladım.”

GEÇİRGEN ŞEHİR PROJESİ (Zeynep Altınbaşlı, Ayşenur Çabuk, Ecem Kıran, Onurcan Çakı)

“Unutulmaya yüz tutmuş tarihi binaları restore etmeyi amaçladık. İnsanları ilçeden uzaklaştırmak yerine bütünleştirmek için çeşitli oturma alanları ve kesintisiz yaya yolları tasarladık. İnsanların bir binadan bir binaya ulaşmalarının daha kolay bir hale gelmesini amaçladık.”

Eski deri fabrikası çatısı olmayan binaya yeni ek bir bina yaptık insanları şehirden uzaklaştırmak değil daha çok bütünleştirmek . köprüden girerek kapıları kapanmış yasaklanmış bölgeler değil de insanları içine alan bölgeler yaratmak gittikleri yerden geri dönmek zorunda kalmayacak yani tüm yolların çıkışı var.

BASMANE TREN PROJESİ (Süheyla Müge Halıcı)

“Basmane’den Bayraklı’ya kadar bağlanabilen bir rekreasyon alanı sağladım. Ayrıca mevcut alanı 2 kata ayırarak metro geçişini yer altına aldım, mevcut alanı ise vatandaşların kullanımına açtım.”

09 Nisan 2014
Etiket; basmane projesi, yaşar üniversitesi, süheyla müge alıcı, ceren kocabıyık, beste gönültaş, zeynep altınbaşlı, nihat aker, seçkin kutucu, melis varkal Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Reklamlarda gizli şiddet var
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
İzmir Fuarı'nda üç boyutlu yüz tarama
Yaşar Üniversitesinden TÜBİTAK başarısı
Fuarda Rusya fırsatı
Yaşarlı akademisyen Ege'yi temsil ediyor
Danışmadan ekmek bile almıyoruz
Hayallerinin filmini çektiler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir