28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

Bekliyoruz

3 Mayıs Cuma akşamı İzmir Türkocağı’nda, Ege Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doçent Dr. Abdullah Temizkan’ı dinledik.

“90 Kuşağının Gözüyle Alparslan Türkeş” olunca konu, söz dönüp dolaşıp 1944 olaylarına da geldi doğal olarak.

Türk’ün sahip olduğu, Türk’lerin yaşadığı yer, Türk’lerin yurdu anlamında adı her ne kadar ‘Türkiye’ olmuş olsa da, Türk’ün kendi yurdunda, hiç de rahat bırakılmayacağının ilk görüldüğü bir tarihtir 3 Mayıs 1944.

Egemen unsurlar; sağ-sol, Alevi-Sünni, laik-islamcı gibi odaklardan önce kendilerince daha büyük tehlike gördükleri Türkçülük üzerine yoğunlaşmışlar ve onu bertaraf etmeyi düşünmüşlerdir. Bu amaçla hepsi de kendi çapında entelektüel ve aydın 23 Türk gencini tutuklayarak işkencelere tabi tutmuşlardır.

İşkenceler altında onları ırkçılık yaptıklarına dair ifadelere zorlasalar da hepsi de ifadelerinde kendilerinin Türk ve sadece Türk Milliyetçisi olduklarını beyan etmişlerdir.

“Ne ağır imtihandır başındaki Sakarya, Bin bir başlı kartalı nasıl taşır kanarya? Vicdan azabına eş, kayna kayna Sakarya; Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya.”

Yine ilk olarak Türkiye Cumhuriyetinde, demokrasinin olmazsa olmazlarından olan protestonun, sokağa dökülmüş halinin ilk görüldüğü tarihtir 3 Mayıs 1944.

Ne garip değil mi, Türkiye’de sokağa dökülen ilk göstericilerin Türk Milliyetçileri olması? Ama işin en vahim tarafını Abdullah Hoca biraz da üzülerek açıklamıştı. Maalesef tarihimiz için böylesi önemli, 3 Mayıs 1944 olaylarını bile akademik ve bilimsel olarak inceleyen, ele alan bir çalışma bu güne dek yapılmamıştı. Yani yaşayan birkaç kişinin hatıralarından, yazdıklarından ibaretti o güne dair bildiklerimiz.

Milliyetçiliği dillerine dolayanların, milliyetçi geçinen anlı şanlı bir sürü kişi ve kurumların içlerinin boşluğuna bakarak şimdiki halimizin, garipliğimizin sebebini başka yerlerde aramanın lüzumu var mı? Onu da bırakalım yabancılar veya yabancı kültürlerin içimizdeki işbirlikçileri mi araştırsın?

Merhum Arvasi Hoca kendini paralamış durmuştu, aksiyoner olmadan dava adamı olunmaz diye.

Türk Milliyetçileri hep birilerinin çekip/çekiştirdiği, kolayca maniple edilen, ihtiyaç halinde sürekli kullanılan ve miatlı malzeme gibi mi ortalıkta bulunacaklardı?

Birileri iktidarı mı devirecek, al Ülkücüleri devşir yanına, çöz sorunu!

Devlete sağlam hasbi, neferler mi lazım? Al Anadolu’nun bağrından hilal bıyıklı, gözü kara çocukları çöz sorunu! Elbette temeli ırkçılık değil, kültürel olan bir milliyetçilik ama peki nasıl?

Çok yakınımızdaki bir 3 Mayıs 1944’ün iç yüzünü bile kulaktan dolma öğreneceksek vay ki vay! Bu aymazlığımız böyle gider ve sadece reaksiyon olarak ortada durmaya devam edersek korkarım yakında 15 Temmuz’u, 28 Şubat’ı, 12 Eylül’ü de birileri gelir, kahramanlarını monte eder ve siyaseten rantlanarak, pişkin pişkin yürür gider.

Biz de boş boş oturarak gördüğümüz, uğradığımız haksızlıklara sloganlar atarak rahatlar, sloganlara sığınırız.

Cemil Meriç: “Karanlık kinlerin birbirine saldırttığı çılgın sürülerin savaş çığlığıdır, slogan. İlkelin, budalanın, papağanın ideolojisidir. İnsanlar sloganla güdülmez. Düşünceye hürriyet, sonsuz hürriyet. Kitaptan değil kitapsızlıktan korkmalıyız” desin dursun yıllar öncesinden.

Merhum Arvasi de aksiyonerlikten söz ediyor da ne oluyor, kim duyuyor ki?

Maturidi’ den uzak bir İslam öğretisinin, “Ben bilmem Şeyhim bilir” ya da: “öl de ölelim” mantığının kulaklarımızı sağır eden gürültüsü var ya! Başka sese ne hacet?

Bu gürültüyle siz daha çokça nice imam diye yakışıklı oğlanların peşine düşer, İslam diye nice İslamcılara takılır gidersiniz.

Titreyin ve dönün gittiğiniz yerden Allah Aşkına! Mayası iman, aşk ve aksiyon olan davanıza! Kulaktan değil, kitaptan öğrenen; okuyan ve yazan ecdadınızın yanına dönün.

Bekliyoruz.

07 Mayıs 2019 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
CEZA HEP FUTBOLSEVERLERE
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir