28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Boşananlar Artıyor, Evlenenler Azalıyor



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan 2013 yılı evlenme ve boşanma istatistiklerine göre, 600 bin 138 çift evlenme kararı verirken, 125 bin 305 çift boşandı. 2012 yılında evlilik için 603 bin 751, boşanma için de 123 bin 325 çift resmi makamlara başvurdu.

TÜİK verilerini değerlendiren İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Kahveci, hızlı kentleşme, eğitim düzeyinin artması ve özellikle de kadınların iş gücü piyasasına daha yaygın olarak katılmasının bu oranları etkilediğini söyledi.

Prof. Dr. Kahveci, “Verilere göre Türkiye’de özellikle 2007 yılına kadar sürekli artış gösteren evlilik oranındaki düşme eğilimi 2013 yılında da devam ettiği görülmektedir. 2013 yılı verilerine göre Türkiye’deki evlilik oranı 7.89 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’de evlilik oranlarında azalma yaşanmasına karşın. Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırıldığında, genel evlilik oranları bu ülkelerin çok üzerindedir. 2011 yılı verilerine göre 27 Avrupa ülkesinde kaba evlilik oranı yüzde 4 iken, Türkiye’de bu oran 8’dir” dedi.

Türkiye’de 2003 yılından bu yana boşanma oranlarının sürekli arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Kahveci, 2003 yılında 50 bin 18 çiftin boşandığını, yani binde 0.7 olan boşanma hızının 2013 yılında 125 bin 305 çift ile 1.65’e yükseldiğini söyledi.

Bu oranların Avrupa’da boşanma hızı oranlarına yakın bir seyir izlediğini aktaran Prof. Dr. Kahveci, ülkemizde evli çiftlerin yüzde 40’ının evliliğin ilk beş yılı içerisinde boşandığını belirtti. TÜİK verilerine göre boşanma nedenlerinin yüzde 97 oranında geçimsizlikten kaynaklandığının kaydedildiğini ifade eden Prof. Dr. Kahveci, bu geçimsizlik nedenlerinin irdelenmediğine işaret etti.

‘Boşanma kendi başına toplumsal sorun’

2011 Türkiye’de Aile Yapısı Araştırması sonuçlarına göre en yaygın boşanma nedenleri olarak, yüzde 27 oranında sorumsuz ve ilgisiz davranmanın gösterildiğini aktaran Prof. Dr. Kahveci, “Boşanma nedenleri olarak yüzde 12 oranında evin ekonomik olarak geçimini sağlamama, yine yüzde 12 oranında aldatma, yüzde 11 oranında dayak ile kötü muamele gösterilmiştir. Genel bir yorumlama getirmek gerekirse boşanmaların kendi başına bir toplumsal sorun olarak irdelenmesinden çok diğer toplumsal sorunların bir uzantısı olarak irdelenmesi gerekir” diye konuştu.

‘Küresel krizin boşanmaya etkisi’

Türkiye’de evlilik oranlarının düşmesi ve boşanma oranlarının yükselmesinin yakın zamanda meydana gelen küresel ekonomik krize bağlanabileceğini kaydeden Prof. Dr. Kahveci, şunları söyledi:

“Bunun yanında evlilik kurumuna ilişkin kendi toplumsal yaklaşımlarımızı da irdelememiz gerekir. Toplumumuzda hızlı kentleşme, eğitim düzeyinin artması ve özelliklede kadınların iş gücü piyasasına daha yaygın olarak katılmasına rağmen aile-evlilik olgusuna ilişkin geleneksel yaklaşımlar toplumumuzda devam etmektedir. Örneğin, 2011 Aile Yapısı Araştırması’na göre, yüzde 29 oranında 18 yaş altı evliliği görülüyor. Yüzde 53.6 oranında görücü usulü ile evlenme yaşanıyor. Yüzde 14 oranında da akraba evliliği devam ediyor.”

07 Nisan 2014
Etiket; erol kahveci, izmir ekonomi üniversitesi, boşanma istatistikleri Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Mübadil lezzetler
Türkiye yaşlandı
Dar alanda konforlu mobilyalar
Maddeyle değil sanatla yaşayacaklar
Hemşireler risk altında
İzmir'de Romanya Kültür Günleri
'Gelişmiş bir demokrasi için kadınların siyasal katılımı şart'
'Türkiye'de intiharlar artıyor'
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir