18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

"Büyümeyi dış ticaret belirledi"



Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, 2014 ikinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Yorgancılar, yüzde 2.1’lik büyüme rakamının beklentilerin altında olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin tüketim ve inşaat sektörü ile daha fazla büyümesinin mümkün olamayacağı, sanayi üretimine ve ihracata dayalı büyüme fikrinin, politik ve konjonktürel altyapısının oluşturulması gerektiği artık görülmelidir. Genel seçimler nedeniyle kamu harcamaları yoluyla büyümeye yönelmek ise olumsuz küresel konjonktür nedeniyle akla getirilmemelidir. İhtiyacımız olan şey rekabetçi-gerçekçi kur ve yatırım ikliminin iyileştirilmesidir" dedi.

Özel tüketimin yavaşladığını, yerel seçimlerin ardından kamu harcamalarında frene basıldığını ve özel yatırımlardaki gerilemenin dikkat çektiğini kaydeden Yorgancılar, “Uzun süredir tüketim ve ithalata dayalı olarak büyüyen bir ekonomiye sahiptik. Yüksek faiz ve yüksek risk algısı tüketim artışını adeta durdurunca hem ithalat hem de yatırımlar geriledi. Reel sektör kurlardaki artışın da desteğiyle ihracata yönelerek ikinci çeyrekte büyümenin daha düşük kalmasını engellemiş oldu” diye konuştu.

Kamu harcamaları ve ihracat

Ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1, yılın ilk yarısında ise yüzde 3,3 oranında büyümesini değerlendiren Yorgancılar, “Harcama büyümesi boyutundan bakıldığında; özel kesim yatırımlarının iki çeyrektir gerilediği bir dönemde ithalattaki gerileme ve ihracat artışı yani net dış ticaret ile kamu tüketim harcamalarının büyümeyi bu düzeyde tuttuğu görülüyor. Özel tüketim artışı ise durma noktasına geldi. Bu beklenen bir gelişmeydi. Zira kredilerle tüketim artışını sonsuza dek sürdürmek mümkün değildir. Halkın borçluluk düzeyinin çok yükseklere gelmesi nedeniyle yılın kalan bölümünde de benzer bir durum söz konusu olacaktır. Bu durumda yılın kalan bölümünde büyüme hızını kamu harcamaları ile ihracat belirleyecektir” dedi.

Üretim açısından durum

Üretim yönünden büyümenin çok belirgin bir şekilde yavaşlamış olmasına rağmen inşaat yanında finans-sigortacılık, madencilik, elektrik-gaz-buhar-iklimlendirme ve ulaşım-depolama sektörlerinin ekonomideki belirleyiciliğini vurgulayan Yorgancılar, “Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2, yılın ilk yarısında ise yüzde 3,6'lık büyüme performansı gösteren imalat sanayi, büyümenin motoru olmuştur. İmalat sektöründe yılın ikinci çeyreğinde yakın komşu ülkelerdeki ciddi sorunlara rağmen ihracat yüzde 5,1 artarken ithalat yüzde 8 gerilemiştir. Sektörün yılın ilk yarısında yüzde 3,3 olan GSYİH artışının üzerinde gerçekleşen büyümesinin arkasında yerli girdi talebinde ve ihracattaki artış bulunmaktadır. Bu gelişme rekabetçi kurun yerli üretim ve sanayici açısından önemini bir kez daha ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Programa sadık kalınmalı

Türkiye'nin ekonomik boyutta bir yol ayrımına geldiğini, yeni hükümet programından da ekonomi yönetiminin bunun farkında olduğunu gördüklerini vurgulayan Yorgancılar şunları söyledi, "Beklentimiz bu programın niyetler manzumesinden öteye geçerek uygulanmasıdır. Çünkü böylece yatırım ikliminin iyileştirilmesi, sanayi sektörü üretim deseninde yapısal dönüşüm sağlanarak bilgi çağı ürünlerinin üretilmesi, yerli üretim deseni ile tüketim deseninin uyumlaştırılması sağlanabilecektir. Türkiye için orta ve uzun vadede başka bir çıkış yolu da görünmemektedir."

10 Eylül 2014
Etiket; ege bölgesi, sanayi odası, ender yorgancılar, ekonomi, büyüme, açıklama, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
Boyoz, İspanya'da sergilenecek
Gıda zehirlenmelerine karşı basit tedbirler
İçmimarlık öğrencileri Japonya'da
Modada İzmir birinci
İEÜ'de yeni nesil tıp eğitimi
Fikirler ürüne dönüşüyor
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir