19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Çocuk Genetik Sempozyumu DEÜ'de yapıldı



Kuruluşunu yakın zamanda tamamlamış olan Çocuk Genetik Hastalıkları Derneği’nin, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Hastalıkları Bilim Dalı ev sahipliğinde düzenlediği “I. Ulusal Çocuk Genetik Sempozyumu”, yerli ve yabancı akademisyenlerin katılımı ile yapıldı.

Derneğin, İnciraltı Yerleşkesi Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu’nda iki gün süren etkinlikte, Almanya Charité, Universitätsmedizin Berlin, Institut für Medizinische Genetik und Humangenetik" departmanından Prof. Dr. Stefan Mundlos genetiğin geleceği üzerine konuşma yaptı. Çocuk Genetik Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ergül Tunçbilek, dünyada ve ülkemizde genetiğin büyük bir hızla önemli bir noktaya geldiğini belirtirken, “2000’li yıllarda genetik artık çok popüler, güven duyulan, inanılan bir bilim dalı haline geldi. Bu kadar hızlı ve sansasyonel bir şekilde popülerize olan bu bilim dalı ile ilgili ortalıkta yanlış yorumlanan bilgiler de dolaştı. Bugün artık yazılı, sözlü basında, ilanlarda her yerde genetiği görüyoruz. İnsanlar genetiğin yaptıklarına, yapacaklarına büyük hayranlık duyuyorlar ve aynı zamanda çekiniyorlar. Belki hayatın doğal akışına biraz fazla müdahalecilik olarak görüyorlar. Bu nedenle eğer genetik tıpla ve çocuk hastalıkları ile bu kadar iç içe olacaksa, çok iyi yetişmiş, olayları çok iyi özümsemiş, bunları anlayabileceği şekilde hasta yakınına sunabilen, çözümler sunan kişilere ihtiyaç var. Bu bakımdan çocuk genetik uzmanlarına önümüzdeki yıllarda büyük görevler düşecek” ifadesini kullandı.

DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, “Böyle tarihi bir sempozyuma ev sahipliği yapmış olmamız bizim için bir onurdur. Yıllar önce benim de hocalarım olan, genetikle uğraşan hocalarımın ne kadar özveri ile zorlukları başardıklarını bugün çok daha iyi anlıyorum. Dünyanın kabul ettiği bir gerçek var ki bu da, artık bir çok hastalığın genetik olarak tanısının ve tedavisinin yapılabileceği. En büyük buluşlar insanlık için en büyük destek ve umuttur. Geleceğin insanlık için en önemli bilim dallarının başında genetik olacak” dedi.

Sempozyum Eş Başkanı ve DEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Erçal da konuşmasında, “Genetik, multidisipliner bir daldır. Pediatri (Çocuk) Servislerinde yatan olguların yarısından fazlasında genetik bir nedenin bulunması, çocuk genetik konusundaki bilgi ve eğitimin önemini ortaya koyar. Ülkemizde her zaman saygıyla anacağımız ‘Klinik Genetik Hizmeti’nin kurucularının büyük çoğunluğunun pediatrist olması bir rastlantı değildir. Bu nedenle özellikle pediatristlere, genetik bilimindeki gelişmeleri aktararak bilgi düzeyini yükseltmek, sadece hastalarımıza çağdaş sağlık hizmeti vermek değil, aynı zamanda hepimizin hedefi olmalı. Çünkü genetik danışmanlık artık çağımızda tıbbi hizmetin altın standardıdır. Çocuk genetik yan dal uzmanlığı asla tıbbi genetik uzmanlığının alternatifi değildir. Çünkü çocuk genetikçi olgunun sadece genetikle ilişkili sağlık sorunları ile ilgilenirken, tıbbi genetikçi ilgi alanı daha da genişleyerek yakın akrabalar da dahil olmak üzere tüm aileyi kapsar. Bu nedenle ilgili meslektaşlar birbirlerinin tamamlayıcısı olarak çalıştıkları taktirde ideal sağlık hizmeti verilebilmesi olasıdır. Bugün hem kurumumuzda hem de başka alternatif kurumlarda tıbbi genetikçi, moleküler biyolog ve pediatrik genetikçinin bir arada uyum içinde çalıştıkları örnekleri vardır. Bu örneklerin giderek artacağı umudunu taşıyorum. Derneğimizin ilk eğitim etkinliğinin programlamasında eksiklerimiz olabilir. Derin bilgileri ile etkinliğimizi zenginleştiren aramıza Almanya’dan katılan üç değerli misafir konuşmacımıza, ülkemizden yoğun destek veren konuşmacı ve oturum başkanı hocalarımıza ve sponsorlarımıza içten teşekkür ederim” dedi.

27 Eylül 2013
Etiket; çocuk genetik sempozyum, ulusal çocuk genetik, tülay canda, deü sempozyum, Derya Erçal Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


DEÜ Tıp'ın 37. yıl gururu
İzmir Tıp Camiası Yasta
DEÜ Tıp Fakültesinin 36. Yılı Kutlandı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir