28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Bahri Okumus

DİJİTAL FİLOZOFLAR!

“Önyargıları, gelenekleri, otoriteyi çiğneyerek, kendi adına düşünme, geriye dönüp genel prensiplere varmaya çalışma, kendi deneyim ve aklıyla vardıkları dışında bir şeyi kabul etmeme cesaretini gösteren kişidir.”

Ansiklopedinin babası diye anılan Denis Diderot, böyle yapımış 270 yıl önce filozofun tanımını.  Belli ki artık yeni bir tarif gerekiyor. Zira dijital çağ yeni bir “filozof” tipi yarattı.

Zihinsel erginlik derecelerinin, muhakeme yeteneklerinin yeterliliğinden en küçük şüphesi bulunmayan binlerce filozof dijital mecralarda durmaksızın etrafa “aydınlık” saçıyor.

Sosyal medya hesaplarını kullanmıyor olmak bu aydınlık fikirlilerden kaçmak için artık yeterli değil. Zahmete girmeyin diye telefonunuzdaki uygulamalara getiriyorlar hizmetlerini.

Peki önyargıları çiğniyorlar mı? Hayır ama öyle sanıyorlar. Deneyim ve akıl yoluyla varılabilecek yegane noktanın kendi önyargıları olduklarından eminler.

“Bu millet sorgulamayor...Halk cahil, aptal... Bunlar koyun sürüsü” ve benzeri aşağılama kalıplarını hemen her gün kullanırken bu yüzden cüretkarlar.

Sürü psikolojisinden, biat kültüründen fazlasıyla şikayetçiler. Ancak kimbilir kimlerin kaba yerinden uydurup dolaşımı soktuğu hikayeleri sorgulamaksızın doğru kabul edip sağa sola yayıyorlar.

Kitleleri galeyena getirmek amacıyla çarpıtılan her bilgi, zaten zihinlerinde hazır bekleyen kalıp şeklindeki hakaretleri boca etmek için birer fırsat.

Yalan olduğu ortaya çıkınca, “yahu bizi de mi koyun sürüsü yerine koyuyorlar acaba” diye uyanmıyorlar elbette. Hayran olunacak ölçüde pişkinler.

Kimlerin değirmenine su taşıdıkları konusunda en küçük bir fikirleri yok. Daha doğrusu bunu düşünecek durumda değiller. Bilinmesi gerekenler, yalnızca kendi bildiklerinden ibaret. Dolayısıyla öğrenmeye ihtiyaçları yok. Yine de aklın ve bilimin ışığında yürüdüklerinden şüphe duymuyorlar. “Dijital Filozof”un tarifi yapılırken, sanırım bu gözlemlerin dikkate alınması gerekiyor.

28 Mart 2020 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
BEYİN İĞFAL ŞEBEKELERİ!
İNSAN BU, ŞEKİLDEN ŞEKİLE GİRER YA!
GERÇEĞİN YARISI!
ONUN ADI ADALET DEĞİL!
"Eski"nin yeri...
TFF FARKINDA MI TUZ KOKUYOR
ACIKLI KOMEDİ!
LÜTUF İSTEMEK, KÜME DÜŞMEKTEN EVLA MI?
TEKNOLOJİ ÇAĞINDA TÜRKÇENİN SEYRİ
DİJİTAL FİLOZOFLAR!
BATI'NIN TEZEĞİNDE BONCUK ARAYANLAR
KURAL HATASI NE DEMEK?
Bayan "kadın" demek değildir!
Alaturka olamamak
Aziz Yıldırım'dan özür
Hakaret deyince siz ne anlıyorsunuz?
AA Genel Müdürü neden sessiz?
Galibiyet hasretini çıkarmak!
Ne...ne de...
Teşekkür yazısı
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir