29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

DUALARIMIZ ONLARLA

Karşı binalardaki komşularımızdan Cengiz Bey’ i uzun süredir görmüyordum.

Markette karşılaştığım eşi, iki aydır kendilerinin de görmediğini, Güneydoğuda görevlerinin biraz uzadığını ve işlerinin yoğun olduğunu söylemiş son görüşmelerinde.

Dün akşam kandil kutlaması için aradığım Leman Teyze de oğlu Yasin’in, tam üç aydır Libya’da görevde olduğunu söyleyip, bizlerden de dua istemişti.

Kızlarımın okuldan arkadaşları Alper’in şimdilerde Irak’ ın bir şehrinde mi, yoksa Afrin’ de mi olduğunu geçenlerde konuşurken Marmaris’te karşılaşmayalım mı? Buraya sevk edilen birliklerin sağlık ekibi arasındaymış.

İletişimin bu kadar hızlı, gündemin bu kadar yoğun olduğu günümüzde ne kadar farkındayız bilmiyorum ama şu günlerde bizler sıcacık evlerimizde otururken yürekleri bizimle beraber atan, bizler için, bizlerin istiklali, bayrağı için kilometrelerce ötelere görev yapmaya giden yiğitlerimiz var. Suriye’nin, Irak’ın çeşitli bölgelerinde, Libya’da, Doğu Akdeniz’de, Ege’de, Karabağ’da, devletleri farklı olsa da savaşın soğuk yüzündeki sıcak cephelerde, gözleri hedefte, elleri tetikte, bizlere güzel haberler gönderme derdinde birileri var ve dualarımız onlarla.

Küllerinden doğmuş gibi, dedelerinin görev yaptıkları beldelerde şimdi görev onlara düştü ve silkinip doğrularak yerlerinden, bayrağı devraldılar.

Biz uluslararası anlaşmalara, insani ateşkeslere uydukça uymayan, biz sınırlarımız içinde uyurken uyumayan, biz yurtta barış dünyada barış dedikçe üzerimize üzerimize gelen, içten dıştan türlü türlü oyunlarla, planlarla bizi bir türlü kendimize bırakmayanlara karşı söyleyecek sözümüz için şu an cephede, şu an sahadalar onlar.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen bir elçinin yolunda, âleme nizam verme ülküsünde bir ecdadın izinde olanların çocukları olmak kolay değildi elbet. Bizim boş bırakacağımız hayattaki her boşluğu doldurmak üzere bekleyen sırtlanları görmemek için kör olmamız, başımızı kumlara gömmemiz gerekirdi. Nitekim son asırda gördük ki çekildiğimiz, geri durduğumuz her yerde zulüm var, gözyaşı var ve dünyanın çok çok ötelerinden gelenlerin yağması, talanı var.

Bize bırakılan sınırlarımız içinde bile uluslararası ajanlar cirit atarken kimse bize neden sınırlarınız dışına asker gönderiyor, müdahale ediyorsunuz deme hakkına sahip midir?

Bizim türkülerimizin söylendiği her yerdir vatanımız.

Bizi bekleyenlerin, bizi konuşanların, ümidi biz olanların yaşadığı her yerdir vatanımız. Askerimizin silahını çattığı, adımını attığı her yerde artık nizama karşı her uzanan her elin karşısında bizim askerimiz vardır ve bizim türkülerimiz söylenmektedir.

Suriyeli çocukların kimsesiz kalmaması, Irak’taki masumların kanının akmaması, Libya’da emperyalistlerin bize ve mazlumlara pusu kurmaması, Karabağ’ın Ermeni’ye yar olmaması, bağımsız olabilmesi için iş düşmüştür yiğitlere.

Onlar bir destan yazıyorlar şimdi bütün cephelerde.

Bundandır tedirginliği bütün zalimlerin.

Onlar, ecdatlarının izinde, tıpkı Şeyhoğlu Satılmış misali huduttan hududa atılırlarken bize de düşen, onları yalnız bırakmamak, isimlerini han duvarlarından gönüllerimize yazmak.

"On yıl var ayrıyım Kınadağı'ndan

  Baba ocağından yar kucağından

  Bir çiçek dermeden sevgi bağından

  Huduttan hududa atılmışım ben"

Yıllar önce Manisa’da görevdeyken bir toplantıya girmiş ve üç saat kadar telefonlarıma bakamamıştım. Toplantıdan çıktığımda özel kalemden, genç birinin beni iki saate yakın beklediğini, sonra da gittiğini söylemişlerdi.

Randevusu yoktu. Ben de birini beklemiyordum. Kimdi acaba diye düşünürken cevapsız çağrılarıma sırayla dönmeye başlamıştım. Beni iki defa aramış olan Muğla’dan bir esnaf kardeşim, Manisa’da üniversitede okuyan, aslen Sivas’ lı hemşerilerinden genç birinin Suriye Türkmen Cephesine yardım için gideceğini söyleyince yakınları olarak şaşırıp, heyecanlandıklarını, para-pul gönderme taleplerini kabul etmediğini, sadece helallik için telefon ettiğini söylediğinde ilk şaşkınlıklarından sonra benim adımı, adresimi vererek, bana bari uğramasını istediklerini söylemişler.

Delikanlı bu yüzden, beni tanımamasına rağmen, yakınlarının helallik için koştukları şart üzerine uğramıştı.

Esnaf arkadaştan bunu öğrenir öğrenmez hemen özel kalemden daha ayrıntılı bilgi almıştım., Delikanlı, bir arkadaşının da terminalde kendisini beklediğini, bu yüzden daha fazla bekleyemeyeceğini söyleyerek gitmişti.

Adının sadece Ömer olduğunu öğrenmiş doğruca aracıma atlayarak terminale koşmuştum.

Yolda esnaf arkadaşı da telefonla arayarak gencin soy ismini öğrenmiş, gişeleri sırayla ve hızlıca sorgulayarak Ömer’in on dakika sonra kalkacak olan Mardin istikametine giden araçta olduğunu öğrenmiştim.

Tahmin ettiğim gibi iki genci de otobüslerinin yanında konuşurlarken bulmuştum. Ömer beni görünce sevinmiş, gözlerinin içi gülmüştü.

Suriye’deki Türkmen kardeşlerin yardım çığlıklarına kayıtsız kalamamışlar, yanındaki Mardin’ li arkadaşıyla beraber bir yolunu bulup, Mardin’den bir yakınları aracılığıyla sınırı geçeceklerini söylemiştiler.

Üzerimde ne kadar para vardı bilmiyorum ama sanıyorum kendimde hiç bırakmadan hepsini, zorla da olsa verdim Ömer’e. Otobüsteki yerlerine geçip el salladıklarında yıllardır yaşamadığım kadar duygulandığımı hatırlıyorum.

Muğla’da esnaf arkadaşa her uğradığımda hep sorup bilgi aldım Ömer’den. Pandemi günleriydi, dünya telaşıydı derken geçenlerde uğradığımda ise …

İki ay önce cenazesinin geldiğini ve Sivas’ a defnettiklerini öğrendim.

Ailesini bulup ellerini öpmek ve mezarını bulup, ziyaretine gitmem ne ölçüde rahatlatırdı beni bilemiyorum ama bildiğim bu güne dair, bizden çok uzaklarda da olsa bizler için atan yüreklerin olduğu ve içlerinde buna benzer nice hikâyeler barındırdıkları.

Yüreğim hangi birine yeter bilmiyorum ama onları dualarınızda unutmayın!

Erdal ÇİL

[email protected]

30 Ekim 2020 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
CEZA HEP FUTBOLSEVERLERE
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir