28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

Manisa'nın sağlığına dair

İktidarlar her ne kadar aksini iddia edip dursalar da yerelin almış olduğu merkezi bütçe yatırımları, yıllardır hep yerel siyasetin mevcut iktidar ile siyasi olarak uyumu ile belirlenir.

Uzun yıllar Muğla İl Sağlık Müdür Yardımcılığı görevi sonrası geldiğim Manisa, doğrusu beni bu konuda gerçekten şaşırtmıştı ve halen de şaşırtmaya devam ediyor. Çünkü Manisa il olarak son yıllarda diğer komşusu olduğu illere nazaran seçimlerde almış olduğu oy oranları itibari ile iktidarın sanki batıdaki üssü konumuna gelmiş durumdadır. Ancak 2012 de yine il müdür yardımcısı olarak gelip gördüğüm Manisa, gerçekten sadece sağlık yatırımları konusunda bile ağırlığınca durmuyordu yerinde.

Kuruluşunda Atatürk’ün imzası bulunan, Elazığ ile birlikte iki Ruh Sağlığı hastanesinden biri olan ve çevredeki 12 ilin de ihtiyaçlarını karşılayarak bir bölge hastanesi konumunda olan ilin en büyük hastanesi, bünyesinde bulundurduğu onca nitelikli kadroya rağmen fiziksel olarak maalesef içler acısı durumdaydı.

Blokların içinde en kötüsü olan (D) Blok’un yıkım kararını çıkarttırarak yerine yeni bir blok yapılması işine koyulmuşken, Yıkım Komisyonu Üyesi olarak gittiğim Sağlık Bakanlığı’nda yaşadığım o anıyı da sizlerle paylaşmadan geçemeyeceğim:

Komisyon o gün, illerden gelen yaklaşık yirmi küsur yıkımı planlanmış bina hakkında karar vermek üzere toplanmıştı. Bakanlığın teknik elemanları hazırladıkları bilgileri komisyona teker teker görüntülü ve sayısal olarak sunuyorlardı.

Bize gelene kadar yıkım kararı verilmiş olan bütün binalar 1970 ve 1980’lerde yapılmış olan ve artık ihtiyaca cevap veremeyecek duruma gelmiş binalardı. Tabii ki komisyonda bakanlığın ilgili birimlerden üst düzey yetkililer de bulunduğundan binanın yıkımı, yapımı gibi geçecek sürede verilecek sağlık hizmetinin aksamaması için de illere ne gibi tedbirler aldıklarını soruyor ve gerekli önlemlerin alındığı bilgisinden sonra yıkıma karar veriyordu.

Sıra bizim (D) Bloğa geldiğinde teknik elemanlar binanın 1930’lu yıllarda yapıldığı bilgisini verdiklerinde ise komisyon saniye bile duraksamadan ve diğerlerinde olduğu gibi başkaca bir soruya da gerek duymadan: “Geçelim” şeklinde karar vermişlerdi.

Yine şehirdeki bir başka eski bina da Manisa Devlet Hastanesi’ydi ve hastane artık bırakın talebi karşılamayı, görüntüsüyle bile sağlıktaki bütün değişime adeta tek başına meydan okuyor, bakanlığın bütün kalite ve hizmet standartlarını zorluyordu.

Merkez Efendi Hastanesi için ise az bir bütçeyle proje ihalesinin %70’i 2011 yılı gibi bakanlıkça yapılmış olsa da hastanenin o günkü yönetimi bu projeyi tamamlatıp inşaat ihalesine çıkmada müthiş zorlanıyorlardı.

İlin sağlık yönetimi ise Hatuniye Camii’nin arka tarafında, Üzüm Borsası sokağında İl Sağlık Müdürlüğü; eski Kadın Doğum Hastanesi’nde Kamu Hastaneleri Başkanlığı ve Merkez Efendi Hastanesi ek binalarında da Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak üç ayrı binada, birbirinden kopuk olarak hizmet veriyorlardı.

Anlayacağınız 2013 yılından itibaren Manisa Sağlık Hizmetleri için yapılacak çok şeyler vardı ve bunun için de yerel siyaset ile omuz omuza vererek çok çalışma, silkinme zamanıydı.

Merkez Efendi Hastanesinin proje ve inşaat ihaleleri, Şehir Hastanesi ihalesi ve Halk Sağlığı Binasının yıkılarak yerine bizim üçü bir arada dediğimiz Sağlık Yönetim Kompleksinin ihaleleri hep bu silkinme sonucu 2013 – 2016 yılları arasında yapılmış ve binalar bitme aşamasına getirilmiştir.

Bu tabii ki öncelikle inanmışlık, ekip ve yerel siyasetin de konsantrasyonu ile direkt ilgiliydi. Birlikte çalıştığımız İl Müdürünün özverisi olmasa; başkanlar, ekipleri, başhekimler, hastane yöneticileri, teknik elemanlar gibi elemanları düzenli olarak toplayıp bilgiler almayıp, takipler yapmasa, bakanlık bürokrasisi ile iyi ilişkiler kurulmasa her şeyden belki de daha önemlisi yerel siyasetin ilgisi olmasa bu kadar kısa sürede, bu kadar başarı elbette olmazdı.

Sanırım şimdi sağlığın üç kanadının da aynı binada olması ile o kopukluk da gitmiş ve daha düzenli toplanılıyor, daha sıklıkla koordinasyonlar yapılıyor ve siyaset de daha kolay erişebiliyordur diye düşüneceğim ama aldığım bir haber beni biraz düşündürdü doğrusu.

Manisa siyasetinin önemli isimlerinden biri; uzun yıllar MHP’nin il başkanlığını yapan Ziya Elmalı önceki gün kalp krizi geçirerek vefat ediyor. Kendisi gerçekten Manisa’nın derdini dert edinmiş, dertlenen biriydi. Toprağı bol, mekanı cennet olsun! Ancak kaldırıldığı Merkez Efendi Hastanesinde bir kardiyoloji uzmanının bulunmaması haberi sosyal medyaya bomba gibi düştü.

Şehirde 10’un üzerinde kardiyoloji uzmanı olduğunu biliyorum. Ancak bunların hepsinin sadece şehir hastanesinde toplanmasının ve şehir merkezinde bulunan yaklaşık aynı büyüklükteki bir devlet hastanesinin, üstelik kardiyoloji ve yoğun bakım üniteleri olmasına rağmen uzmansız bırakılmasının cevabını bulmakta zorlanıyorum.

Bizim dönemden beri Manisa Kamu Hastaneleri Başkanı olarak çalışan arkadaşımızın, üstelik kendi kadrosunun da bulunduğu bu hastanenin gelişmesi için, sorunlarının çözümü için nasıl didindiğini yakınen bilenlerdenim. Ama buna rağmen kimin tasarrufu ile ve hangi gerekçelerle kardiyoloji uzmanlarının hepsi şehir hastanesinde toplatıldı araştırıp, cevabını bekleyeceğiz.

Yoksa Şehir Hastaneleri ile ilgili malum sözleşme hükümleri ve yükleniciye ödenmesi gereken taahhüt miktarı korkusu mu yöneticileri böyle bir garabete sürükledi?

Şehirde bildiğim kadarıyla uzman açığı yok ama yine bildiğim kadarıyla Merkez Efendi Hastanesinde Kardiyoloji ile birlikte Çocuk Hastalıkları (Pediatri), Göğüs Kalp Damar Cerrahisi ve Kadın Hastalıkları branşlarında da uzman bulunmuyor.

Daha doğrusu ildeki uzmanlar nedense bu hastaneden Şehir Hastanesine götürülüyor. Ayrıca özellikle pediatride uzman hekimlerin bazılarının da nöbet tutamaz raporlu olmaları sağlığın yönetimini de, sürdürülebilirliğini de zorlaştırıyor.

Geçenlerde Demokrat Gazeteci ve Yazarlar Derneği toplantısı için geldiğim Manisa’da kısa da olsa ziyaret fırsatı bulduğum Merkez Efendi Hastanesinin, gördüğüm bir eksikliğini daha paylaşmadan geçemeyeceğim.

Bu hastanenin projesinden inşaatına kadar çok emeğimiz olduğundan tefrişatına dek ince ince süzdüm o kısa zamanda. Bazı soruları saklıyorum şimdilik ama az bir masrafı kalmasına rağmen mahkum koğuşunun halen tamamlanmamış olmasını da anlamış değilim.

Şehir hastaneleri ayrı bir yazı, daha doğrusu tartışma konusu ama vatandaş için eldeki kuş olan devlet hastaneleri özellikle Manisa’nın şimdiki tek devlet hastanesinin durumu SOS veriyor ve benim içim acıyor.

Başarı elbette bir ekip, inanmışlık, konsantrasyon işi ve biz şimdi yerel siyasetin de, ildeki yetkililerin de konuya ne kadar konsantre olduklarına ve neler yaptıklarına bakacağız.

Maksadımız başkalarının da sevgili abimiz Ziya Elmalı’nın yaşadıklarını yaşamaması. Umarım gecikilmez. Yöneticilik, biraz olsun dertlenme işidir. Dertlenmeyi sevmeyen, işin hep mızıkası tarafında olanlarıyla aramız öteden beri kötüdür ve kötü de kalacaktır.

Umarım yapılacak açıklamalar bizi yine böyle oldubittilerle ve bu tiplerle karşı karşıya getirmez. Ölenle ölünmüyor tamam da sağlıkla yaşamaya devam edeceğiz.

Sağlığın da sağlıklı olması, sağlıklı işlemesi çok önemli! Üstelik Manisa gibi Osmanlı’dan bu yana sağlıkta hep şifa dağıtan şehirlerden biri olması sebebiyle beklentimiz çok fazla ama sabrımız da bir o kadar az bilesiniz.

12.06.2019

[email protected]

12 Haziran 2019 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
CEZA HEP FUTBOLSEVERLERE
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir