19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

İç güçlerin iş-güçleri

 Sahi hep dış güç, dış güç de hiç mi iç güçlerimiz yok bizim? Koca bir millet, koca bir devletiz. İçten dıştan başımıza gelmedik kalmıyor da bizi hep mi dıştan idare edip, dıştan mı kurtarıyor, yaşamamıza dıştan mı karar veriyorlar?

Onlarca devlet batırıp, devlet kuruyor; kurduğumuz, tam rahatladık dediğimiz yerde de her on yılda bir ince/kalın ayar verip, darbe-ihtilal vs. müdahalelerle ayakta tutmaya çalıştığımız devletimize içeriden hiç mi müdahalemiz olmuyor?

İç gücümüz, iç dinamiklerimiz sahi yok mu oldu?

Sizi bilmem ama ben bu soruya kendi üstüme koca bir -Yok canım!- derim. Hatta dış güçlerin bile içine sirayet edecek kadar güçlü iç güçlerimiz var. Bir türlü özde yerli ve milli yapamadığımız, dışa duyarlı iç güçler.

Tarihimizdeki örnekleri tarihçilerimize bırakarak ben yakın geçmişimizde yaşadığımız her tür siyasi, ekonomik, askeri krizlerde bizim iç güçlerin çok çok önemli payı olduğunu düşünüyorum. Başka iş-güçleri mi var sanki? Hain içeriden olunca kapı kilit tutmuyor ki…

Son yazılarımda hep bu iç güçleri yazdım aslında. Yakın geçmişteki bütün yaşadığımız, adı faili meçhule çıkmış cinayetler, darbeler, suikastlar, Rahmetli Mahir Kaynak’ın işaret edip yine merhum Ömer Lutfi Mete’nin ifade ettiği gibi: “derin devletimiz olmasa da derin güçlerimiz, derin çetelerimiz” var bizim. Günden güne de güçlenip gitmekteler.

Her vilayette, her ilde, her dönemde operasyon üstüne operasyonlar yapıp kendi iç dinamiklerini de hep zinde tutarlar. İlk bakışta, itici, negatif, muhalif gibi görüntüler verseler de iktidarların hep yakınlarında konuşlanırlar.

Yapacak onca iş varken bir de iktidarla mı uğraşsınlar canım?

Hem bizde devlet başkasına benzemez. Ezer geçer alimallah! O yüzden devlete karşı saf tutmak yerine yanında saf tutup, parsa toplamak daha akıllıca.

Ülke zor günlerden geçiyor. Beklemiyor değildik ve çok da tepki vermeyişimiz de biraz bu yüzden. Sürpriz değil yedi düvelin bir olup üzerimize çullanması.

Biz köşemizde, sade vatandaş olarak hazırdık kendi çapımızda da; ya bu beyefendiler? Onların hazırlığı ile bizim hazırlığımız tabii ki aynı olmuyor. Ekonomik yönden almaları gerekenleri aldıkları gibi siyasi yönden de yine devletin yanına hafifçe sokulup yürekli bir şekilde de dünyaya efemine mesajlar göndermekten geri kalmazlar.

Böylesine kriz anları denir ya, birbirimize daha bir yakın olma zamanıdır ve onlar bu ülkenin yerli, iç güçleri oldukları için yerleri de doğal olarak bellidir. Görüntüde yakın olmaları işlerini yapmalarından alıkoymaz kendilerini. Onlar, bedenleri daima burada olsa da gözleri, gönülleri hep dışarıda; efendilerin yanındadır.

Kimisinin zaten bakmayın bu ülkenin vatandaşı gibi davrandığına! Dünya vatandaşıdır onlar. Ama bir de özellikle son zamanlarda sayıları iyice artan daha yerli görünümlü diğerlerini de es geçmeyelim. Onlar da sonradan bunlara yakın dura dura, huyundan, suyundan nasiplenerek gitgide benzemişler hatta havayı biraz daha iyi kokladıklarından olsa gerek şu sıralar daha popüler duruma gelmişlerdir.

Öncekileri şarabı ağızlarıyla içtiklerinden ağız çevresiyle sınırlı olan deri deformasyonları onları cemiyet içinde daha belirgin kılarken diğerleri daha kontrollü ve daha iç organlarını kullanarak içmelerinden dolayı öyle kolay da cemiyet içinde fark edilmemektedirler.

Bu yüzden ayırt edici renklere bürünmediklerinden bu ülkenin hasbi çocuklarının bunlara çarpma, çarpılarak zarar görme ihtimali daha yüksektir. Ufukta yerel seçimler var ve beyefendiler için yeni bir ekmek kapısı.

Kimbilir ne bombalar patlatacaklar; hangi zavallıların kanına girerek, paralarını, zamanlarını, hayallerini alarak, cilalayıp parlatarak aday diye sürecekler piyasaya göreceğiz. Sonra da daha baştan böylesi bir yola tokatlanarak çıkan bedbahtların, o tokatın acısını çıkartma çabalarını millet olarak nasıl izleyeceğiz?

Doğrusu artık içim kaldırmıyor! Ayak bile olamayacakların başsız başsız, başlarda dolanmaları gerçekten devlet ebed-müddet kültürüne ızdırap veriyor.

Ama ne yapalım? İç güçlerin işi gücü bu!

Dış güçler bunların yanında bazen o kadar uzak ve masum kalıyor ki… Ama devletin başına, bekasına güvenimiz tam!

İnanıyorum ki en kısa zamanda devlet, kendini ahtapotun kolları gibi sarmalayan bu girdaptan alnının akıyla sıyrılacak, kendini devlet sayan, devletin kisvesi altına girerek devlet diye iş tutan , Türk Devletini sevimsiz, zalim, haramzade gösteren bu hain iç güçleri hak ettikleri yere gönderecektir.

Surda bir gedik açılmıştır.

07 Eylül 2018 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
BAĞIMLILIK ÜZERİNE
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir