19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İdeal anne baba olma kılavuzu



İlk kez anne ve baba olacak olan kişilerin heyecan, korku, kaygı gibi pek çok karmaşık duyguyu aynı anda yaşayabileceğine dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Durgel Jagtap, ideal çocuk yetiştirme stilini anlattı.

Bebeklerin fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarına gecikmeden, tutarlı bir biçimde yanıt vermek gerektiğinin altını çizen Jagtap, “En ideal çocuk yetiştirme stili, kuralları çocuğun anlayacağı bir dilde anlatmak ve her koşulda çocuğa sevgi sunulan bir aile ortamı yaratmak” dedi.

İHTİYAÇLARINI GÖZARDI ETMEYİN

Bebekliğimizin ilk yılında en önemli psikolojik ihtiyacımızın anne, baba ve bakıcıya koşulsuz güven duyabilmek olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Jagtap, bebeklerin ihtiyaçlarının nasıl karşılanması gerektiği hakkında bilgi verdi. Jagtap, “Pek çok bilimsel çalışma bebekliğin ilk yılında anne, baba ve bakıcıyla kurulacak güvenli bağlanmanın hem çocukluk hem yetişkinlik dönemindeki ilişkiler ve sosyal beceriler üzerinde önemli bir rol oynadığını ileri sürer. Bu aslında basitçe şöyle anlatılabilir; bebeğiniz her ağladığında onun yanına gidin, ihtiyaçlarını giderin. İhtiyacı bazen sarılmak, ninni dinlemek, sesinizi duymak, öpülüp okşanmak veya oynamaktır. Bunlar da karnının doyması, altının temizlenmesi gibi bebeğin temel ve çok önemli ihtiyaçlarıdır” dedi.

BAĞIMSIZLIK ZAMANI

İkinci yıl ön plana çıkan ihtiyacın ‘özerklik’ olduğunu belirten Elif Durgel Jagtap, “ Özerklik, çocuğun etrafını ve kendini keşfetme, kendi başına bir işi yerine getirme çabalarıdır. Becerilerini, neler yapıp neler yapamayacağını tanımak ve artık güvendiği anne ve babasından biraz bağımsızlaşmak ister. Bu noktada çocuğa kendi başına karar verme, iş yapma, keşif yapma fırsatı tanınmalıdır. Çocuğa sunulan güvenli ortam içinde çocuğun bu özerklik kazanma amaçlı keşiflerine destek vermek ve eğer işi başaramayacak gibiyse yardım etmek, başaramazsa fazla eleştirmemek gerekir.” bilgisini verdi.

HER ŞEYİ ANLATIN

Bebeğin beyninin mümkün olduğunca çok ve farklı şekillerde uyarılması gerektiğini belirten Jagtap, “Bebeğinizi farklı mekanlara götürüp, çarşıya pazara çıkartabilirsiniz. Onunla konuşmak, parkta sadece sessizce yürümek yerine etrafınızdaki kuşları, ağaçları, yoldan geçen arabaları anlatıp gösterebilirsiniz. Ayrıca duyusal oyunlar da çocukların bilişsel gelişimlerini destekleyicidir. Bunun illa ki organize edilmiş bir aktivite, oyun seansı şeklinde olması gerekmez. Bebeğinizin dokunma, tat alma, duyma gibi duyularını ayrı ayrı ya da bir arada çalıştırabileceği ortamlar günlük hayatın içinde zaten yaşanır. Bu durumlarda çocuğun nesneleri elleyip oynamasına fırsat tanımanız yeterli. Öte yandan çocuğunuza daha doğduğu andan itibaren her şeyi anlatın. Her konuda çocuğunuzun sizi anlayacağına, 2 aylık bebek de olsa söylediklerinizden bir anlam çıkaracağını bilin.” diye konuştu.

KURALLARA HERKES UYMALI

Her evde herkesin uyması gereken kuralların olması gerektiğini vurgulayan Öğretim Üyesi Jagtap, “Tüm aile bireylerinin ihtiyaçları doğrultusunda kurallar olmalı. Bu kurallar çocuğa açıklanmalı, gerekirse tekrar tekrar hatırlatılmalı. Çocuğun her istediğini yapabildiği, her alanda sınırsız iznin verildiği aile ortamları çocukları mutlu ediyor gibi görünse de uzun dönemde onların sosyal ve akademik becerileri için olumsuz sonuçlar doğurur. Bu tarz bir ortamda yetişen çocuk okul gibi yerlerde uyum sorunu yaşar. En ideal çocuk yetiştirme stili kuralların olduğu, kuralların çocuğun anlayacağı şekilde anlatıldığı, açıklamaların yapıldığı ve her koşulda çocuğa sevgi sunulan bir aile ortamı yaratmaktır” dedi.

24 Nisan 2016
Etiket; Yaşar Üniversitesi Psikoloji, Elif Durgel Jagtap, ideal anne baba, ideal çocuk, çocuk yetiştirme bilimsel Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Karneler kriz yaratmasın
Karne Günü Dram Yaşanmasın!
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir