28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İnanılmaz iddialar: 32 milyon euro...



 

137 milyon lira rüşvet dağıtan İran Azerisi Rıza Sarraf’ın yasa dışı işlerini çözmek için bakanlar ve oğullarına dağıttığı rüşvetin detayları teknik takipte tek tek tespit edildi. Soruşturma devam ederken İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlunun takip edildiğini fark etmesi üzerine, operasyonun erkene alındığı öğrenildi.
Bakan Güler’in teknik takip ve dinleme bilgilerini elde edip soruşturmayı deşifre edebileceği riski nedeniyle, teknik takibin durdurulduğu belirtildi. Bu nedenle operasyonun erkene çekildiği anlaşıldı. Ayrıca dün akşam saatleri itibariyle adı soruşturmada geçen 4 bakan hakkında şüpheli sıfatıyla soruşturma yürütülebilmesi için dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezleke UYAP sistemine girilerek Meclise gönderildi.
SARRAF'IN BÜYÜK AĞABEYİ ÇAĞLAYAN 
Teknik ve fiziki takipte Zafer Çağlayan’a toplam 32 milyon euro, 6.7 milyon dolar, 3.4 milyon lira ve 300 bin İsviçre Frangı ödeme yapıldığı tespit edildi.
Rıza Sarraf liderliğindeki suç örgütünün “Abi, Büyük Abi” şeklinde hitap ettiği Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı rüşvet karşılığında her türlü işlerinde kullandığı öne sürüldü. Bakan Çağlayan’ın suç örgütünün işlerini kolaylaştırmak için Bakanlık bürokratlarını yönlendirdiği, kamu imkanlarını örgüt lehine kullandırdığı ve yurtdışıyla yapılan ithalat işlemlerinde örgüt adına usulsüzlük yaptırdığı ileri sürüldü. Tüm bunların karşılığında 105 milyon lira rüşvet verildiği iddia edildi.
HALKBANK’IN BÜYÜK ZARARI
Çağlayan’ın yurtdışından gelen paralarının altın ihracatı olarak yurtdışına çıkarılması karşılığında rüşvet alarak banka komisyonunu düşürdüğü böylelikle suç örgütüyle aynı yöntemi kullanan rakiplerini engelleyerek suç örgütüne alan açtığı belirtildi. Yapılan bu usulsüz işlem sebebiyle kamu bankası olan Halkbank’ın 150 milyon dolar civarında zarara uğratıldığı kaydedildi. Yine Çağlayan’ın sahte evraklarla yapılan hayali transit gıda ve ilaç ticareti kapsamında suç örgütünün eylemlerine göz yumduğu ve yardımcı olduğu iddia edildi. Petrol ve doğalgaz ödemelerinde yapılan usulsüz işlemlere göz yumduğu ileri sürülen Çağlayan’ın Gana’dan getirilen 1,5 ton altınla ilgili adli ve idari işlemlerin yapılmasını engellemek için bürokratlara talimat verdiği ve herhangi bir işlem yapılmadan altınların Dubai’ye gönderilmesini de sağladığı öne sürüldü.
LİSTEYE CAG DİYE YAZMIŞLAR
Suç örgütüne yönelik soruşturma kapsamında 2013 yılı Nisan ayında örgütün rüşvet listesi ele-geçildi. Teknik takipte elde edilen listede örgütün mali hareketlerini kayıt altına aldığı, listede Zafer Çağlayan’a yapılan ödemelerin de yer aldığı anlaşıldı. Bu durumdan haberdar olan Zafer Çağlayan’ın, listeyi gördükten sonra CAG olarak kendisini ifade edecek şekilde kayıt tutulmasına tepki göstermesi de yine teknik takibe takıldı.
19 Mart 2012 ve 10 Nisan 2013 tarihleri arasında Bakan Çağlayan’a yapılan ödemelerin tarih, saat ve kurye bilgileriyle birlikte kayıt altına alındığı listelerde, nakit dolar, euro, TL teslimatı yapıldığı, lüks saat ve mücevherlerin verildiği görüldü. Polisin teknik takipte tespit ettiği birçok rüşvet eyleminin listedekiyle örtüştüğü, hatta Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan’a verilen rüşvetlerin de Çağlayan’ın adıyla birlikte kaydedildiği anlaşıldı.
Araştırmalar sırasında Rıza Sarraf tarafından Bakan Çağlayan’a İran’ın parasını altın ihracatıyla döndürme işlemlerinde gelen paranın yüzde 0,5’i, yine İran için sahte evraklarla yapılan transit gıda-ilaç ticareti işlemlerinden gelen paranın da yüzde 0,4’ü rüşvet verildiği iddia edildi. Nakit para gönderimi haricinde Çağlayan’ın beğendiği lüks saat ve mücevherler alınarak komisyonla verilen rüşvet hesabından düşürüldüğü de öne sürüldü. Teknik ve fiziki takipte Çağlayan’a toplam 32 milyon euro, 6.7 milyon dolar, 3.4 milyon lira ve 300 bin İsviçre Frangı ödeme yapıldığı tespit edildi.
MECLİS’TEKİ SAVUNMA SONRASI ÖDEME
Çağlayan’ın Meclis’te suç örgütünün faaliyetlerini savunması karşılığında Sarraf’tan yüklü miktarda para aldığı da iddia edildi. 3 Temmuz 2012 günü TBMM’de, İran’a yapılan altın ihracı konusunda verilen soru önergelerine cevap veren Bakan Çağlayan’a bu süre zarfında Sarraf’ın 6 seferde toplam 8.489.500 euro gönderildiği, soru önergesinin hemen akabinde ise 5 milyon uro gönderildiği teknik takipte görüldü.
ÖZEL KIRMIZI HAT KULLANDILAR
Ayrıca soruşturmada rüşvet için çete ile Çağlayan’ın oğlu arasında özel kırmızı hat telefon sistemi kurulduğu da belirlendi. Daha çok büyük organize suç örgütleri tarafından kullanılan yöntemin detayları teknik takipte tespit edildi. Teknik takibe Çağlayan ile Sarraf’ın çok ilginç bir buluşma trafiği de yansıdı. Çağlayan’ın özel kalem müdürü Mustafa Behçet Kaynar’ın gizlilik içerisinde ayarladığı görüşme için Sarraf’tan aracı kendisinin kullanmasını ve bakanın aracını takip etmesini ve belli bir noktadan sonra bakanın yol kenarında Sarraf’ın aracına geçeceği bilgisini verdiği anlaşıldı.
ÇİKOLATA VE AYAKKABI KUTUSUNDA TESLİMAT
Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında Rıza Sarraf’ın karşılaştığı problemleri geliştirdiği bürokratik ilişkiler ve kurduğu rüşvet çarkı ile çözdüğü belirlendi. Sarraf’ın milyonlarca TL rüşvet verdiği bakanlardan birisinin de AB Bakanı Egemen Bağış olduğu ileri sürüldü.
Soruşturma sürecinde Sarraf’ın bürokratik işlemlerini, babasının İtalyan vizesi ve oturma izinlerine Bakan Bağış’ın aracılık ettiği öne sürüldü. Sarraf’ın suç örgütünde faaliyet gösteren 5 kişinin Türk vatandaşlığına istisnai yoldan alınmaları için kulis yaptığı belirtilen Bağış’ın yine Sarraf’ın yürüttüğü otel projesi ile ilgili yardımcı olduğu teknik takipte ortaya çıkarıldı. Bu yardımlar karşılığında Sarraf’ın Bakan Bağış’a üç parti halinde ilki ayakkabı kutusunda, ikincisi takım elbise içinde, üçüncüsü çikolata kutusu içinde toplam 1.5 milyon dolar rüşvet verdiği öne sürüldü.
10 EKİM 2013’TE TEMAS
Sarraf’ın Bağış’a verdiği iddia edilen rüşvet için gümüş tabaklı bir çikolata kutusu ayarlandığı belirlendi. Sarraf’ın örgüt üyesi Abdullah Happani ile yaptığı görüşmede “Abi yarın güzel bir tane çikolata lokum yaptır. Bir tane gümüş al gümüş tabak  İçine çikolata dizdir. Bir tane de çikolata kutusu olsun içine de 500 bin yerleştir. Tamam mı. Sadık biliyor o İstinye tarafında bir yer var  E’ye. Daha öncede hani göndermi tik ya 500 500” dediği teknik takipte tespit edildi. 10 Ekim 2013 günü Bağış’ın ikametine giden örgüt kuryesi site girişinde görüntülendi. Kuryenin siteden ayrılmasından sonra Sarraf ile Bağış arasında geçen görüşmede Bağış‘ın evde bulunmadığı ve evinde çalışan hizmetli Marina’ya bırakılmasını söylediği tespit edildi. Teslimat sırasında il dı şında bulunan Bağış’ın İstanbul’a gidince Rıza Sarraf’ı arayarak teşekkür ettiği öne sürüldü.
Vakko takım elbisede 500 bin dolar
Sarraf’ın Bağış’a yaptığı iddia edilen ikinci ödeme babasına İtalyan vizesi alınması olayında gerçekleşti. Bakan Bağış’ın “Muammer Bey’le beraberdik kulaklarını çınlattık. O pırlanta gibi bir çocuk ben onu çok seviyorum. Karşılıklı övdük. Onun şeyleri için geldim” sözleri teknik takibe takıldı.  Bu görüşmenin sonrasında Sarraf’ın yardımcısına Vakko’dan takım elbise almasını ve içine 500 bin dolar koyarak söyleyeceği adrese iletmesini istediği belirlendi. Teknik takipteki görüşmelerde Sarraf’ın adamlarının “Hilpark Sitesi 47 S Blok Daire 1 bu sendeki bir elbise mi ne varmış oraya gidecekmiş sabah saat 9 buçukta” sözleriyle belirttiği adresin Bakan Bağış’ın adresi olduğu belirlendi. Adrese giden kuryenin teslimat sonrasında Rıza Sarraf’a “Teslimat tamam” mesajı gönderdiği tespit edildi. Kuryenin teslimatından sonra Sarraf’ı arayan Bağış’ın “Çok teşekkür ediyorum. Çok zevklisin kravatın tasarımını çok beğendim” dediği de teknik takibe takıldı.
BELEDİYEDEN GEÇEMEYİNCE BAKANLIK DEVREYE GİRDİ
Rüş­vet ve yol­suz­luk ope­ras­yo­nu­nun TO­Kİ ve in­şat sek­tö­rü­nü il­gi­len­di­ren aya­ğın­da Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­ka­nı Er­do­ğan Bay­rak­tar ve oğ­lu Ab­dul­lah Oğuz Bay­rak­tar’a şok suç­la­ma­lar yö­nel­til­di. İmar yol­suz­lu­ğu ile ala­ka­lı Er­do­ğan Bay­rak­ta­r’­ın yar­gı­lan­ma­sı için ha­zır­la­nan fez­le­ke UYA­P’­a gi­re­rek Mec­li­s’­e gön­de­ril­di.
USUL­SÜZ­LÜ­ĞE GÖZ YU­MUL­DU
Tek­nik ve fi­zi­ki ta­kip­te tes­pit edi­len bul­gu­la­ra gö­re mü­te­ah­hit­le­rin dev­let­ten ucu­za al­dı­ğı ara­zi­le­ri Ba­kan­lı­ğın ima­ra aç­tır­dı­ğı, em­sal de­ğer­le­ri yük­sel­te­rek ya da dik­ka­te al­ma­ya­rak bu ara­zi­le­rin ina­nıl­maz pa­ra­lar ka­zan­dır­dı­ğı be­lir­len­di. TO­Kİ­’nin iha­le­le­ri­ni ka­za­nan ba­zı in­şa­at şir­ket­le­ri­nin pro­je­le­rin­de­ki usul­süz­lük­le­ri­ne göz yu­mul­ma­sı yüzünden, mü­te­ah­hit­le­rin pro­je­le­ri­ni ya­pa­cak­la­rı ar­sa­la­rın imar plan­la­rı­nın is­te­dik­le­ri şe­kil­de ha­zır­lan­ma­sı­nı sağ­la­dık­la­rı öne sü­rül­dü. Be­le­di­ye­le­rin onay­la­ma­dı­ğı ya da onay­lan­ma­sı müm­kün ol­ma­yan imar plan­la­rı­nı onay­la­dık­la­rı, Kül­tür ve Ta­bi­at Var­lık­la­rı Ku­rul­la­rı­’na ge­len plan ta­di­la­tı dos­ya­la­rı­na mü­da­ha­le et­tik­le­ri, ku­rul­lar­da gö­rev­li ko­mis­yon üye­le­ri­ne bas­kı ya­pa­rak yön­len­di­re­rek, rüş­vet ve­re­rek ve­ya ger­çe­ğe ay­kı­rı ra­por­lar dü­zen­le­ye­rek Tes­cil­li Kül­tü­rel ve Ta­ri­hi Ya­pı­la­rı­n bu­lun­du­ğu ara­zi­le­ri, Do­ğal Sit Alan­la­rı­nı ve ye­şil alan­la­rı, Bo­ğa­zi­çi Ko­ru­ma Ka­nu­nu kap­sa­mın­da bu­lu­nan alan­la­rı ima­ra aç­tır­dık­la­rı id­di­a edil­di.
HU­ZUREVİ OTEL YA­PIL­DI
İmar plan not­la­rı­na, in­şa­at şir­ket­le­ri­nin yük­sek kâr el­de ede­bi­le­cek­le­ri şe­kil­de işa­dam­la­rı­nın ta­lep­le­ri doğ­rul­tu­sun­da ek­le­me­ler yap­tık­la­rı be­lir­len­di. Bu kap­sam­da “Hu­zu­re­vi­” gi­bi sağ­lık do­na­tı alan­la­rı­nın “O­te­l” ala­nı­na alın­ma­sı­nı sağ­la­dık­la­rı, eği­tim alan­la­rı­nın ise ko­nut ve­ya ti­ca­ret ala­nı­na alın­ma­sı­na iliş­kin fonk­si­yon de­ği­şik­lik­le­ri yap­tır­dık­la­rı, bun­la­rın ya­nı sı­ra “Tu­riz­m” alan­la­rı­na “A­part Ko­nak­la­ma ya­pı­la­bi­li­r” not­la­rı ek­le­ye­rek ba­ğım­sız bir şe­kil­de dai­re sa­tış­la­rı­na im­kan sağ­la­dık­la­rı id­di­a edil­di.
So­ruş­tur­ma kap­sa­mın­da Ağa­oğ­lu Şir­ket­ler gru­bu­na ait “Ba­kır­köy 46” pro­je­si­nin ya­pı­la­ca­ğı ara­zi ile Taş­ya­pı İn­şa­at ta­ra­fın­dan Şiş­li il­çe­sin­de­ki Bul­gar Vak­fı Ara­zi­si­ni “Ö­zel Pro­je Ala­nı­” ilan et­ti­re­rek ki­şi­ye özel im­ti­yaz­lı imar plan­la­rı­nı onay­lat­tık­la­rı öne sü­rül­dü. Ay­rı­ca imar plan­la­rı­na ay­kı­rı ola­rak ya­pı­lan “A­ğa­oğ­lu Mas­lak 1453” ve “Zor­lu Cen­te­r” isim­li pro­je­le­rin usul­süz­lük­le­ri­ne göz yum­duk­la­rı ve de­ne­tim­ler­den so­run­suz­ca geç­me­le­ri­ni sağ­la­dık­la­rı id­di­a edil­di.
Yi­ne ya­sa dı­şı fa­ali­yet­ler­de rol al­dı­ğı öne sü­rü­len Hü­se­yin Av­ni Si­pa­hi­’nin, ör­güt üye­si ol­duk­la­rı ge­rek­çe­siy­le gö­zal­tı­na alı­nan ka­mu gö­rev­li­le­ri­ne ta­li­mat ve­rir­ken “Be­ye­fen­di, Pat­ron, Ba­ba­” gi­bi ni­te­le­me­ler­de bu­lu­na­rak is­tek­le­ri­nin Ba­ka­nın bil­gi­si da­hi­lin de ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti­ği ile­ri sü­rül­dü. Ör­gü­tün ey­lem­le­ri­nin Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­ka­nı­’nın ta­li­ma­tı ve bil­gi­si da­hi­lin­de ol­du­ğu id­di­a edil­di. Yi­ne Ba­ka­n’­ın ba­zı mü­te­ah­hit ve zan­lı­lar­la yap­tı­ğı te­le­fon gö­rüş­me­le­rinin de tek­nik ve fi­zi­ki ta­kip ile kay­da ge­çi­ril­di­ği öğ­re­nil­di.
Yemek işi bakan oğluna
Gö­zal­tı­na alı­nan ka­mu gö­rev­li­le­ri­nin, Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı, TO­Kİ ve Em­lak Ko­nut GYO ile herhan­gi bir şe­kil­de ti­ca­ri ve res­mi iş­lem­le­ri olan in­şa­at şir­ket­le­ri­ne, ener­ji ve ye­mek iş­le­ri­ni Ba­ka­n’­ın oğ­lu Ab­dul­lah Oğuz Bay­rak­ta­r’­ın gay­ri res­mi or­ta­ğı ol­du­ğu DAF Ener­ji ve Pı­nar Ye­mek isim­li şir­ket­le­re ver­me­si için bas­kı yap­tık­la­rı öne sü­rül­dü. Söz ko­nu­su şir­ket­le­rin de iş­le­ri­nin ak­sa­ya­ca­ğın­dan kor­ka­rak şüp­he­li­le­rin is­tek­le­ri­ni ye­ri­ne ge­tir­dik­le­ri, ba­zı şir­ket­le­rin iş­le­ri­ni baş­ka şir­ket­le­re ver­miş ol­sa­lar da, şüp­he­li­le­rin mü­da­ha­le­si so­nu­cu ip­tal ede­rek Daf Ener­ji ve Pı­nar
Ye­mek isim­li şir­ket­le­re ver­dik­le­ri id­di­a edil­di.
TÜRK VATANDAŞLIĞINI 1 MİLYON DOLAR'A SATTILAR
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına istisnai olarak geçecek her bir örgüt mensubu için Bakan Güler, oğlu Barış Güler ve Rıza Sarraf arasında kişi başı 1 milyon dolar rüşvet karşılığı anlaşma sağlandığı belirlendi.
Rüş­vet ve yol­suz­luk so­ruş­tur­ma­sı Rı­za Sar­raf li­der­li­ğin­de­ki suç ör­gü­tü­nün İçiş­le­ri Ba­ka­nı Mu­am­mer Gü­ler ve oğ­lu Ba­rış Gü­le­r’­in ara­sın­da­ki kir­li iliş­ki­le­ri göz­ler önü­ne ser­di. Da­ha geç ya­pıl­ma­sı plan­la­nan so­ruş­tur­ma­nın Gü­le­r’­in Sar­ra­f’­a hak­kın­da so­ruş­tur­ma yü­rü­tül­dü­ğü­nü ile­te­rek so­ruş­tur­ma­nın giz­li­li­ği­ni ih­lal et­me­si ve de­lil­le­rin ka­rar­tı­la­bi­le­ce­ği ge­rek­çe­siy­le ope­ras­yo­nun er­ke­ne alın­dı­ğı­na dik­kat çe­ki­li­yor. Sa­rraf’­ın ya­kın­la­rı­na 5 mil­yon rüş­vet kar­şı­lı­ğın­da “is­tis­na­i yol­da­n” va­tan­daş­lık al­dır­dı­ğı id­di­a edi­len Sar­ra­f’­ın Çi­n’­de ha­ya­li iş­lem­le­rin­de kul­lan­dı­ğı pa­ra­van fir­ma­la­rın ban­ka­lar nez­din­de ya­şa­dı­ğı sı­kın­tı­la­rın gi­de­ril­me­si için İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı adı­na Çin ban­ka­la­rı­na biz­zat İçiş­le­ri Ba­ka­nı ola­rak “Re­fe­rans Mek­tu­bu­” yaz­dı­ğı öne sü­rül­dü.
SAR­RA­F’­A 1.5 MİL­YON DO­LA­RA KO­RU­MA
Ta­kip edil­di­ğin­den şüp­he­le­nen Sar­ra­f’­ın Gü­le­r’­den hak­kın­da so­ruş­tur­ma olup ol­ma­dı­ğı­nı araş­tır­ma­sı­nı is­te­di­ği tek­nik ta­kip­te be­lir­len­di. Gü­le­r’­in Sar­raf hak­kın­da yü­rü­tü­len so­ruş­tur­ma­nın giz­li­li­ği­ni ih­lal ede­rek so­ruş­tur­ma hak­kın­da bil­gi ver­di­ği öne sü­rül­dü. Tra­fik uy­gu­la­ma­la­rın­dan dur­du­rul­ma­ması için Sar­ra­f’­a 1.5 mil­yon do­lar­lık rüş­vet kar­şı­lı­ğın­da ko­ru­ma po­li­si tah­sis edil­di­ği be­lir­len­di. Sar­kuy­san A.Ş.’nin Ge­nel Ku­rul Top­lan­tı­sı için gö­rev­len­di­ri­le­cek Ba­kan­lık Tem­sil­ci­si­’nin, Rı­za Sar­ra­f’­ın ta­le­bi doğ­rul­tu­sun­da be­lir­le­ne­rek gö­rev­len­di­ril­me­si ve şir­ke­tin yö­ne­ti­mi­nin Rı­za Sar­raf ta­ra­fın­dan ka­za­nıl­ma­sı için gi­ri­şim­ler­de bu­lu­nul­du­ğu be­lir­til­di. So­ruş­tur­ma­da Ba­kan Gü­le­r’­in oğ­lu­na tes­lim edi­len rüş­vet mik­ta­rı­nın 20 mil­yon TL’­yi geç­ti­ği an­la­şıl­dı. Rüş­vet iliş­ki­si­ne le­gal bir gö­rü­nüm ka­zan­dır­mak ama­cıy­la Ba­rış Gü­ler ve Rı­za Sar­raf ara­sın­da Ba­rış Gü­le­r’­den Da­nış­man­lık Hiz­me­ti alı­mı ko­nu­lu 720.000 do­lar­lık kon­trat im­za­lan­dı­ğı da tes­pit edil­di.
SAR­RA­F’­A İS­TİS­NA­İ VA­TAN­DAŞ­LIK
Du­ba­i, Çin ve Rus­ya­’da fa­ali­yet gös­ter­di­ği be­lir­le­nen Sar­ra­f’­ın İran va­tan­da­şı ol­ma­sı ne­de­niy­le İra­n’­a ABD, AB ve BM ta­ra­fın­dan uy­gu­la­nan am­bar­go­lar do­la­yı­sıy­la ulus­la­ra­ra­sı ban­ka­cı­lık iş­lem­le­rin­de he­sap­la­rı­nın blo­ke ol­ma­sı ris­ki bu­lun­du­ğu­na dik­kat çe­ki­li­yor. Sar­ra­f’­ın bu prob­lem­le­ri or­ta­dan kal­dır­mak ama­cıy­la “is­tis­na­i ola­rak Ba­kan­lar Ku­ru­lu ka­ra­rıy­la Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Va­tan­daş­lı­ğı­’na geç­mek is­te­di­ği ve bu is­te­ği­ni Ba­kan Gü­le­r’­e ilet­ti­ği an­la­şıl­dı. So­ruş­tur­ma kap­sa­mın­da Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti va­tan­daş­lı­ğı­na is­tis­na­i ola­rak ge­çe­cek her bir ör­güt men­su­bu için Ba­kan Gü­ler, oğ­lu ve Sar­raf ara­sın­da 1 mil­yon do­lar rüş­vet kar­şı­lı­ğı an­laş­ma sağ­lan­dı­ğı be­lir­len­di. 5 mil­yon do­lar kar­şı­lı­ğın­da Sar­ra­f’­ın ya­kı­nı ve yö­ne­ti­ci­le­rin­den olu­şan 5 ki­şi­ye Türk va­tan­daş­lı­ğı ka­zan­dır­dı­ğı öne sü­rül­dü.
İH­BAR EDEN MÜ­DÜ­RE RÜŞ­VET­LE SÜR­GÜN
Yi­ne so­ruş­tur­ma­da Sar­ra­f’­ın ya­sa­dı­şı fa­ali­yet­le­ri­ni MA­SAK’a ih­bar eden Em­ni­yet Mü­dü­rü Or­han İn­ce­’nin 400 bin do­lar kar­şı­lı­ğın­da İs­tan­bu­l’­dan sü­rül­dü­ğü tes­pit edil­di. Ba­kan Gü­ler ve oğ­lu­’nun dev­re­ye gir­me­siy­le Ha­zi­ran 2013’de Ba­kan olu­ruy­la em­ni­yet mü­dü­rü İn­ce, ön­ce Os­ma­ni­ye­’ye ar­dın­dan da Zon­gul­da­k’­a ta­yin edil­di.  Ba­kan Gü­le­r’­in 400 bin do­lar kar­şı­lı­ğın­da İs­tan­bu­l’­dan ta­yi­ni­ni çı­kar­dı­ğı Em­ni­yet Mü­dü­rü­nün mes­lek­ten ih­raç edil­me­si için de 3 mil­yon do­lar kar­şı­lı­ğın­da Sar­ra­f’­la rüş­vet an­laş­ma­sı sağ­la­dık­la­rı id­di­a edil­di.
Ba­kan Gü­le­r’­in “Def­te­ri­ni dü­re­ce­ğim o pez...in. Sen ra­hat ol. Aya­ğı­nı denk al­sın, mes­lek­ten at­tı­rı­rım. Ben onun ter­bi­ye­si­zin ka­fa­sı­nı ko­par­tı­rım, on­da ra­hat ol” di­ye­rek Sar­ra­f’­ın te­dir­gin­li­ği­ni gi­der­me­ye ça­lış­tı­ğı ta­kip­te tes­pit edil­di.
BAKAN’IN OĞLUNUN EVi BANKA GiBi
İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyon kapsamında gözaltına alınan İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in evinde arama yapıldı. Aramada, 6 para kasası ile sahte para kontrolü de yapabilen 1 adet para sayma makinesi bulundu. Kasalardan çıkan çok miktarda döviz ve Türk Lirası’na el konulduğu belirtildi.Barış Güler’in evindeki sadece 2 numaralı kasada ise 1 milyon 421 bin 73 TL civarında dolar, euro ve Türk Lirası bulundu.
GÜNGÖR ERGÜN - BUGÜN GAZETESİ

Bugün Gazetesi'nin haberine göre,  137 milyon lira rüşvet dağıtan İran Azerisi Rıza Sarraf’ın yasa dışı işlerini çözmek için bakanlar ve oğullarına dağıttığı rüşvetin detayları teknik takipte tek tek tespit edildi. Soruşturma devam ederken İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlunun takip edildiğini fark etmesi üzerine, operasyonun erkene alındığı öğrenildi.

Bakan Güler’in teknik takip ve dinleme bilgilerini elde edip soruşturmayı deşifre edebileceği riski nedeniyle, teknik takibin durdurulduğu belirtildi. Bu nedenle operasyonun erkene çekildiği anlaşıldı. Ayrıca dün akşam saatleri itibariyle adı soruşturmada geçen 4 bakan hakkında şüpheli sıfatıyla soruşturma yürütülebilmesi için dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezleke UYAP sistemine girilerek Meclise gönderildi.

SARRAF'IN BÜYÜK AĞABEYİ ÇAĞLAYAN 

Teknik ve fiziki takipte Zafer Çağlayan’a toplam 32 milyon euro, 6.7 milyon dolar, 3.4 milyon lira ve 300 bin İsviçre Frangı ödeme yapıldığı tespit edildi.Rıza Sarraf liderliğindeki suç örgütünün “Abi, Büyük Abi” şeklinde hitap ettiği Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı rüşvet karşılığında her türlü işlerinde kullandığı öne sürüldü. Bakan Çağlayan’ın suç örgütünün işlerini kolaylaştırmak için Bakanlık bürokratlarını yönlendirdiği, kamu imkanlarını örgüt lehine kullandırdığı ve yurtdışıyla yapılan ithalat işlemlerinde örgüt adına usulsüzlük yaptırdığı ileri sürüldü. Tüm bunların karşılığında 105 milyon lira rüşvet verildiği iddia edildi.

HALKBANK’IN BÜYÜK ZARARI

Çağlayan’ın yurtdışından gelen paralarının altın ihracatı olarak yurtdışına çıkarılması karşılığında rüşvet alarak banka komisyonunu düşürdüğü böylelikle suç örgütüyle aynı yöntemi kullanan rakiplerini engelleyerek suç örgütüne alan açtığı belirtildi. Yapılan bu usulsüz işlem sebebiyle kamu bankası olan Halkbank’ın 150 milyon dolar civarında zarara uğratıldığı kaydedildi. Yine Çağlayan’ın sahte evraklarla yapılan hayali transit gıda ve ilaç ticareti kapsamında suç örgütünün eylemlerine göz yumduğu ve yardımcı olduğu iddia edildi. Petrol ve doğalgaz ödemelerinde yapılan usulsüz işlemlere göz yumduğu ileri sürülen Çağlayan’ın Gana’dan getirilen 1,5 ton altınla ilgili adli ve idari işlemlerin yapılmasını engellemek için bürokratlara talimat verdiği ve herhangi bir işlem yapılmadan altınların Dubai’ye gönderilmesini de sağladığı öne sürüldü.

LİSTEYE CAG DİYE YAZMIŞLAR

Suç örgütüne yönelik soruşturma kapsamında 2013 yılı Nisan ayında örgütün rüşvet listesi ele-geçildi. Teknik takipte elde edilen listede örgütün mali hareketlerini kayıt altına aldığı, listede Zafer Çağlayan’a yapılan ödemelerin de yer aldığı anlaşıldı. Bu durumdan haberdar olan Zafer Çağlayan’ın, listeyi gördükten sonra CAG olarak kendisini ifade edecek şekilde kayıt tutulmasına tepki göstermesi de yine teknik takibe takıldı.

19 Mart 2012 ve 10 Nisan 2013 tarihleri arasında Bakan Çağlayan’a yapılan ödemelerin tarih, saat ve kurye bilgileriyle birlikte kayıt altına alındığı listelerde, nakit dolar, euro, TL teslimatı yapıldığı, lüks saat ve mücevherlerin verildiği görüldü. Polisin teknik takipte tespit ettiği birçok rüşvet eyleminin listedekiyle örtüştüğü, hatta Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan’a verilen rüşvetlerin de Çağlayan’ın adıyla birlikte kaydedildiği anlaşıldı.Araştırmalar sırasında Rıza Sarraf tarafından Bakan Çağlayan’a İran’ın parasını altın ihracatıyla döndürme işlemlerinde gelen paranın yüzde 0,5’i, yine İran için sahte evraklarla yapılan transit gıda-ilaç ticareti işlemlerinden gelen paranın da yüzde 0,4’ü rüşvet verildiği iddia edildi. Nakit para gönderimi haricinde Çağlayan’ın beğendiği lüks saat ve mücevherler alınarak komisyonla verilen rüşvet hesabından düşürüldüğü de öne sürüldü. Teknik ve fiziki takipte Çağlayan’a toplam 32 milyon euro, 6.7 milyon dolar, 3.4 milyon lira ve 300 bin İsviçre Frangı ödeme yapıldığı tespit edildi.

MECLİS’TEKİ SAVUNMA SONRASI ÖDEME

Çağlayan’ın Meclis’te suç örgütünün faaliyetlerini savunması karşılığında Sarraf’tan yüklü miktarda para aldığı da iddia edildi. 3 Temmuz 2012 günü TBMM’de, İran’a yapılan altın ihracı konusunda verilen soru önergelerine cevap veren Bakan Çağlayan’a bu süre zarfında Sarraf’ın 6 seferde toplam 8.489.500 euro gönderildiği, soru önergesinin hemen akabinde ise 5 milyon uro gönderildiği teknik takipte görüldü.

ÖZEL KIRMIZI HAT KULLANDILAR

Ayrıca soruşturmada rüşvet için çete ile Çağlayan’ın oğlu arasında özel kırmızı hat telefon sistemi kurulduğu da belirlendi. Daha çok büyük organize suç örgütleri tarafından kullanılan yöntemin detayları teknik takipte tespit edildi. Teknik takibe Çağlayan ile Sarraf’ın çok ilginç bir buluşma trafiği de yansıdı. Çağlayan’ın özel kalem müdürü Mustafa Behçet Kaynar’ın gizlilik içerisinde ayarladığı görüşme için Sarraf’tan aracı kendisinin kullanmasını ve bakanın aracını takip etmesini ve belli bir noktadan sonra bakanın yol kenarında Sarraf’ın aracına geçeceği bilgisini verdiği anlaşıldı.

ÇİKOLATA VE AYAKKABI KUTUSUNDA TESLİMAT

Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında Rıza Sarraf’ın karşılaştığı problemleri geliştirdiği bürokratik ilişkiler ve kurduğu rüşvet çarkı ile çözdüğü belirlendi. Sarraf’ın milyonlarca TL rüşvet verdiği bakanlardan birisinin de AB Bakanı Egemen Bağış olduğu ileri sürüldü.Soruşturma sürecinde Sarraf’ın bürokratik işlemlerini, babasının İtalyan vizesi ve oturma izinlerine Bakan Bağış’ın aracılık ettiği öne sürüldü. Sarraf’ın suç örgütünde faaliyet gösteren 5 kişinin Türk vatandaşlığına istisnai yoldan alınmaları için kulis yaptığı belirtilen Bağış’ın yine Sarraf’ın yürüttüğü otel projesi ile ilgili yardımcı olduğu teknik takipte ortaya çıkarıldı. Bu yardımlar karşılığında Sarraf’ın Bakan Bağış’a üç parti halinde ilki ayakkabı kutusunda, ikincisi takım elbise içinde, üçüncüsü çikolata kutusu içinde toplam 1.5 milyon dolar rüşvet verdiği öne sürüldü.

10 EKİM 2013’TE TEMAS

Sarraf’ın Bağış’a verdiği iddia edilen rüşvet için gümüş tabaklı bir çikolata kutusu ayarlandığı belirlendi. Sarraf’ın örgüt üyesi Abdullah Happani ile yaptığı görüşmede “Abi yarın güzel bir tane çikolata lokum yaptır. Bir tane gümüş al gümüş tabak  İçine çikolata dizdir. Bir tane de çikolata kutusu olsun içine de 500 bin yerleştir. Tamam mı. Sadık biliyor o İstinye tarafında bir yer var  E’ye. Daha öncede hani göndermi tik ya 500 500” dediği teknik takipte tespit edildi. 10 Ekim 2013 günü Bağış’ın ikametine giden örgüt kuryesi site girişinde görüntülendi. Kuryenin siteden ayrılmasından sonra Sarraf ile Bağış arasında geçen görüşmede Bağış‘ın evde bulunmadığı ve evinde çalışan hizmetli Marina’ya bırakılmasını söylediği tespit edildi. Teslimat sırasında il dı şında bulunan Bağış’ın İstanbul’a gidince Rıza Sarraf’ı arayarak teşekkür ettiği öne sürüldü.Vakko takım elbisede 500 bin dolarSarraf’ın Bağış’a yaptığı iddia edilen ikinci ödeme babasına İtalyan vizesi alınması olayında gerçekleşti. Bakan Bağış’ın “Muammer Bey’le beraberdik kulaklarını çınlattık. O pırlanta gibi bir çocuk ben onu çok seviyorum. Karşılıklı övdük. Onun şeyleri için geldim” sözleri teknik takibe takıldı.  

Bu görüşmenin sonrasında Sarraf’ın yardımcısına Vakko’dan takım elbise almasını ve içine 500 bin dolar koyarak söyleyeceği adrese iletmesini istediği belirlendi. Teknik takipteki görüşmelerde Sarraf’ın adamlarının “Hilpark Sitesi 47 S Blok Daire 1 bu sendeki bir elbise mi ne varmış oraya gidecekmiş sabah saat 9 buçukta” sözleriyle belirttiği adresin Bakan Bağış’ın adresi olduğu belirlendi. Adrese giden kuryenin teslimat sonrasında Rıza Sarraf’a “Teslimat tamam” mesajı gönderdiği tespit edildi. Kuryenin teslimatından sonra Sarraf’ı arayan Bağış’ın “Çok teşekkür ediyorum. Çok zevklisin kravatın tasarımını çok beğendim” dediği de teknik takibe takıldı.

BELEDİYEDEN GEÇEMEYİNCE BAKANLIK DEVREYE GİRDİ


Rüş­vet ve yol­suz­luk ope­ras­yo­nu­nun TO­Kİ ve in­şat sek­tö­rü­nü il­gi­len­di­ren aya­ğın­da Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­ka­nı Er­do­ğan Bay­rak­tar ve oğ­lu Ab­dul­lah Oğuz Bay­rak­tar’a şok suç­la­ma­lar yö­nel­til­di. İmar yol­suz­lu­ğu ile ala­ka­lı Er­do­ğan Bay­rak­ta­r’­ın yar­gı­lan­ma­sı için ha­zır­la­nan fez­le­ke UYA­P’­a gi­re­rek Mec­li­s’­e gön­de­ril­di.

USUL­SÜZ­LÜ­ĞE GÖZ YU­MUL­DU


Tek­nik ve fi­zi­ki ta­kip­te tes­pit edi­len bul­gu­la­ra gö­re mü­te­ah­hit­le­rin dev­let­ten ucu­za al­dı­ğı ara­zi­le­ri Ba­kan­lı­ğın ima­ra aç­tır­dı­ğı, em­sal de­ğer­le­ri yük­sel­te­rek ya da dik­ka­te al­ma­ya­rak bu ara­zi­le­rin ina­nıl­maz pa­ra­lar ka­zan­dır­dı­ğı be­lir­len­di. TO­Kİ­’nin iha­le­le­ri­ni ka­za­nan ba­zı in­şa­at şir­ket­le­ri­nin pro­je­le­rin­de­ki usul­süz­lük­le­ri­ne göz yu­mul­ma­sı yüzünden, mü­te­ah­hit­le­rin pro­je­le­ri­ni ya­pa­cak­la­rı ar­sa­la­rın imar plan­la­rı­nın is­te­dik­le­ri şe­kil­de ha­zır­lan­ma­sı­nı sağ­la­dık­la­rı öne sü­rül­dü. Be­le­di­ye­le­rin onay­la­ma­dı­ğı ya da onay­lan­ma­sı müm­kün ol­ma­yan imar plan­la­rı­nı onay­la­dık­la­rı, Kül­tür ve Ta­bi­at Var­lık­la­rı Ku­rul­la­rı­’na ge­len plan ta­di­la­tı dos­ya­la­rı­na mü­da­ha­le et­tik­le­ri, ku­rul­lar­da gö­rev­li ko­mis­yon üye­le­ri­ne bas­kı ya­pa­rak yön­len­di­re­rek, rüş­vet ve­re­rek ve­ya ger­çe­ğe ay­kı­rı ra­por­lar dü­zen­le­ye­rek Tes­cil­li Kül­tü­rel ve Ta­ri­hi Ya­pı­la­rı­n bu­lun­du­ğu ara­zi­le­ri, Do­ğal Sit Alan­la­rı­nı ve ye­şil alan­la­rı, Bo­ğa­zi­çi Ko­ru­ma Ka­nu­nu kap­sa­mın­da bu­lu­nan alan­la­rı ima­ra aç­tır­dık­la­rı id­di­a edil­di.
HU­ZUREVİ OTEL YA­PIL­DI
İmar plan not­la­rı­na, in­şa­at şir­ket­le­ri­nin yük­sek kâr el­de ede­bi­le­cek­le­ri şe­kil­de işa­dam­la­rı­nın ta­lep­le­ri doğ­rul­tu­sun­da ek­le­me­ler yap­tık­la­rı be­lir­len­di. Bu kap­sam­da “Hu­zu­re­vi­” gi­bi sağ­lık do­na­tı alan­la­rı­nın “O­te­l” ala­nı­na alın­ma­sı­nı sağ­la­dık­la­rı, eği­tim alan­la­rı­nın ise ko­nut ve­ya ti­ca­ret ala­nı­na alın­ma­sı­na iliş­kin fonk­si­yon de­ği­şik­lik­le­ri yap­tır­dık­la­rı, bun­la­rın ya­nı sı­ra “Tu­riz­m” alan­la­rı­na “A­part Ko­nak­la­ma ya­pı­la­bi­li­r” not­la­rı ek­le­ye­rek ba­ğım­sız bir şe­kil­de dai­re sa­tış­la­rı­na im­kan sağ­la­dık­la­rı id­di­a edil­di.
So­ruş­tur­ma kap­sa­mın­da Ağa­oğ­lu Şir­ket­ler gru­bu­na ait “Ba­kır­köy 46” pro­je­si­nin ya­pı­la­ca­ğı ara­zi ile Taş­ya­pı İn­şa­at ta­ra­fın­dan Şiş­li il­çe­sin­de­ki Bul­gar Vak­fı Ara­zi­si­ni “Ö­zel Pro­je Ala­nı­” ilan et­ti­re­rek ki­şi­ye özel im­ti­yaz­lı imar plan­la­rı­nı onay­lat­tık­la­rı öne sü­rül­dü. Ay­rı­ca imar plan­la­rı­na ay­kı­rı ola­rak ya­pı­lan “A­ğa­oğ­lu Mas­lak 1453” ve “Zor­lu Cen­te­r” isim­li pro­je­le­rin usul­süz­lük­le­ri­ne göz yum­duk­la­rı ve de­ne­tim­ler­den so­run­suz­ca geç­me­le­ri­ni sağ­la­dık­la­rı id­di­a edil­di.
Yi­ne ya­sa dı­şı fa­ali­yet­ler­de rol al­dı­ğı öne sü­rü­len Hü­se­yin Av­ni Si­pa­hi­’nin, ör­güt üye­si ol­duk­la­rı ge­rek­çe­siy­le gö­zal­tı­na alı­nan ka­mu gö­rev­li­le­ri­ne ta­li­mat ve­rir­ken “Be­ye­fen­di, Pat­ron, Ba­ba­” gi­bi ni­te­le­me­ler­de bu­lu­na­rak is­tek­le­ri­nin Ba­ka­nın bil­gi­si da­hi­lin de ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti­ği ile­ri sü­rül­dü. Ör­gü­tün ey­lem­le­ri­nin Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­ka­nı­’nın ta­li­ma­tı ve bil­gi­si da­hi­lin­de ol­du­ğu id­di­a edil­di. Yi­ne Ba­ka­n’­ın ba­zı mü­te­ah­hit ve zan­lı­lar­la yap­tı­ğı te­le­fon gö­rüş­me­le­rinin de tek­nik ve fi­zi­ki ta­kip ile kay­da ge­çi­ril­di­ği öğ­re­nil­di.
Yemek işi bakan oğluna
Gö­zal­tı­na alı­nan ka­mu gö­rev­li­le­ri­nin, Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı, TO­Kİ ve Em­lak Ko­nut GYO ile herhan­gi bir şe­kil­de ti­ca­ri ve res­mi iş­lem­le­ri olan in­şa­at şir­ket­le­ri­ne, ener­ji ve ye­mek iş­le­ri­ni Ba­ka­n’­ın oğ­lu Ab­dul­lah Oğuz Bay­rak­ta­r’­ın gay­ri res­mi or­ta­ğı ol­du­ğu DAF Ener­ji ve Pı­nar Ye­mek isim­li şir­ket­le­re ver­me­si için bas­kı yap­tık­la­rı öne sü­rül­dü. Söz ko­nu­su şir­ket­le­rin de iş­le­ri­nin ak­sa­ya­ca­ğın­dan kor­ka­rak şüp­he­li­le­rin is­tek­le­ri­ni ye­ri­ne ge­tir­dik­le­ri, ba­zı şir­ket­le­rin iş­le­ri­ni baş­ka şir­ket­le­re ver­miş ol­sa­lar da, şüp­he­li­le­rin mü­da­ha­le­si so­nu­cu ip­tal ede­rek Daf Ener­ji ve Pı­narYe­mek isim­li şir­ket­le­re ver­dik­le­ri id­di­a edil­di.
TÜRK VATANDAŞLIĞINI 1 MİLYON DOLAR'A SATTILAR
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına istisnai olarak geçecek her bir örgüt mensubu için Bakan Güler, oğlu Barış Güler ve Rıza Sarraf arasında kişi başı 1 milyon dolar rüşvet karşılığı anlaşma sağlandığı belirlendi.
Rüş­vet ve yol­suz­luk so­ruş­tur­ma­sı Rı­za Sar­raf li­der­li­ğin­de­ki suç ör­gü­tü­nün İçiş­le­ri Ba­ka­nı Mu­am­mer Gü­ler ve oğ­lu Ba­rış Gü­le­r’­in ara­sın­da­ki kir­li iliş­ki­le­ri göz­ler önü­ne ser­di. Da­ha geç ya­pıl­ma­sı plan­la­nan so­ruş­tur­ma­nın Gü­le­r’­in Sar­ra­f’­a hak­kın­da so­ruş­tur­ma yü­rü­tül­dü­ğü­nü ile­te­rek so­ruş­tur­ma­nın giz­li­li­ği­ni ih­lal et­me­si ve de­lil­le­rin ka­rar­tı­la­bi­le­ce­ği ge­rek­çe­siy­le ope­ras­yo­nun er­ke­ne alın­dı­ğı­na dik­kat çe­ki­li­yor. Sa­rraf’­ın ya­kın­la­rı­na 5 mil­yon rüş­vet kar­şı­lı­ğın­da “is­tis­na­i yol­da­n” va­tan­daş­lık al­dır­dı­ğı id­di­a edi­len Sar­ra­f’­ın Çi­n’­de ha­ya­li iş­lem­le­rin­de kul­lan­dı­ğı pa­ra­van fir­ma­la­rın ban­ka­lar nez­din­de ya­şa­dı­ğı sı­kın­tı­la­rın gi­de­ril­me­si için İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı adı­na Çin ban­ka­la­rı­na biz­zat İçiş­le­ri Ba­ka­nı ola­rak “Re­fe­rans Mek­tu­bu­” yaz­dı­ğı öne sü­rül­dü.
SAR­RA­F’­A 1.5 MİL­YON DO­LA­RA KO­RU­MA
Ta­kip edil­di­ğin­den şüp­he­le­nen Sar­ra­f’­ın Gü­le­r’­den hak­kın­da so­ruş­tur­ma olup ol­ma­dı­ğı­nı araş­tır­ma­sı­nı is­te­di­ği tek­nik ta­kip­te be­lir­len­di. Gü­le­r’­in Sar­raf hak­kın­da yü­rü­tü­len so­ruş­tur­ma­nın giz­li­li­ği­ni ih­lal ede­rek so­ruş­tur­ma hak­kın­da bil­gi ver­di­ği öne sü­rül­dü. Tra­fik uy­gu­la­ma­la­rın­dan dur­du­rul­ma­ması için Sar­ra­f’­a 1.5 mil­yon do­lar­lık rüş­vet kar­şı­lı­ğın­da ko­ru­ma po­li­si tah­sis edil­di­ği be­lir­len­di. Sar­kuy­san A.Ş.’nin Ge­nel Ku­rul Top­lan­tı­sı için gö­rev­len­di­ri­le­cek Ba­kan­lık Tem­sil­ci­si­’nin, Rı­za Sar­ra­f’­ın ta­le­bi doğ­rul­tu­sun­da be­lir­le­ne­rek gö­rev­len­di­ril­me­si ve şir­ke­tin yö­ne­ti­mi­nin Rı­za Sar­raf ta­ra­fın­dan ka­za­nıl­ma­sı için gi­ri­şim­ler­de bu­lu­nul­du­ğu be­lir­til­di. So­ruş­tur­ma­da Ba­kan Gü­le­r’­in oğ­lu­na tes­lim edi­len rüş­vet mik­ta­rı­nın 20 mil­yon TL’­yi geç­ti­ği an­la­şıl­dı. Rüş­vet iliş­ki­si­ne le­gal bir gö­rü­nüm ka­zan­dır­mak ama­cıy­la Ba­rış Gü­ler ve Rı­za Sar­raf ara­sın­da Ba­rış Gü­le­r’­den Da­nış­man­lık Hiz­me­ti alı­mı ko­nu­lu 720.000 do­lar­lık kon­trat im­za­lan­dı­ğı da tes­pit edil­di.
SAR­RA­F’­A İS­TİS­NA­İ VA­TAN­DAŞ­LIK
Du­ba­i, Çin ve Rus­ya­’da fa­ali­yet gös­ter­di­ği be­lir­le­nen Sar­ra­f’­ın İran va­tan­da­şı ol­ma­sı ne­de­niy­le İra­n’­a ABD, AB ve BM ta­ra­fın­dan uy­gu­la­nan am­bar­go­lar do­la­yı­sıy­la ulus­la­ra­ra­sı ban­ka­cı­lık iş­lem­le­rin­de he­sap­la­rı­nın blo­ke ol­ma­sı ris­ki bu­lun­du­ğu­na dik­kat çe­ki­li­yor. Sar­ra­f’­ın bu prob­lem­le­ri or­ta­dan kal­dır­mak ama­cıy­la “is­tis­na­i ola­rak Ba­kan­lar Ku­ru­lu ka­ra­rıy­la Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Va­tan­daş­lı­ğı­’na geç­mek is­te­di­ği ve bu is­te­ği­ni Ba­kan Gü­le­r’­e ilet­ti­ği an­la­şıl­dı. So­ruş­tur­ma kap­sa­mın­da Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti va­tan­daş­lı­ğı­na is­tis­na­i ola­rak ge­çe­cek her bir ör­güt men­su­bu için Ba­kan Gü­ler, oğ­lu ve Sar­raf ara­sın­da 1 mil­yon do­lar rüş­vet kar­şı­lı­ğı an­laş­ma sağ­lan­dı­ğı be­lir­len­di. 5 mil­yon do­lar kar­şı­lı­ğın­da Sar­ra­f’­ın ya­kı­nı ve yö­ne­ti­ci­le­rin­den olu­şan 5 ki­şi­ye Türk va­tan­daş­lı­ğı ka­zan­dır­dı­ğı öne sü­rül­dü.

İH­BAR EDEN MÜ­DÜ­RE RÜŞ­VET­LE SÜR­GÜN

Yi­ne so­ruş­tur­ma­da Sar­ra­f’­ın ya­sa­dı­şı fa­ali­yet­le­ri­ni MA­SAK’a ih­bar eden Em­ni­yet Mü­dü­rü Or­han İn­ce­’nin 400 bin do­lar kar­şı­lı­ğın­da İs­tan­bu­l’­dan sü­rül­dü­ğü tes­pit edil­di. Ba­kan Gü­ler ve oğ­lu­’nun dev­re­ye gir­me­siy­le Ha­zi­ran 2013’de Ba­kan olu­ruy­la em­ni­yet mü­dü­rü İn­ce, ön­ce Os­ma­ni­ye­’ye ar­dın­dan da Zon­gul­da­k’­a ta­yin edil­di.  Ba­kan Gü­le­r’­in 400 bin do­lar kar­şı­lı­ğın­da İs­tan­bu­l’­dan ta­yi­ni­ni çı­kar­dı­ğı Em­ni­yet Mü­dü­rü­nün mes­lek­ten ih­raç edil­me­si için de 3 mil­yon do­lar kar­şı­lı­ğın­da Sar­ra­f’­la rüş­vet an­laş­ma­sı sağ­la­dık­la­rı id­di­a edil­di.Ba­kan Gü­le­r’­in “Def­te­ri­ni dü­re­ce­ğim o pez...in. Sen ra­hat ol. Aya­ğı­nı denk al­sın, mes­lek­ten at­tı­rı­rım. Ben onun ter­bi­ye­si­zin ka­fa­sı­nı ko­par­tı­rım, on­da ra­hat ol” di­ye­rek Sar­ra­f’­ın te­dir­gin­li­ği­ni gi­der­me­ye ça­lış­tı­ğı ta­kip­te tes­pit edil­di.

BAKAN’IN OĞLUNUN EVi BANKA GiBi

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyon kapsamında gözaltına alınan İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in evinde arama yapıldı. Aramada, 6 para kasası ile sahte para kontrolü de yapabilen 1 adet para sayma makinesi bulundu. Kasalardan çıkan çok miktarda döviz ve Türk Lirası’na el konulduğu belirtildi.Barış Güler’in evindeki sadece 2 numaralı kasada ise 1 milyon 421 bin 73 TL civarında dolar, euro ve Türk Lirası bulundu.GÜNGÖR ERGÜN - BUGÜN GAZETESİ

İşte gözaltındaki Ağaoğlu
İşte gözaltındaki Ağaoğlu

19 Aralık 2013
Etiket; rüşvet yolsuzluk bakanlar, muammer güler rüşvet, zafer çağlayan euro, 17 aralık operasyonu Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Ertuğrul Günay'dan beklenen karar
AK Partili vekil: Soruşturmaya müdahale var
Sosyal medyada yayılan o söylentiye cevap
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir