28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İnşaat sektörü işçi ölümlerinde ikinci sırada



İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yayınladığı İş Cinayetleri Raporu’na göre, yılın ilk 8 ayında 1270 kişi iş kazalarında can verdi. İşçi ölümleri en çok madencilik ve inşaat sektörlerinde meydana geliyor.

2014 yılında 324 işçi maden kazalarında can verirken, 239 işçi ise inşaat ve yol yapımında meydana gelen kazalarda yaşamını yitirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre de Türkiye’de bir yılda gerçekleşen tüm iş kazalarının yüzde 10’u, sürekli iş göremezliklerin yüzde 25’i ve ölümlü iş kazalarının yüzde 34’ü inşaat işlerinde gerçekleşiyor.

Ölümle sonuçlanan kazalar arasında, düşme kaynaklı kazalar (yüzde 42,9) önemli bir farkla ilk sırada yer alıyor. Ölümle sonuçlanan en önemli kaza tipi olan ‘insan düşmesi’nde ilk sırada döşeme platform kenarından düşme olayları yer alıyor. Yapıdaki boşluklara düşme olarak tanımlanan alt grubun büyük çoğunluğu bina inşaatlarındaki asansör, aydınlık vb. boşluklara düşme olayları. Alt grupların genellikle yüksekten insan düşmesi biçiminde meydana geldiği düşünülürse, iş güvenliği mevzuatında yer alan korkuluk, tutma ağları yapılması, boşlukların üstünün kapatılması gibi öncelikli önlemlerin ihmali, aşağıya düşme tehlikesi olan yerlerde çalışanlara güvenlik kemeri kullandırılmaması, bu olayların yaşanmasının başlıca nedeni.

İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Komisyonu, 2014’ün ilk 5 ayını değerlendirdiği raporunda, Türkiye’nin büyük şehirlerinde arka arkaya yükselen büyük konut projelerinde meydana gelen ölümlü iş kazalarını değerlendirdi.

YİNE TAŞERON SİSTEMİ

İnşaat sektöründeki ölümlerin çoğunlukla yüksekten düşme ile meydana geldiğini belirten Komisyon Başkanı Hakan Toksöz, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na rağmen inşaat kazalarının ve ölümlerinin azalmadığına dikkat çekti. En büyük projelerde bile iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunu belirten Dr. Toksöz sektörün, son yıllardaki büyümesine paralel bir hassasiyeti, iş güvenliği konusunda gösteremediğini söyledi.

İnşaat teknolojisinde önemli gelişmelerin yaşandığını, buna karşın iş kazalarının ve işçi ölümlerinin arttığına değinen Toksöz, “Yapılan incelemelerde ölümlerin önlenebilir olduğu tespit ediliyor.” şeklinde konuştu. Toksöz, ölümlü iş kazalarının ana nedenini, büyük projelerde işin çabuk bitirilme baskısı olduğunun altını çizerek gereken iş güvenliği önlemlerin alınmadan işe başlama ve sürdürme modelinin ölümlü iş kazalarına davetiye çıkardığını söyledi.

Maden sektöründe olduğu gibi inşaat projelerinde de bir çok işçinin taşeron şirketlere verildiğine değinen Toksöz şunları söyledi: “İşi ucuza kapatmak için iş güvenliği göz ardı ediliyor. İnşaat kazalarının ve ölüm olaylarının engellenebilmesi için, taşeron şirket sorununun en ince ayrıntısına kadar incelenmesi gerekir. Sigortasız işçi çalıştıranlara karşı verilecek cezalar caydırıcı olmalıdır.”

GEÇEN YILIN ACI BİLANÇOSU

Adalet Arayana Destek Grubu tarafından hazırlanan, 2013 yılına ilişkin İş Cinayetleri Almanağı’na göre de geçen yıl Türkiye’de 1235 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi. En fazla işçi ölümünün gerçekleştiği sektör inşaat sektörü oldu.

İnşaat ve yol iş kolunda 294 işçi yaşamını yitirdi. Tarım, orman işkolunda 198; taşımacılık işkolunda 131; ticaret, büro, eğitim, sinema iş kolunda 95, madencilik iş kolunda 93; metal iş kolunda 79; belediye, genel işler iş kolunda 62; enerji iş kolunda 44; tekstil, deri iş kolunda 36; savunma, güvenlik iş kolunda 36; konaklama, eğlence iş kolunda 24; gıda, şeker iş kolunda 23; çimento, toprak, cam iş kolunda 22; petro-kimya, lastik iş kolunda 19; ağaç, kağıt iş kolunda 19; gemi, tersane, deniz, liman iş kolunda 18; sağlık, sosyal hizmetler iş kolunda 15; basın, gazetecilik iş kolunda 7; iletişim iş kolunda 4 ve hangi iş kolunda çalıştığı belirlenemeyen 16 işçi çalışırken hayatını kaybetti. (ZETE)

07 Eylül 2014
Etiket; işçi, sağlık, güvenlik, iş cinayeti, madencilik, inşaat, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Rastgele gözlük almayın
Acil servis çalışanları tehlike altında
Kilo vereceğim derken fazlasını almayın
İstanbul, İzmir'e göç ediyor
Kadınlara sağlık yaşam anlatıldı
Tıbbi zararlar sigorta kapsamında
Bitki çayları o kadar da masum olmayabilir
Metro Buca'ya da gidiyor
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir