29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Irak'ta yeni hükümet kuruldu



Irak’ta Nuri Maliki sonrası Haydar İbadi başbakanlığında yeni hükümet parlamentodan onay aldı.

İbadi'nin açıkladığı hükümet programında, idari reformlar, ordunun yeniden yapılandırılması ve vilayetlere daha fazla özerklik verilmesi gibi adımlar yer aldı. Hükümet programı 280 milletvekilinin hazır bulunduğu oturumda 177 'evet' oyuyla kabul edildi.

2005-2006 yıllarında başbakanlık yapan Şii İbrahim Caferi, Dışişleri Bakanı olarak Irak hükümetine döndü. Kritik bakanlıklarda İçişleri Bakanlığı'na Şii Hadi el Ameri, Petrol Bakanlığı'na da eski Şii Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdül Mehdi getirildi. Önemli Sünni siyasetçilerden Salih Mutlak ile Kürt siyasetinin kilit isimlerinden eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari Başbakan Yardımcısı oldu.

Maliki, Nuceyfi ve Allavi Cumhurbaşkanı yardımcılığına

Şii Eski Başbakan Nuri Maliki, Sünni eski Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ve laik Irakiye Bloğu'nun lideri İyad Allavi ise cumhurbaşkanlığı yardımcılığına getirildi. Eski Başbakan Maliki, Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum'un kendisini değil de Haydar İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirmesi sonrası Bağdat'taki Yeşil Bölge de dahil birçok devlet kurumunu ve İbadi'nin evini askeri kuşatmaya aldı ve darbe yapmaya yeltendi. Ancak darbe girişimi İran ve ABD tarafından desteklenmeyince Maliki, siyasi hayatının devam etmesi ve yargılanma muafiyeti karşılığında İbadi'nin hükümetini kabul edeceğini açıkladı. Maliki, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı koltuğuna oturararak her ikisini de elde etmiş oldu.

Kürtler 2010 kabinesinin gerisine düştü

İbadi güvenoylaması öncesi Kürtlere sorunların çözüleceği sözü verirken, IŞİD'i de yeneceklerini söyledi. Ancak Saddam Hüseyin sonrası bütün kabinelerde Dışişleri Bakanlığı Kürtlere verilirken bu kez koltuk Şiilere gitti. Oylama öncesi Kürtlerin tavrı merak konusuydu. Kürt siyasetçiler Süleymaniye'de 4 saat süren olağanüstü bir toğlantının ardından İbadi'nin hükümetine onay vereceklerini açıkladı. Kürt siyasilerden Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İbadi liderliğindeki hükümete katılma kararını açıklarken, Bağdat ile Irak Kürdistanı arasındaki petrol ve diğer sorunların çözümü için hükümete 3 ay süre vereceklerini söyledi. Kürt milletvekili Ala Talabani de bu sürenin 'bir nevi deneme süresi' olacağını, 3 ay içinde iki taraf arasındaki tartışmalı bölgeler, bütçe ve petrol satışıyla ilgili krizler çözülmezse hükümetten ayrılacaklarını söyledi.

Irak Parlamentosu’nda 62 sandalyesi olan Kürtler, İbadi’nin başbakanlığında kurulacak hükümete katılmak için daha önce şartlarını açıklamışlardı. Kürtler, 8 aydır ödenmeyen bütçedeki paylarının verilmesini, Peşmerge güçlerine gereken desteğin sağlanmasını, petrol ihracı önündeki engellerin kaldırılmasını ve Irak'ın yeni sürecinde anayasaya bağlı kalınmasını istiyor.

ABD'li yetkili de katıldı

Kürtlerin toplantısına ABD Dışişleri Bakanlığı Irak ve İran’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk ile Birleşmiş Milletler heyeti de katıldı. McGurk, üç saat kaldığı toplantının çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dostlarımızla Irak'taki son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Toplantıda Kürt liderlerle ciddi kararlar aldık. Irak Anayasası'na göre en kısa zamanda bir yeni kabinenin kurulacağını ümit ediyoruz" dedi.

Kurulacak hükümetin, ülkedeki tüm kesimlerin taleplerine cevap verecek şekilde geniş katılımlı olması gerektiğine işaret eden McGurt, yeni kabinenin, bunu başaracağına inandıklarını dile getirdi. (Reuters, Al Jazeera)

08 Eylül 2014
Etiket; ırak, haydar ibadi, başbakan, parlamento, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Başbakan'dan İzmir turu
Ve binlerce kişi iş bıraktı
Kocaoğlu: Başbakanın sözlerine üzüldüm
EÜ Tıp çalışanları isyan etti
Işid Yine Durmuyor!
Seda Kaya tek aday
Selçuk Efes Spor dönüyor
Kılıçdaroğlu: YPG terör örgütü değil
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
Almanya'da ırkçı saldırı
Unutulan soykırım tekrarlanır
Avrupa'nın utancı Srebrenitsa
Afroamerikanlar hala hedefte
İlluminati nedir?
Fransa'da kaygı veren eylemler
Sıfatı "Gazeteci"
Kavimler göçü olabilir
Akıllı telefon sahipleri bunları bilmeli
Savaş kimin işine yarıyor diyenlere!
Terör Örgütü IŞİD Yemen'deki Cami Saldırısını Üstlendi
Madonna'dan faşizm eleştirisi
Erdoğan'a Mondragon sürprizi
Canlı Canlı Kızını Gömdü!
Belçika da 2 Kişi Öldürüldü
ABD havalimanın da Bir İlk Yaşandı!
Fransa'da Patlama!
Mc Donald's Şok Olay!
Bomba İmha Uzmanı Hayatını Kaybetti
Dünya Tecavüzcü Katil Adama Büyük Ceza
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir