23 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İşaret dilinin de şivesi var



İşaret dili şehirlere göre farklılık gösteriyor. Sıkça kullanılan gün isimleri, kent adlarının da  aralarında bulunduğu bazı kelimeler illere göre farklı ifade ediliyor.

İşitme engelli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen İşaret Dili Tercümanı ve Eğitmeni Güven Kosova, Yaşar Üniversitesi Çeviri Topluluğu (YÜÇEV) tarafından düzenlenen “İşaret Dili Tercümanlığı” konulu konferansa konuk oldu. Yaşamı boyunca yaşadığı türlü zorluklardan yola çıkarak kendisini işaret dili eğitimine adayan Güven Kosova, Türkiye’de yaşayan binlerce işitme engellinin beklentilerini yeterince duyuramadığını söyledi. Anadolu Sağırlar Federasyonu’nun İzmir Şube Başkanlığı’nı üstlenen Kosova, “Annesi, babası, teyzesi, eniştesi ve dayıları işitme engelli olan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Kendi kendime, etraftaki insanların konuşmalarını dinleyerek konuşmayı öğrendim. Ülkemizde işitme engelli bir birey olmanın yanı sıra işitme engelli bir ailenin çocuğu olmak da gerçekten çok zor. Benim yaşadığım zorlukları başkalarının da yaşamasın istedim. Bu yüzden 25 yıldır insanlara işaret dili eğitimi veriyorum. Ancak pek çok kişi bu konuda yetirince azim gösteremiyor. İşitme engelli bir ailede dünyaya gelen çocukların pek çoğu ise psikolojik olarak yıpranabiliyorlar” dedi.

İSTANBUL BAŞKA İZMİR BAŞKA KONUŞUYOR

Yaşar Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü öğrencileri ile gerçekleştirilen konferansta işaret dilinin ancak profesyonel eğitimlerin ardından öğrenilebileceğini belirten Kosova, öğrencilere ‘siz de bu dili öğrenin’ tavsiyesinde bulundu. Türkiye’de işaret dilinde şehirlere göre değişen farklılıklara da değinen Kosova, “Haftanın günleri, şehir isimleri veya kızmak, istemek gibi bazı eylemlerin işaret dilinde kullanımı illere göre farklılık gösterebiliyor. Ancak resmi kurslarda öğrencilere İstanbul işaret dili öğretiliyor.”  bilgisini verdi. 

ONLARI ARTIK DUYUN

Konferansa katılan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Fatih Tığlı ise Türkiye’de yaşayan pek çok işitme engelli vatandaşın toplumdan soyutlanmış olarak yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi. İşitme engelli öğrencilerin eğitimi konusunda çalışmalar gerçekleştiren Tığlı, yaşanılan şu sorunlara değindi:

“Türkiye genelinde 100 bine yakın işitme engelli öğrenci olduğu biliniyor. Ancak bunların yüzde 5’i üniversite eğitimi alabiliyor. Çünkü üniversiteye kadar gelebilmeleri için gerekli altyapı oluşturulamıyor. Yine Türkiye’deki işitme engelli 100 kişiden ancak 3’ü istihdam edilebiliyor. İşitme engelli öğrenciler için hizmet veren okullarda işitme dilini bilen öğretmen sayısı ise yok denecek kadar az. Bu insanlar artık seslerini duyurmak istiyorlar. Onlara ulaşmamız için işaret dili eğitimleri toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılmalı. Kamu binalarından, yükseköğrenim kurumlarına kadar pek çok alanda işitme dilini bilen en bir personel istihdam edilmeli.”

BİNLERCE VATANDAŞIMIZ DUYMUYOR

Türkiye’de işitme cihazı kullansa da duyma sorunu yaşayan veya hiç duymayanların oranı nüfusun yüzde 2,2 civarında. Yani ülkemizde 1,5 milyondan fazla kişi ya sağlıklı duyamıyor ya da hiç duyamıyor.

21 Kasım 2014
Etiket; işaret dili şive, yaşar üniversitesi, güven kosova Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Reklamlarda gizli şiddet var
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
İzmir Fuarı'nda üç boyutlu yüz tarama
Yaşar Üniversitesinden TÜBİTAK başarısı
Fuarda Rusya fırsatı
Yaşarlı akademisyen Ege'yi temsil ediyor
Danışmadan ekmek bile almıyoruz
Hayallerinin filmini çektiler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir