19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İŞKUR NASİHATNAMESİ



Almanya serüvenimiz, Türkiye ile Federal Almanya arasında 31 Ekim 1961’de imzalanan anlaşma ile başladı.

Yarım asrı geçen zaman diliminde gurbette beşinci kuşak nesil var artık.

1961’de Sirkeci’den München Hauptbahnof’a kalkan ilk trenler umudu, bilinmeyeni, sılayı ve hasreti de beraberinde taşımıştı. “Gastarbeiter” diye tanımlanan ilk etapta geri dönüş amaçlı misafir işçi olarak Almanya’ya giden gurbetçilere; bu maceralı gidişte İŞ-KUR tarafından yazılı olarak verilen nasihatnamede şunlar yazıyordu.

ONURLU OL • Para biriktireceğim diye gerektiğinden aşağı bir şekilde yaşama • Kimseden öteberi isteme • Muhtaç olsan da belli etme • Kendine başkalarını acındırma • Parayla olacak işleri parasız yapmaya kalkışma • Cimrilik etme • Kışkırtıcılara sırtını çevir

AİLENİ, EVİNİ UNUTMA • Evine muntazam mektup yaz, merak ettirme • Sıkıntılarını ailelerine yazma • Tutumlu ol. Paranı Sokağa atma. Artırabildiğini evine gönder

SAĞLIĞINI KORU • Kendine iyi bak • Sarhoş olma • Uyku saatinde uyu • Uçkuruna sahip ol

ZEKANI İYİ KULLAN • İşini çabuk öğren ve en iyi şekilde yap • Bilmediğini sormaktan çekinme • Dikkatsizlik edip işinde malzeme zayiatına sebep olma • Tembellik etme. Verilen işi tam zamanında noksansız bitir. • Boşver diyene uyma. • İşyerinde idarecilere, ustalara saygı göster.

BAYRAĞINI DÜŞÜN • Yabancı ilde yapacağın iyi iş de kötü iş de şahsına yüklenmez. Türklüğe ait olur. • Bayrağının şerefini hatırından çıkarma. Rengini atalarının dökülen kanından aldığını unutma

YOLUN BAHTIN VE AÇIK OLSUN

Alman hükümetinin açıkladığı son verilere göre Almanya'da yaklaşık 2 milyon 800 bin Türkiye kökenli insan yaşıyor. Alman ekonomisine bağlı olarak son yıllarda Türkiye’ye dönüşler olsa da, Almanya’da yaşayan azınlıklar arasında Türkler ilk sırada yer alıyor.

Türkler bu yarım asırlık zaman diliminde çeşitli zorluklarla karşılaşmış olsa da sanattan, spora, ekonomiden siyasete kadar hemen her alanda varlıklarını hissettirerek Almanya’da var olma mücadelesini başarı hikayelerine dönüştürüyor. Umuda yolculukla başlayan bu macera; günümüzde Alman Ekonomisine katma değer üreten, katkı sağlayan büyük bir güce dönüşmüş durumda.

Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Elisabeth Winkelmeier Becker’e göre “Almanya’da 100 binden fazla Türkiye kökenli iş insanı var. Türkiye kökenli iş insanları yarım milyon çalışanı istihdam ediyor. Yıllık toplam ciroları 50 milyar Euro. Bu faaliyetleriyle Almanya’da hem refaha hem de ekonomiye katkı sunuyorlar. Türkiye’de 7 bin Alman şirketi var.

Türkiye hem Almanya hem de Avrupa’nın önemli ekonomik ve stratejik ortağıdır. Böyle de kalacaktır” diyor. Türkler Almanya'ya artı değer katıyor. Genç Türk girişimciler yaşlanan Almanya'yı ekonomik açıdan sırtlıyor.

Türk işçisinin ilk etapta; kısa zamanda yeterince para kazanıp ülkeye dönebilmek. Kazanılacak para ile sılada bıraktıkları yakınlarına “bir göz ev”, belki bir araba ya da geri kalan hayatlarını idame ettirecek kadar da para biriktirmek amacıyla başladığı bu macera; gurur duyduğumuz birbirinden değerli başarı hikayeleri ile sürüyor.

İşte Almanya’ ya damgasını vuran TÜRKLER’ den bazıları.

ADNAN MARAL (OYUNCU), AKİF PİRİNÇCİ (YAZAR), AYDAN ÖZOĞUZ (SİYASETÇİ), AYGÜL ÖZKAN (SİYASETÇİ), AYNUR BOLDAZ (GİRİŞİMCİ), BİROL ÜNEL (OYUNCU), BORA DAĞTEKİN (SENARİST), BÜLENT ARİS (PRODÜKTÖR), CEM ÖZDEMİR (SİYASETÇİ), UĞUR BAĞIŞLAYICI (KOMEDYEN), EKİN DELİGÖZ (SİYASETÇİ), ERDOĞAN ATALAY (OYUNCU), EROL SANDER (OYUNCU), FATİH AKIN (YÖNETMEN), FATİH ÇEVİKKOLLU (KOMEDYEN), FERİDUN ZAİMOĞLU (YAZAR), FİKRİYE SELEN (BOKSÖR), GÜLCAN KARAHANCI KAMPS (VJ-OYUNCU), HARUN CİCİ (İŞADAMI), PROF. DR. HAKKI KESKİN (SİYASETÇİ), HAMİT ALTINTOP (FUTBOLCU), İDİL ÜNER (OYUNCU), İSMAİL ÇOBAN (HEYKELTIRAŞ) , İSLAM KARA (GAZETECİ- YAZAR), KEMAL ŞAHİN (İŞADAMI), LALE AKGÜN (SİYASETÇİ), MESUT ÖZİL (FUTBOLCU), MEHMET KURTULUŞ (OYUNCU), METİN TOLAN (BİLİM İNSANI), MİTHAT DEMİREL (BASKETBOLCU), MURAT ERSEN (MÜZİSYEN), MURAT GÜNAK (TASARIMCI), MURAT TOPAL (KOMEDYEN), MUSTAFA GÜNDOĞDU (MÜZİSYEN), NAZAN ÜNGÖR ECKES (SUNUCU), NECLA KELEK (ARAŞTIRMACI – YAZAR), NURİ ŞAHİN (FUTBOLCU), ÖZLEM ŞAHİN (BOKSÖR), ÖZNUR ASRAV (MODEL), RENAN DEMİRKAN (OYUNCU), SALİHA SCHEİNHARDT (YAZAR), SANEM KLEFF (EĞİTMEN), SELİM ÖZDOĞAN (YAZAR), SERKAN TÖREN (SİYASETÇİ) SEYRAN ATEŞ (AVUKAT, AKTİVİST), ARİF ŞİRİN (OZAN), TEVFİK KARA (GAZETECİ-YAZAR), TEVFİK KARAOSMANOĞLU (GAZETECİ-YAZAR), NAL YÜKSEL (MÜZİSYEN), VURAL ÖGER (TURİZMCİ, SİYASETÇİ), YÜKSEL PAZARKAYA (EDEBİYATÇI), ZAFER ŞENOCAK (EDEBİYATÇI), ZÜMRÜT GÜLBAY (AVUKAT) daha niceleri…

Ve isimsiz kahramanlar.

Bayrağının şerefini hatırından çıkarmayan, rengini atalarının dökülen kanından aldığını unutmayan canım kardeşlerim…

YOLUNUZ VE BAHTINIZ AÇIK OLSUN…

(İlhan İŞMAN)

25 Ocak 2021
Etiket; İlhan İŞMAN Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Her türlü şiddete hayır!
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
MESELE İZMİR'DEN DAHA ÇOK İNSANIMIZIN ANKARA'DA YER ALMASI
BASIN AKADEMİSİ
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
YEREL MEDYA GÜÇLENİRSE KENT GÜÇLENİR
İŞKUR NASİHATNAMESİ
KANAL EGE TV YAYINDA
20 GAZETECİYİ KORONAVİRÜSTEN KAYBETTİK
Reklamlarda gizli şiddet var
Dijital reklam kazandırıyor
Kırbiç çiftinin bebek sevinci
İGC Meslek Platformu işbaşında
Yeşil sahadan sanal dünyaya
20 akademisyenin bir araya gelip bir açıklamayı yazamaması...
Diyanet'te yolsuzluk dediler bakın ne çıktı!
Kocaoğlu İGC ile uyum içinde çalışacak
Diriliş Ertuğrul 14. Bölüm 2. Fragmanı Yayınlandı
Haberegeli yazıları kitap oldu
Can Zeren'e Ayşe Arman övgüsü
Cumhuriyet'te şok gelişme
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir