29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir Büyükşehirde İhale Kartviziti Tartışması



İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı üçüncü olağan meclis toplantısında görüşülen İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılı faaliyet raporu oy çokluğu ile kabul edilirken, ihale tartışması yaşandı.

 Adalet ve Kalkınma Partisinin ‘ret’ oyu kullandığı faaliyet raporlarına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kabul dedi.

AK Parti grubunun faaliyet raporlarına ilişkin eleştirilerine yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu, ihalelere ilişkin yapılan eleştiriye, “Bizim ihalelerimizde kartvizit geçmez” dedi. Başkan Aziz Kocaoğlu, Pasaport düzenlemesine ilişkin eleştirilere ise hak vererek, “İşin kalitesinin kötü olduğu doğru. Adam gelmiş işin kaşını gözünü çıkartmış. Ama bu telafi edilecek. İşin henüz kabulü yapılıp teslim alınmadı. Yani Belediyeye geçmedi” şeklinde konuştu.

Kocaoğlu, AK Parti Grup Sözcüsü Bilal Doğan’ın “Müteahhit firma CHP’nin üst düzey yöneticilerinden birisinin akrabasının arkadaşı mı?” sözlerine ise şöyle cevap verdi:

“Söyledikleriniz ‘Kişi kendinden bilir işi’ noktasından hareket edilen bir konudur. Bizim ihalelerimizde kartvizit geçmez. Hiçbir müteahhiti tanımam. Hiçbir ihaleye girmem. İhale mevzuatında Büyükşehir Belediyesi’nin ihalelerine 10 senedir didik didik bakılıyor. Ve neredeyse her ihalemiz mutlaka ve mutlaka Kamu İhale Kurumu’na gider, gecikmesi için. Kamu İhale Kurumu’ndan geçmeyen, mahkemede kazanmadığımız bir işin ihalesini zaten yapamıyoruz.

Zaten bizim derdimiz para pul değil. Bizim parayla pulla işimiz yok. Bize engel olmayın. Bakanlıkların, hükümetin gücünü İzmir’in önünü kesmek için kullanmayın. İstediğimiz tek şey imza. Başka bir şey istemiyoruz”.

“Benim ekibim namuslu”

Belediye kadrolarına ilişkin yapılan söylemleri de yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Rahmetli Başkanımız Piriştina’nın zamanında bu ekip vardı. Şimdi de bu ekip var. Yine bu ekip olacak.. Bu ekip namuslu, şereflidir. Bu ekip dolandırıcı değildir. Bu ekip adam gibidir. Türkiye’de hiçbir kurumun üstünden geçmeyen silindir bizim belediyenin üstünden geçti. Ama burada, karşınızda alnımızın akıyla duruyoruz. Bu ekip böyle bir ekip” dedi.

Türkiye denizciliği ve Türkiye tersaneciliğinin İzmir’in yeni gemileri ile dünya ligine çıktığına vurgu yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Biz özellikle uluslararası bir inceleme kurumunu, yani Loydu özellikle istedik ki, bir problem çıkmasın diye. Bu kurum tarafsız olarak değerlendiriyor. Geminin ufak tefek eksiklikleri vardı. Bunların gerekliliği yerine getirildi” şeklinde konuştu.

Aziz Kocaoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Merkezi hükümetin kredi notu değerlendiriliyor: BBB-. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de kredi notu değerlendiriliyor: AA+. Arada kaç basamak var? Kimse kimsenin kara kaşına kara gözüne AA+’yı vermez. Çıkıp ‘seçimden önce niye kredi almadın’ demek yanlıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi hiçbir bankanın kapısından giremezken, 2007 tarihinden beri Hazine ile borç-alacak ilişkisini kopartmıştır. Benim Hazine’ye borcum yok; vadesi geçmiş borcum da yok. Bu Türkçe bir söylemdir.

Bunu anlamayan Fransız mı İngiliz mi oluyor, bilemiyorum? Namuslu bir tacir borcunu öder. Zamanında ödediği için vadesi geçmiş borcu olmaz. Biz de öyle yapıyoruz. Son aldığımız kredi, Türkiye Hazinesi’nden 0,25 puan daha ucuz. Biz kredi alıp tüketim harcaması yapmıyoruz.

Metro, İZBAN, tramvay ve vapurlar için kredi kullanıyoruz. Çünkü lastik tekerlekli ile taşıma yapmanın maliyeti raylı sisteme göre yakıtta dört, personelde üç katı fazladır. Üstelik çevreci değil! Biz ulaşımda lastik tekerlekli araçların payını azaltmak istiyoruz.”

“İzmir’i başka bir yere mi bağlayacaksınız?”

Kocaoğlu konuşmasında, AKP’nin İzmir’e yaptığı iddia edilen yatırım rakamlarına da değinerek,  şunları söyledi:

“TOKİ İzmir’de daire yapıp satmış. Başka nereye para harcamış? İller Bankası ne yapmış? Biz yatırımdan bahsediyoruz, siz cari harcamadan bahsediyorsunuz. Vali’nin, polisin maaşını da vermeyecek misiniz? İzmirli çalışıyor, üretiyor, vergisini veriyor. Yasaya göre de ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi bundan payını alıyor. Yoksa siz bunu ‘İzmir’e özel’ değiştirecek misiniz? ‘İstanbul’a, Ankara’ya, Konya’ya tamamını vereceğiz, İzmir’e yarısını vereceğiz’ mi diyecekseniz? Yoksa İzmir’i başka bir yere mi bağlamak istiyorsunuz? İzmir’e bütçeden para da vermeyin o zaman.

İzmir’e kanunen verilen paranın dışında kaç para verdiniz, onu söyleyin! Allah’ın Kamil Tunca Bulvar’ını TCDD’den satın aldık biz. Ziraat Bankası’ndan Turizm İl Müdürlüğü’nün önündeki arazileri satın aldık. Aynı Ziraat Bankası, İstanbul’daki Türkiye’nin en kıymetli arazilerinden birini otopark olarak işletsin diye Kasımpaşaspor’a verdi. İstanbul’a yapılana bakın, İzmir’e yapılana bakın! Kıyaslayın, bulursunuz belki bir şeyler. 12 yılda İzmir’e yapılan yatırım miktarı 5 milyar 300 milyon TL. İller Bankası kente ne yapıyor? Banka olarak para satıyor. Kimi kandırıyorsunuz siz. Kalkınma Ajansı’na 3 senedir devlet para vermiyor. Sadece Büyükşehir Belediyesi para veriyor. Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği para dağıtılıyor.”

 “Kentsel dönüşümde siz ne yaptınız?”

Kentsel dönüşüm konusunda çalışmalar yaptıklarını da anlatan Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümü beceremediğini söylüyorsunuz. Burada kentsel dönüşüm müdürlüğü kuruldu. Bir şey yaptı mı? Kanunda eli çok güçlüydü. Ama iki tane müteahhit binası yıkmak dışında iş yapıldı mı? Neden, uygulanamaz? Çünkü o yasa ceberrut bir yasa. Doğrudan eve değil mülkiyete müdahale ediyor. Biz o yasayı uygulamayacağız. Biz uzlaşmaya esas, rıza ile kent dönüşümü yapacağız. Ve kent dönüşümünün bütün rantı, maliyetler hariç, orada yaşayan vatandaşımıza kalacak. Biz bunu yapacağız.”

Peterson protokolü Kültür ve sanata destek verdiklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı da eleştirdi.

Kocaoğlu, “Tarihi değerleri Kültür Bakanlığı korur ama bizde Büyükşehir Belediyesi korur. Kazılara, çalışmalara Kültür Bakanlığı ne veriyormuş, söyleyin de onu görelim. Bornova’daki Peterson Köşkü’nü yapalım diye aldık. Dediler ki ‘Buranın projesi var’. 1.5-2 sene Kültür Bakanlığı’nın koridorlarında proje aradık. En sonunda dediler ki, ‘Projeyi bulamadık’. Biz projeleri yaptık; tam bitti, ihaleye çıkıyoruz, Kültür Bakanı değişti. Ve bizim protokolümüz iptal edildi. Dava açtık. Davanın birinci aşamasını kazandık. Projemiz hazır, paramız da, her şeyimiz de var. Bir aşama daha var, aldığımız zaman ihaleye çıkıp yapacağız” diye konuştu

“Metroları verdik, yapmadılar”  Aziz Kocaoğlu, metro konusundaki eleştirilere de şu yanıtı verdi:

"Metro projelerini Bakanlığa niye vermediniz’ diye eleştiriyorlar. Bakanlığa Üçkuyular-Narlıdere projesini verdik. Halkapınar-Otogar ile Üçyol-Tınaztepe projelerini de verdik. Bakanlık ‘biz yapalım’ dedi, biz ihaleden çıkarttık. 4 sene oldu. ‘Buyurun yapmak istiyorsanız yapın. Biz hiç elimizdeki işi yarım bırakmadık. Bunu, elimizdekini bitirelim, siz de bunları bitirin’ dedik. Başlamadılar. 2014 yılında seçim arefesinde 17 milyon TL para ayırdılar. Projesi teslim edilmiş yere ‘proje yok’ dediler.

Konak Tüneli’ne projesiz, zemin etütsüz girdiniz ya! Yani yapmadılar. Ben niye istemeyeyim. Kente ne güzel metro yapılır. Bu sene Ankara’ya 3.5 milyar, İstanbul’a 4.5 milyar ayrıldı raylı sisteme, İzmir’e 17 milyon TL.”

ÇED raporu peşindeyiz

Katı atık bertaraf tesisi hakkında da konuşan Başkan Kocaoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu’na çağrıda bulunarak, “Yapılacağı yer bellidir. ÇED raporu peşindeyiz. Burada bize destek olun. Körfez projesinde TCDD ile ortaklaşa ihaleye çıktık. Her şey tamam, ÇED raporunu alamıyoruz. Biz çevre yatırım yapıyoruz ama TCDD para kazanacak” dedi.

ESHOT Faaliyet raporu kabul edildi

ESHOT faaliyet raporuna ilişkin yapılan eleştirileri da yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, İzmir ulaşımında kullanılan otobüslerin niteliklerini ve sayılarını açıkladı. Başkan Kocaoğlu, ESHOT’un zarar ettiği yolundaki söylemlerine şu yanıtı verdi:

“Her şey bedava olsun deniliyor. 65 yaş, polis, engelli, postacı bedava olsun. Olsun ama herkesin bağlı olduğu bakanlık var. Belediyelere bu yükü yükleme! Zararın bir numaralı kaynağı bedava taşınan yolcudur. Bedava taşınan yolcu sayısı, 65 yaş uygulaması ile birlikte tüm yolcuların yüzde 35-40’larına tırmanıyor. Merkezi hükümet, belediyelerin kesesinden keyif bağışlamasın. Bedava taşıyacağı adamın parasını ay sonunda versin.

Bugün elektronik sistem ile kaç kişinin nerede, hangi duraktan bindiğini biliyoruz. Çıkartalım, ay sonunda hesabı verelim. Hem yolcunun yüzde 35-40’ını bedava taşıyıp sonra ‘zarar ediyor’ demek insafsızlıktır.”

İzmir’e ne yaptınız?

Aziz Kocaoğlu konuşmasında, Bilal Doğan’ın “zihniyet değişmelidir” sözlerine de tepki gösterdi. Kocaoğlu, “Evet Türkiye’de zihniyet değişmeli ama İzmir’de değil. Zihniyet değişikliğine ihtiyacı olanlar kendisini gözden geçirmelidir. Ne yaptınız İzmir’e 12 senede? Alttan bak 4 proje, üstten bak 4 proje. Kuzey Çevre Yolu, Beydağ Barajı ve bölünmüş yol. Bitti! Yap-işlet-devret ile havalimanı, hepsi bu! Gelecek de satıldı yap-işlet devret ile. Ne yaptınız da değişti de, İzmir size oy versin? Ağıza alınmayacak sıfatlar yükleyerek İzmir’i kazanamazsınız. İzmirli kuru gürültüye pabuç bırakmaz, abanın altından sopa göstermeye karşı dik durur. İzmir duruşu diye bir şey vardır. Tehdit ederek başka yerlerde oy alırısınız ama İzmir’den oy alamazsınız. İzmir’i kabullenmek zorundasınız. Yaşam biçimini kabullenmek zorundasınız. İzmirliye ve Türkiye’nin en aydınlık kentine şapka çıkartmak zorundasınız” dedi.

19 Nisan 2014
Etiket; aziz kocaoğlu, bilal doğan, eshot faaliyet raporu, izmir büyükşehir meclisi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Çeşme'ye 250 milyon lira
İzmir'in suyunda tehlike yok
İzmir-Gdansk rekabeti
Karşıyaka'da tramvaylı günler
Altın kız madalyasıyla geldi
Kocaoğlu'ndan önemli açıklamalar
Agora-Kadifekale-Kemeraltı mercek altında
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir