19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık



 

Türkiye ile Katar arasında ticaretin arttırılması için düzenlenen toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nİhat Zeybekci, 5 Haziran'da Suudi Arabistan'ın başını çektiği Arap ülkelerinin Katar'a uygulamaya koyduğu ambargoya karşı ilk önce İzmir'in harekete geçtiğini söyledi.

 

Bakan Zeybekci, "Hemen ertesi gün yani 6 Haziran'da İzmirli işadamlarını arayarak destek istedim. Hiç bir İzmirli 'paramızı alabilecek miyiz' bile demedi. Toplam 221 kargo uçağının 60'a yakının kalktığı ayrıca 1 geminin de gönderildiği ihtiyaç malzemeleri sayesinde Katar'daki ablukayı İzmir ile kırdık" dedi.

 

Ekonomi Bakanlığı ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliğinde; Katar ve Türkiye İkili İşbirliği ve Ticaret görüşmeleri kapsamında İzmir Swissotel'de düzenlenen Türkiye-Katar İkili İş Görüşmeleri Toplantısına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yanı sıra Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmet Bin Casım Bin Muhammed El Sani, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ak Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ile Katar'dan 90, Türkiye'den ise 200'e yakın işadamı katıldı. .

 

Toplantının açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Katarlı Bakan ve heyeti 'Evinize, ikinci vatanınıza hoş geldiniz' diye karşıladı. İşbirliği toplantısını özellikle İzmir'de düzenlenmek istediklerini belirten Zeybekci, "Kasten, bilerek ve isteyerek İzmir'de sizleri biraraya getirmek istedik. Zira 5 Haziran; Katar'ın 15 Temmuz'u idi. Sivil demokrasi devrimi yapan Türkiye olarak biran bile tereddüt etmeden Katar'ın yanında olduk. Hemen ertesi gün, yani 6 Haziran'da Katar'a inen uçaklar başta olmak üzere yapılan tüm seferlerin yanı sıra Katar'a giden ilk gıda gemileri hep İzmir'den kalktı" dedi.

 

Katar'a 221 kargo uçağı gönderdik 60 tanesi İzmir'den kalktı

 

Giden ihtiyaç malzemelerine İzmir'in serin melteminin eşlik ettiğini açıklayan Bakan Zeybekci, "Katar'a ablukaya alınca içeride bir hareketlenmeyi umanlar, bu emellerine Türkiye'nin desteği sonucu ulaşamadı. Katar Ekonomi Bakanlığı bile o gün bizim bu kadar hızlı hareket edeceğimizi bilmiyordu ama biz hemen 'Hadi' diyerek bu işe kalkıştık. Çünkü 'Hadi' dendiğinde 'Neden' diye sorulmaz; kalkılıp gidilir. Katarlı kardeşlerimizin bize hadi dediğini duyduk ve neden diye sormadan bugüne kadar 221 kargo uçağı giti. Bunun 60'a yakını İzmir'den gitti; ayrıca bir gemi dolu gıda da yine İzmir'den gitti. İşte tüm bunlarla abluka İzmir'den kırılmış oldu" diye konuştu.

İzmir'deki tek bir işadamının bile kendisine 'paramızı alabilecek miyiz' diye sormadığını da aktaran Bakan Zeybekci, "5 Haziran'da İzmir'deki dostlarımı hiç bir zaman unutmayacağım. Onları arayıp 'şunlara ihtiyaç var' dediğimde o arkadaşlarımın bir tanesi bile 'Gönderiyoruz ama bunun parası ödenecek mi, niye gönderiyoruz, parayı ne zaman alabiliriz' diye bir kere bile sormadı. Bir hafta boyunca buradan mal gitti ama tek bir sonu sorulmadı. Şimdi yine aynı ticaret anlayışıyla ayı güvenle, aynı ahilikle ticaret yapmanızı istiyoruz. Ticaretin yanı sıra birlikte yatırımlar yapın. Katar'ı bir lojistik üssü olarak da kullanın ve coğrafyadaki diğer ülkelere de ticaret yapın" ifadelerini kullandı.

 

Katar'a karşı yapılan bu ablukanın beklenenin aksine güçlü bir Katar ortaya çıkardığını açıklayan Zeybekci, şunları söyledi: "Kardeşler arasındaki bu yanlış anlaşılmadan kaynaklı münakaşanın biteceğine inanıyoruz. Kardeşlik ikliminin olmadığı yerlerin ne hale geldiğini hep birlikte görüyoruz. Türkiye ile Katar ise birbirini tamamlayan iki ülke. Birinde olan diğerinde hiç yok. Allah bize akıl vermiş. bu coğrafya bize bir işaret veriyor, tabiat yol gösteriyor. 'Biraraya gelin, geleceğe birlikte yürüyün' diyor. Bütün eksiklerimizi birlikte tamamlayabiliriz. Burada üreterek hazır göndermek değil, bir kısmı burada geri kalanının diğer ülkede üretilebileceği şekilde gıda, tarım ve tüm ihtiyaçları birlikte karşılanabilir. Bizim de gelecekteki sürdürülebilir enerji ihtiyacımızı sağlayabileceğimiz kardeşimiz Katar'dır."

 

Türk firmalarının hepsine kefilim

 

Bugün her iki ülke Bakanlarına düşen görevin tamamlandığını vurgulayan Bakan Zeybekci, "Bize düşen sizi biraraya getirmekti. Bunu biz bakanlar yapmayacağız siz işadamları yapacaksınız. Biz görevimizi tamamladık. Buraya gelen Türk firmalarının hepsine şahsi olarak kefilim ve bizi asla mahcup etmezler. Türk kardeşlerim; Katarlı işadamlarına Katarlı bakanımız kefil olduğu için ben de kefilim" dedi

 

Benzer bir organizasyonu Katar'da da yapmayı planladıklarını söyleyen Bakan Nihat Zeybekci, "Dünya Kupası 2022'de Katar'da yapılacak. Bu şampiyona için 220 milyar dolarlık bir altyapı ve inşaata ihtiyaç duyuluyor. Bunlar, Türk firmalar tarafından yapılabilir. Türkiye sizin eviniz, memleketiniz. Memleketinize hoş geldiniz" diye konuştu.

 

Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Ahmed Bin Assım Al Thani, Türkiye halkına Katar halkının şükranlarını getirdiğini belirtti. Bakan Thani, "Şerefli tutumunuz ve bizlere verdiğiniz destekten dolayı İzmir'e ve Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum. Kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da Katar Emirimizin selamlarını iletiyorum" dedi. Katar ekonomisinin ambargo sonrası gücünü bir kez daha gösterdiğini aktaran Bakan Al Thani şöyle konuştu: "Bir çok ülkede ekonomiler olumsuz etkilenirken bizim ekonomimiz sağlam durmakta. Katar'ın bağımsızlığı ve güçlü olması için var gücümüzle çalışmalıyız, Bize karşı yapılan ambargoyu İzmirlilerin de desteğiyle saatler içinde kırdık. Şu anda hiç bir konuda eksikliğimiz yok. Bizdeki doğal kaynaklar, doğalgaz ihracatı Katar'ın ekonomisine büyük destek vermekte. Bize karşı acımasızca yürütülen ve kanunlara karşı yapılan ablukadan Türkiye sayesinde etkilenmedik. Bugün Katar yine doğalgaz ve LNG'de dünya çapında üretimine devam etmekte. Yaşananların ardından doğalgaz ihracatımızda bir düşüş değil aksine yüzde 30'luk bir artış yaşadık. Türk ürünlerini de Katar pazarında kendini ispat etmesi sonucu tüm sektörlerde Türkiye'den malların girişinin hızlandırılması, bir çok alanda yatırımların yapılması bizler açısından son derece önemlidir. Bize karşı yapıcı tutumlarınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum."

 

İki ülkenin birbirine verdiği karşılıklı destek sayesinde ikili ilişkilerin her geçen gün daha da güçlendiğini ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye'nin 2016 yılında Katar’a 421 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan ihracatın ise 30 milyon dolar olduğunu söyledi.

 

Ünlütürk, 2017 Ocak – Haziran dönemi ise 73 milyon dolar olarak gerçekleşti. Katarlı şirketlerin Digitürk, A Bank ve Finansbank gibi dev şirketlerimizi satın almasının yanısıra, Türk firmalar da Katar’da önemli iş alanlarında yatırım ve ticaret yapıyor. Bugüne kadar Katar’da faaliyet gösteren Türk firmalarımız 125 projede 13.7 milyar dolarlık bir değer yaratmış durumdalar. Katar 2016 yılı verilerine göre 375 milyon dolarlık yatırımla, ülkemize en çok yatırım yapan 7. Ülke konumunda" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Katar'dan gelen 90 firma temsilcisi Türkiye'nin dört bir yanından gelen yaklaşık 200 firma temsilcisiyle yüz yüze ikili iş görüşmelerine geçti.

03 Ağustos 2017
Etiket; zeybekci izmir katar, eib katar Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir