29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kilo vereceğim derken fazlasını almayın



 

 Yaz mevsimi yaklaşırken birlikte kilo verme telaşı da başladı. Bu dönemde birçok kişiden ‘acilen kilo vermem lazım’, ‘Ne yapsam kilo veremiyorum’, ‘Hiçbir diyet bana kilo verdirmiyor’ gibi cümleler daha sık duyuluyor. Hızlı kilo verme isteği nedeniyle kişiler bilinçsizce zayıflama ilaçlarına başvuruyor ve şok diyetler uyguluyor. Medical Park İzmir Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, “Kontrolsüz ilaç kullanımı vitamin- mineral eksiklikleri, sindirim problemleri gibi ve daha bir çok sağlık sorununa yol açabilmektedir. Zayıflama ilaçları doktor kontrolü olmadan asla kullanılmamalıdır. Hızlı kilo verme isteği ile normal yaşamımıza adapte edemeyeceğimiz ağır egzersizler sonrasında devam ettirilemediği için kilo alımı kaçınılmaz olmaktadır” dedi.

 ‘Yo Yo Sendromu’na dikkat

Diyetisyen Fatma Baysal, bireye özgü olmayan ve sadece kilo verme amaçlı yapılan çok düşük kalorili diyetlerin kişide engellenemez yeme atakları oluşturabildiğine dikkati çekerek, “Bu davranış kronikleştiğinde sürekli kilo alıp verme sonucu ‘Yo Yo Sendromu” dediğimiz rahatsızlığa yol açabilmektedir. Kısa sürede hızlı kilo verme isteği kişileri sosyal yaşantıdan uzaklaştırarak depresyona sokuyor. Bu stres zayıflama üzerine olumsuz etki yapmaktadır. Stres anında vücudumuzda değişiklikler oluşmaya başlar. Stres, hormonlar üzerine etki ederek kilo artışı ve kilo kaybı şeklinde sonuçlar doğurabilir” dedi.

 

Yeme düzenini bozuyor

Stresin yemek yeme düzenini olumsuz etkilediğini kaydeden Baysal, “Strese bağlı olarak yaşanan duygusal boşluklar kimi zaman yemek yeme ile dolduruluyor. Sonuçta kişinin sevdiği şeyleri tüketmesi anlık mutluluklar yaşatıyor. Ancak uzun vadede pişmanlık ve yemeğe bağlı hissedilen vicdan azabı, stresi pekiştirerek depresif bir hale neden olabilir. Zayıflama stresi hem psikolojik hem de fizyolojik olarak vücudumuzu yoruyor” diye konuştu.

 

Sağlıklı olmayı hedefleyin

Diyetisyen Fatma Baysal, şunları söyledi:

“Oysa ideal kiloda insan sağlıklı olmayı hedeflemelidir. Kilo verme süreci insanı sadece fizyolojik değil psikolojik olarak da olumlu etkilemeli ve insan ömrünün tüm sürecine yayılacak alışkanlıklar oluşturabilmelidir. İdeal kiloda olmanın mevsimi yoktur. Vücudumuz hayatımızın her günü sağlıklı olmayı hak ediyor. Bilinçsiz ilaç kullanmayın, bilinçsiz diyet yapmayın, sağlıklı beslenin.”

 Stres durumunda kortizol hormonu uzun süreli enerji sağlaması için artar ve yağ hücrelerindeki enerjinin kullanılması için salınmasına sebep olur. Yağ hücrelerindeki yağlar yer değiştirerek daha çok göbek çevresinde ve karaciğerde birikirler. Kortizol artması sonucu damar sertliği, kalp-damar hastalıkları, protein kaybı ve bağışıklık sisteminde zayıflık oluşabilir. Stresle insülin hormonu artar, hipoglisemiyi tetikler ve kişide şekerli besinlere eğilim yaratır. Özellikle uzun süreli açlıktan sonra tüketilen yüksek karbonhidratlı yiyecekler, karın bölgesinde yağlanmaya daha çok sebep verirler. Aynı zamanda kan şekerinin streste sürekli artması, ileri dönemlerde diyabet riskini de artırmaktadır.

 

23 Mart 2017
Etiket; Diyetisyen Fatma Baysal, sağlıklı zayıflama, şok diyet Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MOBBİNG ANKETİ SONUÇLARI ŞAŞIRTTI
Uzmanından Çin Tarçını uyarısı
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Ağız kokusunu önlemenin kolayı var
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir