29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Köyde "isyan" var



Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Demirli köyünde yapılacak olan sulama göleti ile arazilerinin sular altında kalacağını iddia eden köylüler, inşaat çalışmalarının başladığı alanda oturma eylemi yaptı.

Temelinin 25 Ağustos Pazar günü Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından atılması beklenen Beyköy Sulama Göleti’ne, arazilerini sular altında bırakacağı gerekçesi ile çevre köylerden tepki geldi. Sulama göletinin başka bir yere yapılmasını isteyen çoluk, çocuk, kadın, erkek traktörleri ile arazilerine gelerek olayı protesto edip basın açıklaması yaptı. Ellerinde pankart ve dövizlerle bir süre yürüyüp slogan atan köylüler, tepkilerini ortaya koydu.

Eylemci köylüler adına basın açıklaması yapan Demirli Muhtarı Celal Cengiz, eylemelerinin amacının 50 haneli ve yaklaşık 250 nüfusu olan köylerinin tek geçim kaynağı olan 3 bin hektarlık arazilerinin sular altında kalmasını önlemek olduğunu söyledi. Sulama göletine karşı olmadıklarını, sadece göletin başka bir yere yapılmasını istediklerini dile getiren Muhtar Cengiz, "Buraya toplanmamızın amacı Beyköy Sulama Göleti’nin yapılması. Benim köyüm bir avuç, fakir bir orman köyü, tarlalarımız ve arazilerimiz kısıtlı. 11 mart 2011’den bu yana mücadelemizi veriyoruz. Yetkili yerlere resmi olarak yazışmalarımızı yapıp sesimizi duyurmaya çalıştık ama bizi dinleyen olmadı. Bu konuda şimdi Başbakanımız ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ndan yardım istiyoruz. Benim köyümün çok kısıtlı arazileri vardır. 80 yaşındaki insanlar bu saatten sonra ne yapabilirler? Bu tarlalar su altında kaldığında benim köyüm yok olacak. Bir köy yapılıp bir köy yıkılmaz. Biz sayın büyüklerimizden yardım ve adalet istiyoruz. Yaklaşık 3 bin hektar arazi sular altında kalıyor. Burada arpa, buğday ve ayçiçeği ekiliyor. Buralar sular altında kalacağı zaman benim köylüm mağdur olacak, aç kalacak" ifadelerini kullandı.

"SULAMA GÖLETİ’NE KARŞI DEĞİLİZ, YERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Sulama göletinin yapımına karşı olmadıklarını, göletin yapım yerinin 1 kilometre yukarıya kaydırılması istediklerini anlatan Cengiz, “Sulama göleti oraya yapılacağı zaman benim köyüm de mağdur olmayacak, benim köyüm sular altında kalmayacak, artı bundan bizimle birlikte 4 köy de yararlanacak. Ben köylülerle birlikte Devlet Su İşleri Isparta 18. Bölge Müdürlüğünde gittik ve görüştük ancak onlar da derdimize derman bulamadılar. Bizlere yukarıdan talimat gelmesi gerektiğini söylediler. Bunun üzerine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na da dilekçe ile başvurduk ancak cevap gelmedi. Dava açacağız, hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvuracağız” diye konuştu.

“KÖYLÜLERİN ARAZİSİ SULAR ALTINDA KALIRSA GİDİP ORMANDAN AĞAÇ KESECEKLER”

Köylünün birçoğunun ağaç kesmeden dolayı sabıkasının olduğunu ve göletle sular altında kalacak olan arazilerin tek geçim kaynakları olduğunu da vurgulayan Cengiz, şöyle devam etti:

“Bu köylünün arazisi kısıtlı ve çaresiz. Biz topraklarımızı verelim. Bize bir yer göstersinler, bizi götürüp bir yere yerleştirsin iş imkanı sunsunlar Ama bunları da yapmıyorlar. Bizim tek geçim kaynağımız burası. Köylüler ya orman kesecekler ya da bu tarlalardan geçimlerini sağlayacaklar. Biz yetkililerden yardım bekliyoruz.”

Öte yandan köylüler, yapılacak gölet ile sadece arazilerin değil Frig Vadisi eserlerinin bazılarının da sular altında kalacağını iddia ederek bu durumun daha vahim olduğunu söyledi.

Basın açıklamasının ardından gölet inşaatına kadar yürüyen köylüler, burada yaptıkları kısa süreli oturma eyleminin ardından olaysız dağıldı.

23 Ağustos 2013
Etiket; afyonkarahisar, köylüler, gölet, arazi, isyan Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Kocaoğlu'ndan Mavişehir soruları
Aliağa'ya bereket gelecek
Afyon'daki Gezi Davası'nda ilk duruşma görüldü
Fotoğraf şantajcısına tutuksuz yargılama
Telefonla 300 bin TL dolandırdılar
200 yıllık mirastan pay alacaklar
İzmir'de okulların açılmasıyla ulaşım çileye döndü
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir