29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Kültür ve sanat derslerinin oranı yüzde 4.7'ye geriledi



Kültür Sanat Emekçileri Derneği Genel Başkanı Hızır İnan, Türkiye'de eğitimden devlet kadrosuna kadar uzanan yelpazede sanatta yaşanan gerilemeyi rakamlarla anlattı.

T24'te yer alan haber şöyle:

İnan'ın bilgilerine göre, 800 bin öğretmenden sadece 100 -110'u sanat tarihi öğretmeni. 1913 yılında lise müfredatında estetik, kültür ve sanat derslerinin oranı yüzde 37. Bugün bu oran yüzde 4.7'lerde. Yani, sanat derslerinde yüzde 30'luk bir gerileme var.

Yine, seçmeliler dahil tarih dersi ayda 14 saat okutulurken, din dersleri 28 saat.

Müzeciler, arkeologlar, sanat tarihçileri, restoratörler ve görsel sanatçılardan oluşan Kültür Sanat Emekçileri Derneği, giderek günlük hayatımızdan çıkarılan estetik ve sanat algısı için kolları sıvadı.

Dernek Başkanı Hızır İnan,"Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki lise dengi okullarda geçmişte zorunlu derslerin arasında olup bugün seçmeli olarak okutulan sanat tarihi dersi yok denecek kadar azdır" diyor. Türkiye’deki yabancıların okullarında zorunlu ders olduğuna dikkat çekiyor.

‘Resim öğretmenleri giriyor’

Az sayıda olan derslere resim öğretmenlerinin girdiğini anlatan Dernek Başkanı İnan, "Türkiye genelinde sanat tarihi öğretmeni 100-110 civarında. Ankara’da bu sayı 20 olup 13 tanesi norm kadro fazlasıdır. Son yapılan 40 bin kişilik atamada 1'i açıktan olmak üzere 2 kadro ihdas edilmiştir. 800 bin öğretmen içinde 100-110 öğretmen var."

İnan'ın değerlendirmeleri şöyle:

'Sanat tarihçisi unvanlı kadro yok'

Üniversitelerin 100' e yakın arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerine her yıl 5 bini aşkın öğrenci alınıyor, bunların yaklaşık 4 bini mezun oluyor. Mezun olan 10 binlerce arkeolog, sanat tarihçisi, müzeci ve restoratör işini yapamamanın hayal kırıklığı ve hüsranıyla hayata atılıyor.

190 sayılı genel kadro usulü hakkındaki kanunda Kültür ve Turizm Bakanlığında çalışan “Sanat Tarihçisi” adlı bir unvan tanımı yoktur. Bizler, 'müze araştırmacısı' olarak kabul edilmekteyiz. Dünyanın birçok ülkesinde saygın bir meslek olarak kabul edilen sanat tarihçiliği, başka kurumların yanı sıra müzelerde görev yapıyor da olsalar, müze araştımacısı değil sanat tarihçisi olarak tanımlanmalı.

Arkeolog ve sanat tarihçilerinin istihdam edilecekleri alanlar olarak; Milli Eğitimdeki Sanat Tarihi öğretmenliğinin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeler ve belediyelere bağlı KUDEM’ler, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Arşivleri, Askeriye kısacası tüm kurumlarda istihdam imkânı yaratılabilir. Bu alanlardaki görevlendirmeler, sıradan bir atama olmaktan öte taşınır/taşınmaz kültür varlıklarının korunması için zorunlu bir durumdur.

Neler istiyorlar?

Devlet Personel Başkanlığına 2013 yılında gönderilen ve geri çevrilen, şu an Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı’nda onaya sunulan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 15.01.2014 tarihli ve 10600 sayılı yazısı ile talep ettiği 234 sözleşmeli müze araştırmacısı alımının acilen onaylanması talebimiz var.

232 kadrolu arkeolog istihdamı ile ilgili vizenin bir an önce verilmesini de olmazsa olmazlarımız arasında görüyoruz. Tüm teknik elemanlar mühendisler gibi; arkeolog ve sanat tarihçilerin de 3600 ek göstergeye sahip olmalarını istiyoruz.

06 Ekim 2014
Etiket; eğitim, öğretmen, hızır inan, sanat, ders, kültür sanat emekçileri derneği, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Bakana Altınordu forması
Gravürlerde yaşayan İzmir
Öğretmenlik hayatımızın tercihi
İzmir yeni müfredata hazır
İzmir'de Yeşilay-Milli Eğitim işbirliği
Okul öncesi eğitimde ücret karmaşası
Modaya yön verecekler
Trafik bilinci seferberliği
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
KANUNİ'NİN MUĞLA'YA GELİŞİNİN 500. YILI UNUTULDU
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
ÖĞRENCİLERE BAKAR MISINIZ?
ŞAMPİYONLARIN GÖZÜ TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİNDE
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
TÜRKİYE' DE BİR İLK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
EMİNE IŞINSI ÖKSÜZ ANILDI
AKILDAN UZAKLAŞTIKÇA SELEFİLEŞİYORUZ
ANADOLU LİSESİ SANKİ BİR EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Başarıda engel tanımıyorlar.
MANİSA'LILAR OKTAY SİNANOĞLU'NU UNUTMUYOR
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir