18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Mavişehir'de gökdelene tepki



Karşıyaka Mavişehir’de deniz kenarına yapılması planlanan gökdelenler ortalığı karıştırdı. Büyükşehir ve Karşıyaka belediyeleri ile birlikte iki bin kişi yürütmenin durdurulması davası açtı. Yapılması planlanan gökdelen projesinin sadece Mavişehir'i, Karşıyaka'yı değil, tüm İzmirlileri ilgilendirdiğini belirten davacılar, dünyada sayılı sulak alanlardan biri olma özelliğini taşıyan Gediz Deltası'nda yaşayan binlerce hayvanın mağdur olacağını ve doğa katliamı yaşanacağını dilekçelerinde belirtti.

BU PLAN ÇILGINLIK

Mavişehir Planı'nın çılgınlık olduğunu belirten mağdur Avukat Çağatay Korhan Tokgöz, "Yeni planın ciddi yoğunluk artışına neden olacak. Özellikle kamuya açık olan yeşil alan, rekreasyon alanı, park ve dinlenme yerlerinin yok edilmesi kabul edilebilir değil. Mavişehir'de yapılan plan tam da müteahhitlerin istediği gibi yapılmış. Böyle bir mantık ve anlayış olamaz. Çocuklarımızın gezip dolaştığı, insanların dinlendiği, hayvanların yaşam alanı bu planda tamamen yok edilmiş" dedi. İnşaat alanlarında artışın yeni planda en dikkat çeken durum olduğunu belirten Avukat Çağatay Korhan Tokgöz, şöyle konuştu:

"Belediyeler, meslek odaları ve vatandaşların iki bine yakın itiraz başvurusu oldu. İtirazlar sonucu planda kısmi değişiklik yapıldı. Ancak, ana itiraz konuları değiştirilmedi. Planın yapı ve nüfus yoğunluğunu artıracak olmasına karşın yetersiz ulaşım altyapısına çözüm önerilmemesi, mevcut parkların yapılaşmaya açılması, eğitim, sağlık, spor ve otopark tesislerine yönelik yeterli alan ayrılmaması, buna karşılık ayrılan alanların da özel eğitim, özel sağlık, özel otopark, özel spor alanı olarak tanımlanması konuları aynen planda kaldı. Mavişehir bölgesinde jeolojik-jeoteknik etüt raporuna göre sıvılaşma olasılığının bulunması, sert zeminin ancak 25-35 metre derinlikte yer alması, yeşil alanların azalması, yol ve parkların yerlerinin bina inşa etmek için değiştirilmesi de planda aynen kaldı. Bu yapılanlar mantık dışıdır. Hukuk mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Gerekirse konuyu AİHM'e taşıyacağız.

" ÇEVRE KATLİAMI YAPILACAK

İnşaat alanlarında artışın yeni planda en dikkat çeken durum olduğunu belirten davacı Hülya Yalçın, şunları söyledi: "Mavişehir yok edilmeye çalışılıyor. 100 bin metrekare bir alan inanılmaz büyüyerek yoğunluğu 230 bin metrekareye kadar çıkmış. Tamamen bina yapılsın, yeşil alan kalmasın mantığı doğru değil. Biz yasal yollardan vatandaş olarak hukuki girişimlerimizi yaptık. Bu plan uygulanabilir bir plan değil. Yolların, yeşil alanların yerleri değiştirilmiş. Dünyada sayılı sulak alanlardan biri olma özelliği taşıyan Gediz Deltası, yapılmak istenen planla yok edilecektir. Doğal Gediz Deltası kıyı çizgisi ve şeridi düzenlemesi, kıyı kanununa açıkca aykırıdır. Bu bir doğa katliamıdır ve bu açıkca suçtur."

İZMİR HALKI SAHİP ÇIKMALI

Sorun sadece Mavişehir'i, Karşıyaka'yı değil tüm İzmir'lileri ilgilendirdiğini belirten Hülya Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplu konut alanı ilan edilmesine ilişkin Kentsel Bölge Nazım İmar Planı Revizyonu bir kez daha haksız çıkar sahiplerinin iştahını kabartmıştır. İmar Planı değişikliği yoğun bir betonlaşmayı dayatmaktadır. Mavişehir'deki yeni konutlaşma girişimleri, beraberinde sadece mevcut alt yapı ve sair diğer sorunlara ek başkaca sorunlar getirecektir. İktidar ve yerel yönetim olası betonlaşma ve konutlaşmanın yaratacağı otopark ihtiyacını nasıl karşılayacaktır."

ÇOK SAYIDA KİŞİ KARŞI ÇIKIYOR

Yapılması istenen gökdelenlere karşı hukuk mücadelesi veren Münevver Akıllı, Dinçay Özgen, Gürhan Dedeköy, Naim Rüzgar ile Cengiz Üretmen, "40 katlı binalara yol vermek iyi de, hani yol, hani alt yapı" diye sordular. Bu revizyon ile kat sınırı kalkmış olduğundan Mavişehir'in çehresinin baştan sona değişeceğini anlatan İzmirliler, "Koruma altına alınan sulak alanların, kuş cennetinin hemen yanında 50 katlı plazalar, rezidanslar olacak. Vatandaşın deniz kenarından yürümesi, bisiklete binmesi, nefes alması mümkün olamayacak. İmar planında yeşil alan olarak gösterilen ve kamuya açık olan alanların, bir bir ticari işletmelere devri, kamunun kullanımına kapalı hale getirilmesi de başka bir rant elde etme çabası ürünüdür. Mavişehir, Karşıyaka ve İzmir sevenler, bu yüksek sesle "Gökdelenlere dur" demelidir" diye tepki gösterdi.

14 Haziran 2013
Etiket; mavişehir, gökdelen, proje Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Manisa'ya dev proje
Hayallerinin filmini çektiler
Kadifekale-Kemeraltı ayağa kalkıyor
Kocaoğlu'ndan Mavişehir soruları
4 yeni baraj geliyor
Karşıyaka'da tramvaylı günler
Trafik bilinci seferberliği
Evka 3 böyle olacak
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir