16 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Orman yakanların cezaları onandı



Foça'da iki yıl önce, bir ay arayla PKK terör örgütü adına çıkardıkları iki yangında 3 dönüm ile 4 hektarlık kızılçam ormanını yaktıkları iddiasıyla tutuklu yargılanan Müslüm Sarıtaş ve Harun Kırmızıtaş biri ağır ikişer kez ömürboyu hapis; Seyfettin Turan ve Ferhat Yaşar ise ayrı ayrı ömür boyu ve 25’er yıl hapis ile 16 bin 660’ar TL para cezasına çarptırıldı. Her iki dosyayı inceleyen Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, mahkemenin sanıklara verdiği cezaları aynen onadı.

İlk olarak, 14 Ağustos 2011'de Yeni Foça Gözde Kent Sitesi yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın, itfaiyenin müdahalesiyle söndürüldü. Yangında, 4 hektar kızılçam ormanı kül olurken, polisi arayanlar, sırtlarında çanta bulunan kişilerin bölgeden koşarak ayrıldığını bildirdi. İlçenin tüm yollarını kesen polis, sırt çantası bulunan, çoraplarına çalı ve ot yapışan Seyfettin Turan ile Ferhat Yaşar’ı yakaladı. İncelemede, sırt çantasında örgütsel dokümanlar, çakmak, kağıt ve naylon parçaları ele geçirildi, her ikisi de tutuklandı.

ÖMÜR BOYU HAPİS

İki sanık hakkında ikişer kez ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına, tutuklu yargılanan sanıklar Seyfettin Turan ve Ferhat Yaşar ile avukatları katıldı. Müzisyenlik yaptıklarını söyleyen 2 sanık da suçlamaları kabul etmedi, hiçbir örgüte üye olmadıklarını öne sürdü. Yargılama sonunda, Cahit Kargılı başkanlığındaki mahkeme heyeti, sanıklar Seyfettin Turan ve Ferhat Yaşar’ı, 'vahim eylem niteliğinde olan orman yakmak suçunu işlemek suretiyle, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet iradesinden ayırmaya çalışmak’tan, ayrı ayrı ömür boyu, “devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulan PKK terör örgütü adına devlet ormanını yakmak’ suçundan da 25’er yıl hapis ve 16 bin 660’şar TL adli para cezasına çarptırdı. 

İKİNCİ OLAY

Davaya konu ikinci yangın ise Kızıldağ mevkisinde 7 Eylül 2011 tarihinde çıkarıldı. Yangında 3 dönümlük ormanlık alanı tahrip oldu. Polis ekipleri, yangın sonrası ilçedeki bir giyim mağazasından tişört satın alıp kıyafetlerini değiştiren Müslüm Sarıtaş ve Harun Kırmızıtaş'ı gözaltına aldı. Zanlıların ayakkabı ve çoraplarında yanmış yapraklara ve otlara rastlandı. Sarıtaş ve Kırmızıtaş, emniyetteki sorgularında, Hakkari'den iş aramak amacıyla geldikleri İzmir'de bir yakınlarının evinde kaldıklarını, gezmek için gittikleri Foça'nın Kızıldağ mevkisinde ormanlık alanda içtikleri sigarayı yere atınca yangın çıktığını, bilerek ve isteyerek yangın çıkarmadıklarını öne sürdü. Zanlılardan Müslüm Sarıtaş'ın bir internet sitesinde ise terör örgütü paylaşımları dikkat çekti. Zanlılar, sevkedildikleri adliyede mahkemece tutuklandı.

BİRİ AĞIR İKİ ÖMÜRBOYU

Müslüm Sarıtaş ve Harun Kırmızıtaş, tutuklu yargılandıkları İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde suçlamaları kabul etmeyip, hiçbir örgüte üye olmadıklarını söyledi. Yargılama sonunda, Müslüm Sarıtaş ve Harun Kırmızıtaş, 'vahim eylem niteliğinde orman yakmak suçunu işlemek suretiyle devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil işledikleri anlaşıldığından, suçun işleniş biçimi, suçun konusunun önem ve değeri, failin kastının ağırlığı ile güttüğü amaç ve saiki göz önünde bulundurularak ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, sanıkları ayrıca, 'devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulan PKK terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanını yakmak' suçundan da ömürboyu hapse ve bin gün adli para cezasına mahkum etti. Makeme, sanıklar için hiçbir indirim uygulamadı.

Sonuçlanan her iki davada da sanık avukatları mahkumiyet kararlarının temyizi için Yargıtay’a başvurdu.

YARGITAY İKİ DOSYAYI AYNEN ONADI

Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanıklar Seyfettin Turan ve Ferhat Yaşar'a ayrı ayrı ömür boyu ve 25’er yıl hapis ile 16 bin 660’ar TL para ve Müslüm Sarıtaş ile Harun Kırmızıtaş’a verilen, biri ağır olmak üzere ikişer kez ömürboyu hapis cezalarını aynen onadı. Yargıtay'ın onama kararı, sanıklara ve avukatlarına tebliğ edildi.


10 Ekim 2013
Etiket; Yeni Foça Gözde Kent Sitesi, foça ormanlık alan yangın, Müslüm Sarıtaş ve Harun Kırmızıtaş cezaları onandı Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir