İzmir tramvayına dut revizyonu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Üçkuyular-Halkapınar arası tramvay projesinde meslek odalarının itirazları üzerine revizyon yaptı. Şair Eşref Bulvarı’nda dut ağaçlarının kesilmesine neden olacak hattın otoparkların yeraldığı refüjden geçmesinden vazgeçildi, rayların Avrupa kentlerinde olduğu gibi mevcut taşıt yoluna döşenmesine, karma ulaşım yapılmasına karar verildi.

İzmir’de kent merkezinde ulaşım sorununun çözümü için önemli alternatiflerden biri olan Üçkuyular- Halkapınar ve Karşıyaka- Bostanlı tramvayları Şubat 2014’de ihaleye çıkacak. DPT ve Hazine’den kredi onayının gecikmesi, tadilatlar nedeniyle sarkan bu ulaşım yatırımının şubat ayındaki ihaleden sonra, tramvay hatlarının üç yıl içinde tamamlanması öngörüldü.

Üçkuyular-Halkapınar arası tramvay hattı tartışmaların odağında yeraldı. Tramvay projeleri hakkında süreç içinde gerek güzergah, gerekse sistemi konusunda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) Kruvaziyer Limanı ulaşım raporunda, meslek odalarının ise belediyeyle yapılan toplantılarda ve imar planlarına yaptıkları itirazlar dikkat çekti. ÖİB tramvayın Alsancak’ta otopark sıkıntısı yaratacağı, Lozan, Montrö gibi meydanları ortadan kaldıracağı, trafik sıkışıklığı yaratacağını, Alsancak’a girmeden Cumhuriyet Bulvarı’nda son bulmasını önerdi. Tramvay yapımının ısrarı durumunda ise Alsancak Gar bölgesinde hattın yeraltına alınmasını önerdi.

Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası başta olmak üzere meslek odaları ise güzergahın Üçkuyular’dan sonra Konak’a kadar Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan geçmesi yerine Mithatpaşa Caddesi’nden mevcut araç trafik akışıyla birlikte olmasını önerdi. Meslek odaları Şair Eşref Bulvarı’nda dut ağaçlarının ve otoparkların yeraldığı orta refüjden geçilmemesini, mevcut yolun kullanılmasını ve yayaların hattan karşıya geçişini engelleyecek bariyeler konulmamasından yana tavır koydu. Ağaçların kesilmemesini isteyen meslek odaları, tramvay için ayrı bir yol yapılmamasını talep etti.

TRAMVAY VE ARAÇLAR AYNI YOLDAN GİDECEK

İzmir Büyüşehir Belediyesi, Hazine’de kredi onayı alana kadar projede büyük bir değişiklik yapmadı. Onay sonrası ihale şartnamesi hazırlanma aşamasında ise meslek odalarının yaptığı itirazlar dikkate alınarak revizyona gidildi. Meslek odalarının üç ana itirazından ikisine göre değişiklik gerçekleştirildi. Mithatpaşa Caddesi güzergahı önerisi kabul edilmedi. Buna göre hat Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan Konak’a kadar gelip, Konak Pier’i geçtikten sonra karma sisteme geçecek. Hat mevcut yollara döşencek. Tramvaylar trafiğin parçası olacak, sinyalizasyon sistemine uyarak çalışacak. Şair Eşref Bulvarı’nda da hattın refüjden geçmesinden vazgeçildi. Böylece dut ağaçları kesilmekten kurtuldu. Hat, gidiş geliş olarak mevcut yolda olacak. Üzerinde araç ve yayalar geçebilecek. Elektriğini üst katanerlerden alacak.

TOPAL: “DEĞİŞİKLİKLER OLUMLU AMA”

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, Konak Pier ile Alsancak Gar arası yapılan değişikliklerin kendilerinin öneridği şekle dönüşmesinden ötürü olumlu bulduğunu söyledi. Topal “Ancak, Üçkuyular’dan Konak’a kadar Mustafa Kemal Sahil Bulvarı yerine Mithatpaşa Caddesi tercih edilmeliydi. Çünkü insanarın kıyıya erişiminin zaten hızlı akan taşıt yoluyla kesildiği bölgede şimdi de tramvay hattı gelecek. Merkezdeki karar, yani hemzeminle birlikte olacak hat burada da yapılabilir, Mithatpaşa Caddesi kullanılabilinirdi” dedi.

ÜÇKUYULAR-HALKAPINAR TRAMVAY HATTI

Üçkuyular Metro İstasyonu'ndan başlayarak Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara tarafından Konak Pier önüne kadar gelecek hat buradan Şehit Fethi Bey Caddesi üzerinden Cumuhuriyet Meydanı’na ulaşacak. Swissotel Büyük Efes'in arkasındaki Şehit Nevres Bulvarı'ndan Montrö Meydanı’na gelecek hat Şair Eşref Bulvarı'ndan TMO silolarına, oradan da Şehitler Caddesi'nden Halkapınar Metro İstasyonu'na ulaşacak. Toplam 19 istasyonun yeralması öngörülen tramvay hattının uzunluğu 13 kilometre olacak. Tramvayla birlikte sinyalizasyon da değişecek. Ayrıca, Konak-Halkapınar arası otobüslerin çoğu seferden kalkacak.

KARŞIYAKA HATTI

Karşıyaka tramvay hattı ise Alaybey'den başlayacak, sahilden Bostanlı İskelesi'ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Cemal Gürsel Caddesi, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı'nı takip ederek İZBAN Çiğli Depo tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu'na gelecek. Toplam 16 duraklı bu hattın uzunluğu 10 kilometre olacak.

Utku Bolulu/DHA