Drakula Hormonu İle Kanserden Korunun

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, uyku sırasında beynin hipotalamus bölgesinden salgılanan ve gece salgılandığı için 'Drakula hormonu' denilen melatoninin, kanser ve diyabete karşı koruyucu etkiye sahip olduğunu söyledi.

Melatoninin yeterli salgılanabilmesinin 'karanlıkta uyuma' ile mümkün olduğunu belirten Prof.Dr. Bahçeci,

“Melatonin parlak ışık altındaki uyku sırasında yeteri kadar salgılanmaz, o nedenle televizyon karşısında uyumak iyi değil. Sabahları dinç uyanmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek istiyorsanız, karanlıkta uyuyun. Unutmayın ki, gece çalışıp gündüz uyuyanlarda kanser oranları daha yüksek” dedi.

Enkdokrinoloji profesörü Mitat Bahçeci, uyurken bile vücudun kendisi için yararlı çalışmalar yapmaya devam ettiğini belirtti. Buna örnek olarak uyku sırasında salgılanan melatonin hormonunu gösteren Prof. Dr. Bahçeci, güneş batıp hava kararınca beyin ortasında bulunan bezelye büyüklüğündeki pineal bezinin uykuyu başlatan melatonin hormonunu salgılamaya başladığını söyledi.

Gece boyunca yüksek olan melatoninin gündüz ölçülemeyecek düzeye indiğini kaydeden Prof. Dr. Bahçeci, hormonun karanlıkta salgılandığını, parlak ışığın salgılanmaya engel olduğunu ifade etti.

O nedenle hormonun 'Drakula hormonu' olarak adlandırıldığını vurgulayan Bahçeci, “Melatoninin salgılanmasını sadece gün ışığı değil, yapay ev içi aydınlatma ve özellikle mavi ışık da engelliyor” diye konuştu.

GECE ÇALIŞANLAR TEHDİT ALTINDA

Melatonin hormonunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğinin altını çizen Prof. Dr. Bahçeci şöyle konuştu:

“Bu hormon kişinin dinç kalmasını sağlıyor. Diyabet ve kanser dahil pek çok hastalığa karşı olumlu etkileri olduğu gösterilmiş. Gece mesaisinde çalışan insanlar incelendiğinde gündüz çalışanlara göre kanser görülme oranı daha yüksek olduğu saptanmış. Kişi devamlı gece çalışıyorsa ve gündüz de loş ya da karanlık ortamda uyumuyorsa melatonin düşük salgılandığı için koruyucu etkisi de ortadan kalkmış oluyor. Birçok hastalığa ve olumsuz sonuçlara yol açıyor.

Melatonin hormonu parlak ışık karşısında salgılanamıyor. Işık skalası içinde en çok mavi ışık melatonini baskılar. Mavi ışığı engelleyen gözlüklerin kullanılmasında bile melatonin hormonunun arttığı gözlenmiş. Televizyon karşısında uyumayı hemen hemen herkes sever ama çok sakıncalı. Televizyondan yayılan ışık mavi ve parlak. Eğer televizyon karşısında uyumuşsak sabah kalktığımızda yeteri kadar dinç kalkmayız. Bunun nedeni parlak ışıktan dolayı ortaya çıkan melatonindeki azalmadır.”

MELATONİN ZENGİNİ YİYECEKLER: ÜZÜM ,ZEYTİNYAĞI, MUZ

Prof. Dr. Mitat Bahçeci, üzüm, zeytinyağı ve muzun melatonin açısından zengin yiyecekler olduğunu söyledi. Bahçeci, “Ağız yoluyla tablet olarak alınan melatonin de var ancak çok önermiyoruz. Yapılan çalışmalarda vücudun kendi ürettiği melatoninin yerini hiçbirinin tutmadığı görülmüş. Yani en iyisi, karanlıkta, zamanında ve yeteri kadar uyumak” dedi.