1500 yıllık pazar yeniden kuruluyor

DENİZLİ'nin Buldan İlçesi yakınlarında bulunan Tripolis antik kentinde restorasyon çalışmaları biten 1500 yıllık kapalı pazar, el işi ürünlerin turistlere satışı için yeniden açılacak.

İlçede yer alan Tripolis Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yardımcı Doç. Dr. Bahadır Duman başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor. Denizli'de yer alan Laodikya ve Hierapolis Antik Kenti'nden sonra çalışmaların hızla ilerlediği üçüncü yer olan antik kenti ziyaret eden Vali Abdülkadir Demir, çalışmaları yerinde inceledi. Restorasyon çalışmalarının tamamlandığı 1500 yıllık kapalı pazar yerinin yeniden kurulacağını söyleyen Vali Demir, "Roma pazarı 1500 yıl aradan sonra yeniden canlanacak. Buraya gelen turistlere Buldan yöresinde üretilen el işi ürünlerin satışı yapılacak. 500 metrekare genişliğindeki kapalı pazar yerinin bildiğimiz kadarıyla bir benzeri yok. Tripolis, Antik çağda Laodikya, Hierapolis ile birlikte o dönemde var olan şehirlerden bir tanesi. Tripolis antik kentin en önemli özelliği toprak dolgu olması. Toprağı kaldırdıkça eserler ortaya çıkıyor. Buradaki antik dönem kapalı Pazar yerinin açılması için çalışmalara başladık. Pazarın açılmasıyla antik kente gelen turist sayısında da artış olacağını düşünüyoruz" dedi.

Kazı Heyeti Başkanı Yardımcı Doçent Dr. Bahadır Duman, "Tripolis Antik Kenti'nde çalışmalar 3 farklı alanda devam ediyor. Ana caddemiz var. Bu caddenin sağ ve solunda sütunlar var. Bu sütunların arasına da heykeller yerleştirmişler. Bunlardan bazılarını bulduk. Ancak daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Su depoları mevcut. 1500 yıllık su depolarını ortaya çıkarmak için de çalışıyoruz. Ayrıca da diğer tarihi eserlerin bulunması için çalışma yürütüyoruz" dedi.