Tes-İş Sendikası'ndan YEAŞ hakkında suç duyurusu

MUĞLA'daki Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş.’ye (YEAŞ) ait Yatağan ve Yeniköy Termik Santrali'nin kül tutucu elektro filtrelerinin yenilenmesi işleminin belirlenen sürede bitirilmemesine tepki gösterdi.

İşin süresinin uzaması nedeniyle her 3 ünitede de zaman zaman üretimin durduğunu ve devletin zarara uğratıldığını kaydeden Erçelik, YEAŞ hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yatağan Termik Santrali'nin kül tutucu üniteleri elektro filtrelerin rehabilitasyonu için imzalanan sözleşmeye göre her 3 ünitenin 150'şer günlük süre içinde tamamlanıp teslim edilmesi öngörüldü. Ancak, yenileme işlemi belirlenen sürede tamamlanamadığı için 1'inci ünite 15 aydan bu yana hiç çalıştırılamazken, 2 ve 3'üncü üniteler ise zaman zaman çalıştırılıp zaman zaman devre dışı bırakıldı.

Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri (Tes-İş) Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, 1'inci ünitenin 8 Mayıs 2013 tarihinde devre dışı edildiğini ve bugüne kadar devreye alınamadığını söyleyerek 500 güne yakın süreden bu yana üretim yapılamadığını vurguladı. Üretimin durması nedeniyle çok büyük zararın meydana geldiğini söyleyen Başkan Fatih Erçelik, YEAŞ yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Erçelik, şu açıklamayı yaptı: "1'inci ünite rehabilitasyonunda 15 ay sabit şekilde türbin kotunda askıda kalan türbin rotorlarında seyim meydana geldi. Revizyonu yapan türbin bakım elemanlarına 'fazla mesai verilmesin', 'yıllık izin kullansınlar' diyerek türbinin montajı bekletildi. Ama oluşan bu arızanın giderilmesi için firmalara milyonlarca lira para ödemek zorunda kalınacak. Emekliliğini doldurmuş tecrübeli ustalar zorunlu izne çıkarıldı. Birçoğu da izin baskısıyla emekli olmak zorunda kaldı. Eğer bu işler zamanında bitirilmiş olsaydı üniteler çalışacak ve ülke ekonomisine ünite başına günlük 600 bin TL girdi sağlanacaktı. Toplamda 460 gün programın dışında üniteler fazladan devre dışı kaldı. Ve ünitelerin çalışamaması nedeniyle günlük 600 bin TL'den hesap edilirse, karşımıza çıkan kayıp bugüne kadar yaklaşık 276 milyon TL'yi buldu. Türbindeki arızanın giderilmesi için yapılacak milyonlarca liralık masrafla birlikte, bundan sonra da ünite durduğu sürece günlük 600 bin liralık kayıp hesaplanırsa, gerçekten çok ciddi rakamlar söz konusudur."

"SENDİKANIN TALEPLERİ DİKKATE ALINMADI"

YEAŞ yönetimi tarafından yaklaşık iki yıl önce Yatağan'da işletme hakkı verilmesi düşünülen bazı birimler için ihaleye çıkıldığını söyleyen TES-İŞ Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, çalışanlar ve sendika tarafından yapılan eylemler üzerine ihalenin iptal edildiğini hatırlattı. İşyerinde örgütlü TES-İŞ Sendikası'nın üyeleri adına yaptığı taleplerin dikkate alınmadığını öne süren Erçelik, şöyle dedi:

"Sendikamızın görüşme talebi kabul edilmedi. İki yıldır elemanlara fazla mesai, bayram ve tatil çalışmaları zorunlu hale getirildi. Tecrübeli ustalar kışın ortasında zorunlu yıllık izne gönderildi. Bir çoğu da bu yüzden emekli olmak zorunda kaldı. Santral 'nasıl olsa özelleşecek' diyerek gözden çıkarılmışsa, işyerinde iş huzuru ve barışı yoksa, sürekli gerilim, kavga ve hak gaspı yaşanıyorsa, sendikanın talepleri dikkate alınmıyorsa, üretimin en önemli ayağı yok demektir. Böyle olunca verim düşer, üretim aksar, santral çalışamaz duruma gelir. Sendikasından, üyesine, yöneticisinden, suyun kaynağından, kül dağında çalışan elemana varıncaya kadar herkesin katkısıyla enerji üretimi gerçekleşir. Bu zincir koparsa üretim aksar. Bu nedenle santraldeki yönetim modeli de toplumsal olmak zorundadır. 'Biz' değil 'Ben yaptım' anlayışının enerji üretimine, dolayısıyla ülke ekonomisine katkısı olmadığı bir kez daha görüldü."