Üreticiler pamuk fiyatlarından şikayetçi

Aydın'ın Çine İlçesi'nde 'beyaz altın' olarak adlandırılan pamuğun hasadına başlayan üreticiler, fiyatların düşük olmasından yakındı.

Çineli çiftçilerin önemli ürünü olan pamuk, eski günlerini aratıyor. Geçen yıl kilosu 1 TL 70 kuruştan satılan pamuk, bu yıl da üreticinin yüzünü güldürmedi. Pamuğun kilosunun 2 TL'den satılmasının üreticisinden işçisine kadar herkesi mutlu edeceğine inandığını ifade eden Çineli çiftçi Ünal Çetin, "Pamuk, benim baba mesleğim. Her sene ekiyorum. Şu an pamuğumu nereye satacağıma karar veremedim. Fiyatlar şu anda 1 lira 70 kuruş civarında. Geçen sene de aynıydı, ondan önceki sene de. Pamuğun fiyatı yükselmiyor ama gübresi, mazotu, tohumu sürekli zamlanıyor. 55 kuruş devlet desteklemesi iyi. 'Çiftçiyi pamuğa yönlendireceğiz' deseler de bu şartlar altında bu mümkün değil. Pamuğun fiyatı 2 TL'nin üzerinde olmalı" dedi.

Pamuk toplama işi yapan kadın işçiler, Aydın'da az pamuk ekilmesinden dert yandı. İşçi yevmiyelerini az bulduklarını belirten Ayşe Dilek, "Aydın, pamuk ekiminde çok eksik. Pamuk değer kazansın. Biz güneşin bağrında pamuk topluyoruz. Fakat yevmiye olarak az kazanıyoruz. Kiloda 30 - 40 kuruş cebimize giriyor" diye konuştu.