"Türkiye için çalışan kişi deşifre olunca infaz edildi"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayınında Musul'daki Türk rehinelerin serbest kalmasıyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Takas ve fidye iddialarını yalanlayan Davutoğlu, Türkiye için bilgi toplayan yerel bir elemanın da deşifre olduktan sonra infaz edildiğini söyledi.

IŞİD'in elindeki Türk rehinelerin serbest kalmasını "Bu bir operasyondu" şeklinde nitelendiren Davutoğlu, 'operasyon' kelimesini ise şöyle açıkladı: "Diplomaside 'operasyona başlıyoruz' dediğimizde bu, bazen bir büyükelçiyi çağırıp nota vermek olabilir, bazen bir tahliye operasyonu olabilir. Bunların kafası hep polisiye kafa olduğu için, onların hep anladığı operasyon illa kan dökülecek." 

Rehinelerin kurtarılmasının ardından kendisini telefonla arayarak tebrik eden CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu takdir eden Davutoğlu, BDP ve MHP'yi ise eleştirdi.

Davutoğlu'na ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, rehineler kurtarıldıktan sonra yaptığı, "Artık Türkiye'den daha fazla katkı bekliyoruz" açıklaması da soruldu. IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin kendi kaygı ve ulusal çıkarlarına göre karar vereceğini söyleyen Davutoğlu, "Türkiye bir şey ispat etmek zorunda değil" dedi.

Davutoğlu rehinelerin serbest kalmasına ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili, "Bütün Irak'ta Türkiye'ye büyük sempati duyan bir kesim var. Herkesin saygı duyduğu, IŞİD'in de Musul'daki konumu gereği üzmek istemeyeceği bir kesim var. Çünkü halk tabanında zemini var. IŞİD'e 'Bu rehinelere zarar vermeyin, onlar bizim emanetimizdir' diyecek herkes devreye sokuldu. Rehinelerin tutulmamaları gerektiğine yönelik pazarlıklar tabii ki yapıldı. MİT'e ne gerekiyorsa yapın, talimatı verdim. Bunlar içinde fidye dışında her türlü temas vardır. Kimle temas kurmak gerekiyorsa kuruldu." açıklamasını yaptı.