'Yasadışı dinleme' soruşturmasında 9 tahliye

İzmir merkezli olarak 13 ilde yasadışı dinleme yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklanan 11 emniyet görevlisinden, aralarında Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın bulunduğu 9'u itiraz üzerine, serbest bırakıldı.

Soruşturma dosyasında isimleri geçen 32 polis hakkında, 30 ile 961 yıl hapis cezası istemiyle, 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'de dava açılmıştı.

Görev yaptıkları yıllarda, aralarında emniyet görevlilerinin de bulunduğu kişileri, farklı isimlerle yasadışı olarak dinledikleri gerekçesiyle İzmir merkezli 13 ilde, geçen 19 Ağustos tarihinde operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında, 32 emniyet görevlisi, 'kamu kurumlarında görevli memurların farklı isim ile farklı meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile anayasaya ve ilgili kanunlara aykırı olarak dinlendikleri' iddiasıyla gözaltına alındı.

Üç gün süren sorguların ardından adliyeye sevkedilen 32 polisten aralarında, Hasan Ali Okan, Ramazan Karakayalı, Taner Aydın, Kürşat Şenol Yılmaz, Burak Cemal Yılmaz, Hamza Doğan, Haldun Çabuk, Talha Ülkümen, Tarkan Kolik, Memduh Tosun ve Mustafa Edip Çakmak tutuklandı. 21 polis ise, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

HAKLARINDA DAVA AÇILDI

Soruşturmayı yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Bato, 23 klasörden oluşan dosyayı inceleyip, 11'i tutuklu 32 süpheli polis hakkında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, suç uydurmak, iftira, resmi görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla gerçeğe aykırı belgeler düzenleyip mahkemeleri dinleme kararları vermesini sağlayacak şekilde kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, elde edilen ilgili ilgisiz ya da özel yaşama ilişkin verileri suç örgütünün çıkar ve amaçlarına hizmet etme odaklı olarak arşivleme ve kullanma yoluyla hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek' suçlarından iddianame hazırladı.

Polisler hakkında, iddianamede isimleri yer alan 31 mağdur ve müşteki için her suçlamadan 31'er kez ayrı ayrı toplam 310 yıldan 961'er yıla kadar hapis cezası istendi. Polisler, haklarındaki iddianameyi kabul eden 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde, önümüzdeki günlerde hakım karşısına çıkacaklardı.

AVUKATLARI İTİRAZ ETTİ

Tutuklu emniyet görevlileri için avukatları bir üst mankemeye itiraz etti. İtiraz dilekçeleri kendilerine ulaşan 9 polis hakkında karar veren mahkeme, aralarında Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın bulunduğu polisleri serbest bıraktı. Emniyet Mürdürü Hasan Ali Okan ile diğer polisin, itiraz dilekçelerinin ise, pazartesi günü mahkemece değerlendirileceği öğrenildi.