Çeşme'de RES protestosu

İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde CHP Gençlik Kolları, Rüzgar Enerji Santrallerinin hukuksuz kamulaştırıldığını ve plansızca yapıldığını ileri sürerek yürüyüş düzenledi.

CHP Gençlik Kolları üyeleri, saat 15.00'de çarşı girişinde bir araya geldi. 'Direne direne kazanacağız' sloganıyla Cumhuriyet Meydanı'nda son bulan yürüyüşe Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız, İzmir Gençlik Kolları Başkanı Sinan Karaköse, Çeşme Gençlik Kolları Başkanı Enis Tepekule ve diğer ilçelerden gençlik kolları temsilcileri, parti üyeleri, sivil toplum kuruluşları katıldı.

Meydanda grup adına basın açıklamasını Gençlik Kolları Başkanı İrfan İnanç Yıldız yaptı. Soma'nın Yırca Mahallesi'ndeki acele kamulaştırma kararını hatırlatan Yıldız, "Manisa'nın Soma ilçesinin Yırca köyünde ve Ege Bölgesi'nde oynanan tehlikeli oyunları deşifre etmeye ve bunları anlatmaya çalıştık. Yırca köyüne gittiğimizde köylü tedirgindi. AKP'nin acele kamulaştırma kararlarıyla topraklarının elinden alacağından korkuyordu. Acele kamulaştırmayla yaşam alanlarının tehdit altında olduğunu söylüyordu. Yaşam alanları tehdit altına girmişti. AKP Türkiye'nin her yerinde yazdığı senaryoyu, izlediği politikayı orada da izliyor" dedi.

"ARSALAR YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR"

"RES'e karşı değiliz" diyen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat öyle bir politika uyguluyor ki çevreci enerjiyle bile bizi karşı karşıya getiriyorlar. RES'lerin yayacağı radyasyona rağmen Çeşme'de yaşam alanının içine, ilçenin en görünür yerine rüzgar enerji santrali yapılmaya kalkılıyor. Karadeniz'de Manisa'da yapıldığı gibi kimseye danışılmadan acele kamulaştırmayla uygulanıyor. Çok gizli şekilde arsalar yandaşlara peşkeş çekiliyor. O firma ortakları, bakanların oğlu, dünün başbakanı bugünün cumhurbaşkanının yakın ortakları.

RES yapılabilir, fakat bunu halkın bilgisi olmadan, halka danışmadan, belediye başkanına danışmadan tüm iştiraklere sormadan gizli bir kararname ve acele kamulaştırmayla, rant hırsıyla yapılamaz. Çeşme'nin yaşam alanlarına, evimizin dibine, yanına RES kurulamaz. Bu rant isteği Soma'da 301 kişinin öldürülmesine benzer. Bunu yapma isteği insanları taşerona köle edip, geleceği ve umutlarını çalmaya benzer. Çeşme buna karşı 10 aydır direniyor, mücadele ediyor. Çeşme'nin doğasına, doğal güzelliğine dokunmasınlar. CHP Çeşme halkının yanında duruyor. Bedeli ne olursa olsun Çeşme halkıyla, yaşam alanlarımızı koruma için ödemeye hazırız."