DEÜ'de yüz yılın yatırımı

Aralarında eski bakanlar ve bürokratların yer aldığı İzmir Kent Kültürü ve Gelişimi Platformu (İZGEP), Türkiye’nin tek tematik teknoparkı olan Dokuz Eylül Üniversitesi İnciraltı Yerleşkesi’ndeki DEPARK Sağlık ve İzmir Biyotıp Genom Enstitüsü’ne (İBG İzmir) konuk oldu.

Sağlık, bilim, kültür ve sanatta sadece İzmir değil, Türkiye’ye çağ atlatacak dev yatırım ve projeleri yerinde inceleme imkanı buldu. Platform Üyeleri; Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rektör Yardımcısı ve DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Özgören, İBG İzmir Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk, DEPARK Sağlık Koordinatörü Doç. Dr. Adile Öniz ve DEPARK Genel Müdürü Necip Özbey’in ev sahipliğinde çalışmalar hakkında kapsamlı bilgi edindi.

Bilim ve bilginin, sanayi ve toplumla buluşmasını sağlayarak ülke ekonomisini kalkındıracak güçlü bir altyapının kurulduğuna tanıklık eden Platform üyeleri, Türkiye ölçeğinde ilkleri ifade eden çalışmaları büyük heyecanla izledi.

İZGEP Başkanı Avukat Ulvi Puğ ile Platform adına konuşma yapan Eski Devleti Bakanları Akın Gönen ve Yılmaz Karakoyunlu; “Ülkemizde sanayi ve işadamları üniversitelerden yeterince yararlanamıyor. Bugün büyük bir heyecan içinde izledik ve gördük ki, Dokuz Eylül Üniversitesi kampus duvarlarını aşarak açılmaya, kitlelere rekabet düzeninin şartlarına uyma imkanı sağlama çabası içinde. Küresel dünya güçleri ile bu alanda yarıştığımızı görmekten büyük heyecan ve mutluluk duyduk. Değerli bilim insanlarına böylesine önemli atılımlar için teşekkür ediyor, kutluyoruz. Üretilen bilgilerin sağlıktan, tarladaki çiftçiye, atölyesinde çalışan ustanın makinasına kadar her alana yansımasını diliyoruz. Bizler bu çalışmada üzerimize düşen her konuyu görev biliriz” ifadelerini kullandı. Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin Sağlık Teknoparkı Zeytin Binası’nı konuklara gezdirerek bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgören, “Bilgi üçgenini inovasyon, yenilikçilik ve girişimcilik oluşturuyor. Şu anda 14 fakülte ve 68 bin öğrenci ile Batı Türkiye’deki devlerden biriyiz. Çalışmalarımızı uluslararası elçilikler ile dünyanın pek çok ülkesinde sürdürüyoruz. EXPO 2022 projeksiyonunda yer alan bu bölgede, sağlık teknolojileri alanında İzmir’e büyük bir sıçrama yaptıracağımıza ve bu kentin, Türkiye’nin inovasyon merkezi olacağına inanıyoruz” dedi.

İzmir Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nü küresel rekabete hazırlamak için çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Mehmet Öztürk de faaliyetlerini şöyle özetledi:

“Devletin araştırma alanında en fazla bütçe ayırarak para harcadığı bir merkezi yapılandırıyoruz. İBG İzmir, Türkiye’nin kapalı alan olarak (20 bin metrekare) en büyük araştırma merkezi. Bu fiziksel büyüklüğün içini, insanı altyapı ile aynı büyüklük ve kalitede doldurmak istiyoruz. Burası devletin sağlık alanında inovasyon beklentilerini karşılamak üzere kuruldu. Merkezimizde, kanser, metabolizma hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar, beyin ve yaşlılığa bağlı diğer sinir bilim hastalıkları, kök hücreler konularında temel araştırmalar planlıyoruz. Tehlikeli virüsler ve patojenlerle ilgili çalışmak için yüksek güvenlikli laboratuvarlarımız hazırlanıyor. Şu anda 70-80 kişilik bir grupla binamızın 4’te 1’inde faaliyet gösteriyoruz. 2017’lerde çalışan sayısı 500’e yaklaşacak. İspanya’dan Hindistan’a kadar uzanan bölgede alanında tek olan bu binanın açılışını 9 Eylül 2015’te uluslararası düzeyde yapacağız. Bir BİO İzmir kompleksi de Sağlık Yerleşkesi’nde kurulmak üzere. İBG İzmir olarak hedef tarihimiz 2023. Bu süreçte, sağlık ve yaşam bilimleri alanında bölgenin en etkin araştırma merkezlerinden birisi olmayı hedefliyoruz.”

KİMLER KATILDI: Prof. Dr. Tuğrul Pırnar (Hacettepe, Bilkent ve Yaşar Üniversiteleri Eski Rektörü, Yılmaz Karakoyunlu (Devlet eski Bakanı, Gazeteci, Yazar), Akın Gönen, (Devlet eski Bakanı, Dr. Ali Nail Kubalı (Danimarka Fahri Konsolosu, Ekonomist, Gazeteci, Yazar), Güngör Kaftancı (Mimarlar Odası eski Başkanlarından), Dr. Ertan Ülkü, (Eski Devleti Planlama Uzmanı ve işadamı), Prof. Dr. Ergun Aybars, Yaşar Ürük (İzmir Devlet Tiyatrosu eski Müdürü, tiyatro yönetmeni, araştırmacı yazar), Kenan Gökkaya (İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eski Müdürü, Genel Sanat Yönetmeni), Ramiz Eronat (İşadamı), Şevket Eğriboz (Emekli yönetici), Oktay Karal (Emekli yönetici), Aysun Kale (Eczacı), Hamdi Tanık (İşadamı), Tuncel Güloğlu (Emekli Albay), Dr. M. Oktar Güloğlu, Savaş Ünlü (Yazar), Semih Adıyaman (Duayen Turizmci), Dr. Taner Orhunöz, Mustafa Kapancıoğlu (İşadamı), Avukat Ulvi Puğ (İZGEP Başkanı – İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı).