Barselona'nın sırrını açıkladılar

İspanyol devi Barcelona’da daha önce görev yapan iki tepe yönetici Albert Puig ile Bruno Battle, İzmir’de Altınordu’nun konuğu oldular ve dünyanın en önemli kulübünün sırrını "gülümsemek" olarak açıkladılar.

DÜNYANIN en önemli kulüplerinden Barcelona’nın kendisi kadar ünlü altyapı okulu La Masia’nın 11 yıl boyunca direktörlüğünü yapan Albert Puig ile İspanyol ekibinde daha önce Pazarlama ve Reklam Sorumlusu olarak çalışan Bruno Battle, İzmir’de Altınordu’nun konuğu oldular.

İstanbullu işadamı Ömer Uzun ile Altınordu’nun İspanya Temsilcisi Mehmet Çiftçi’nin eşlik ettiği Puig ile Battle, önce küçük yaş gruplarının eğitim aldığı Yeşilyurt’taki Futbol Eğitim Kurumu’nda (AFEK) bilgi alış verişinde bulundular. Ardından da 15-16-18 ve 19 yaş ekiplerinin bulunduğu Torbalı’daki AFMO’ya geçtiler.

İzmir’de üç gün kalacak olan iki futbol adamına ilk gün AFEK’te Teknik Koordinatör Zafer Bilgetay, AFMO Okul Müdürü Savaş Serdar, AFEK Genel Kaptanı Köksal Ferizcan, Yaşam Eğitmeni Murat Demir, Medya İlişkileri Yöneticisi Ali Ergöçmez, Sosyal Etkinlikler Yöneticisi Elif Can, Sportif Etkinlikler Yöneticisi Gökhan Göktürk, Bilgi İşlem Sorumlusu Uğur Atik, antrenörler ve oyuncu izleme birimleri tarafından briefing verildi. İspanyol futbol adamlarına AFEK’te kulübün vizyon ve hedefleri, antrenman metodu, oyuncu izleme süreçleri, kurumsal ve sportif yapılanma, yönetici ve antrenman profilleri, rekabet ve diğer kulüplerle ilişkiler konularında geniş kapsamlı bilgiler aktarıldı.

AFEK’te çocuklarla da bir araya gelen Puig ile Battle, futbolcu adaylarıyla Barceloa’nın sırrını paylaştı. Şu anda dünyanın önemli kulüplerine danışmanlık hizmeti veren Prime Time Sport’ta, CEO Esteve Caldaza ile birlikte çalışan Puig ile Battle, Barça’nın sırrının “Gülümsemek” olduğunu söyleyince çocuklar oldukça şaşırdılar. “Beslenme, dilenme, çalışma, saygı… Bunlar tabi ki önemli. Ancak her şeyin üzerinde olan ve bizim asıl sırrımız olan gülümsemedir. Gülümseyen insan mutludur, yaptığı işten zevk alır ve her zaman daha iyisini üretir. Bu yüzden sizin de yüzünüzde gülümseme eksik olmasın” dedi.

Çocuklar, süper yıldız Lionel Messi hakkında da merak ettikleri her şeyi Puig’e sordular. Akşam, Başkan Seyit Mehmet Özkan ile yemek yiyen Puig ve Battle, daha sonra A Takım antrenmanı izlemek, AFMO’yu ve hazırlık maçlarını incelemek üzere Torbalı’ya geçti.

Altınordu’nun yapılanmasının bir çok İspanyol ve Avrupa kulübünden daha iyi olduğunu söyleyen Puig, “CEO’muz Esteve Caldaza daha önce buraya geldi ve gördüklerini bizlerle paylaştı. Bizim için de gerçekten etkileyici bir tur oldu. Özellikle kurumsal ve sportif yapılanma, bir çok Avrupa kulübünün önünde. Bu organizasyonun daha da iyi yapılanması ve tanınması için bizler de yardımcı olacağız” dedi.

PUİG’TEN SATIRBAŞLARI

- Barcelona’da tüm teknik adamlar aynı eğitimden geçerler ve böylece sistematik bir zincir kurulur.

- İyi antrenör yetiştirmek, iyi futbolcu yetiştirmekten daha önemlidir. Bu yüzden Barcelona her şeyden önce iyi antrenörlerin yetiştiği bir okuldur.

- Kulübe uygun sistemi bulmak önemlidir. Bir Avrupa kulübünden sistem kopyalayarak sürdürülebilir başarı elde edilemez.  

- La Masia’da istisnalar dışında hiçbir teknik adam üst üste iki sezon aynı takımı çalıştıramaz.  

- Nou Camp’a ayak basmanın formülü, La Masia’daki tüm teknik adamların elinden geçmektir.

- Luiz Enrique ve Guardiola farklı karakterde iki teknik adam, ancak Barcelona’da aynı dili konuşmak esastır.

- Tiki-taka adı verilen sitemin temeli, işte bu ortak dildir.

- Teknik adam yetiştirme okulumuz var. Buraya dışarıdan antrenör de alıyoruz. Alt yaş gruplarında genelde 22-25 yaş arasındaki isimlerle çalışıyoruz.  

- Barcelona’da futbolu bırakıp teknik adamlığa başlayanlar 18 yaş ve üzeri takımlarda görevlendirilir.

- Daha küçük yaş grupları çok daha teknik fazla teknik adamlık bilgisi gerektirir.