Turizmciler yeni pazar arayışında

İZMİR'DE düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı, Türkiye'nin hemen her bölgesindeki turizmcileri ve tanıtım derneklerinin yöneticilerini bir araya getirdi. Fuara ilgiden memnun kalan turizmcileri asıl düşündüren ise uçak kriziyle kaybedilen Rusya pazarı oldu.

Rusya krizinde kısa vadede, düzelme beklemeyen turizmciler, yeni pazarlar bulmak için çalışmalarını hızlandırdı. Bunun için, hem ülke içinde hem de yurt dışındaki fuarlara katılıp tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermeye başladı. Fuar İzmir'deki Travel Turkey İzmir Fuarı'na, Türkiye'nin hemen her bölgesinden katılım gerçekleşti. Fuarı gezenlere büyük ilgi gösterip onlara yörelerin doğal güzelliklerini ve lezzetlerini tanıtan turizmciler, ilgiden memnun kaldı. Ancak Kars'tan Antalya'ya kadar hemen her bölgeden gelen turizmcilerin en büyük kaygısı ise Rusya krizinden sonra yaşadıkları rezervasyon kayıpları oldu.

TEK ÇARE YENİ PAZAR

Rusya krizinde kısa vadede, düzelme beklemeyen turizmciler, yeni pazarlar bulmak için çalışmalarını hızlandırdı. Bunun için, hem ülke içinde hem de yurt dışındaki fuarlara katılıp tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermeye başladı. Kars Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı Mir Hasan Taş, kristal kar özelliğinin Sarıkamış'ta bulunduğunu anlatıp, "2015 yılında otellerdeki kapasitemiz bin 500 yatağa çıktı. Daha çok otel yapılmaya başlandı. Turizm gelişti. Ancak Rusya krizi bizleri de etkiledi. Sadece Sarıkamış değil, aynı sorunlar bütün Türkiye'yi etkiledi. Rusya tarafındaki rezervasyondan düşüşler oldu, 2016 yılı rezervasyonlarında aksamalar yaşandı" dedi.

EN BÜYÜK KAYIP ANTALYA'DA

Antalyalı turizmci Haydar Culfa ise Antalya'nın Rus turizm pazarıyla çalıştığını hatırlattı, "Bunun için en yüksek oranda Antalya etkilenecek. Özellikle de Kemer bölgesi etkilenecek. Bölgede yaşayan Rus kökenli vatandaşlar var. Oradan gelip çalışan arkadaşlarımız var. İş kuranlar var. Özellikle Antalya bu konuda çok sıkıntı yaşayacak" dedi.