Karışıklık yüzünden yasak

Gediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Petek: Jetonlu tilt, rulet ve tek kollu kumar makinelerinin bir zamanlar ortak ismi ‘langırt’ olduğu için bunlarla birlikte masa futbolu da 1968 yılında yasaklanmış. Masa futbolu makinelerini bulundurmak, imal etmek ve yurda sokmak suç, üstelik hapis cezası var. Uluslararası alanda federasyonları olan, turnuvaları düzenlenen bu spordaki anlamsız yasağı sürdürmek hukuk devleti ilkesine aykırı Gediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Petek, ilginç bir yasağa dikkat çekti.

Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölüm Başkanı Prof. Dr. Petek, masa futbolu olarak da bilinen langırt oyunu makineleriyle ilgili 1968’den bu yana hapis cezası gerektiren bir suç bulunduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Petek, kendisinin de tesadüfen öğrendiği bu yasağın, 47 yıl önce hukuki bir hata sonucunda getirildiğini, günümüze kadar da geldiğini açıkladı.

Prof. Dr. Petek şu bilgileri verdi:

“13 Aralık 1968 tarihli 1072 Sayılı Kanun’a göre umuma mahsus veya umuma açık yerlerde rulet, tilt, langırt ve benzeri oyun makinelerini bulundurmak, çalıştırmak, bunları yurda sokmak ya da imal etmek yasak. Bir yıldan 5 yıla kadar hapis ve para cezası var. Daha önce tecili mümkün olmayan bu cezalara, 2008’de yapılan değişiklikle erteleme hakkı tanınmış. Sadece ülkemizde olan bu yasak aslında bir karışıklıktan kaynaklanıyor. O dönem tek kollu kumar makinelerine verilen ortak isim ‘langırt’ olduğu için masa futbolu da yasaklanmış. Uluslararası alanda federasyonları bulunan bu spor kanunla yasaklanmasına rağmen turnuvalar düzenleniyor, tanınmış kişiler dahil hemen herkes suç aleti olduğundan habersiz bir şekilde bu makinelerde langırt oynamaya devam ediyor. Yürürlükte olduğundan cezai işlem de zaman zaman uygulanıyor.”

ANAYASAYA AYKIRI

Prof. Dr. Hasan Petek, bu yasağın hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu için kaldırılması gerektiğini dile getirdi, şunları söyledi:

“Langırt ile hemen hemen aynı özellikleri taşıyan bilardo, masa tenisi, tetris, airhockey, boks makinesi, tokmak, basketbol masası, playstation gibi oyunlar serbest iken, langırt oynatmak suç niteliğinde. Bir ceza düzenlemesi, yürürlüğe girdiği dönem açısından anayasal bir sorun oluşturmasa bile zamanla gerek hukuk devleti, gerekse sınırladığı temel hak ve özgürlükler bakımından ölçüsüz bir düzenleme niteliği kazanabilir. Bu yasak bunun tipik örneklerinden biri. Temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması açısından anayasal sorun içeriyor. Ayrıca kanundaki suç tanımında yer alan alanlarda özel girişim özgürlüğünün sınırlanmış olduğu da kuşkusuz. Avrupa ülkelerinde benzer katılıkta ve ağırlıkta örneği olmayan bu yasağın, bugünkü koşullar altında Türkiye için farklı bir biçimde değerlendirilmesini haklı kılacak inandırıcı neden mevcut değil. Uygulanmasını gerektiren gerekçe bulunmayan böyle anlamsız yasakların sürdürülmesi hukuk devleti ilkesine aykırı. Bu yüzden yürürlükten kaldırılmalı.”