Egeli turizmciyi sevindiren haber

Turizm sektörü ve çalışma hayatına dönük desteklerin kapsamının genişletileceği ve "tüm Türkiye'de uygulanacağı" haberi Egeli turizmcileri sevindirdi.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın açıklamasının Egeli turizmcilerin elini tur operatörlerine karşı güçlendirdiğini söyledi.

Açıklamayı sevinçle karşıladıklarını belirten İşler, "Desteklerin hayata geçmesi için, uygulama tebliğinin bir an önce çıkmasını ve yayınlanmasını istiyor, bekliyoruz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 22 Şubat'ta açıkladığı "turizm acil eylem destek planı" Egeli turizmciler tarafından sektör açısından olumlu bulunmuş, ancak yeterli olmadığı belirtilmişti. Bu pakette yer almayan konuların mevzuatta yapılacak düzenlemelerde ve bir sonraki pakette yer alacağı umudu turizm sektörü temsilcilerince dile getirilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın 13 Nisan'da açıkladığı ve beş ana unsuru içeren "turizm istihdam destek paketi"nin yalnızca Antalya ve Muğla illerini kapsaması sektör temsilcilerince üzüntüyle karşılanmış ve "eksiklik" olarak değerlendirilmişti. Egeli turizmciler, İzmir ve Ege Bölgesi'nin de destek kapsamına alınması gerektiğini vurgulamıştı.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, ilk pakette olduğu gibi ikinci pakette de yalnızca Antalya ve Muğla’ya uçak ve istihdam konularında verilen desteği eleştirmişti. İşler, "Bu paket sektörün tamamını kapsamıyor. İzmirli ve Egeli turizmcilerin bu pakedin dışında tutulması, unutulması haksızlık. Bu destekleri biz de istiyoruz" demişti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın geçen hafta "Turizmde devlet desteği tüm Türkiye'de uygulanacak" açıklaması İzmir ve Egeli turizmcilerce sevinçle karşılandı. ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, "Rezervasyonlarda yüzde 50'ye varan düşüşlerin yaşandığı şu dönemde sağlanan destek paketlerinin dışında tutulmaları Egeli turizmcilerin kolunu, kanadını kırmıştı. Kültür ve Turizm Bakanımızın bu açıklaması, tur operatörleriyle pazarlık yaptığımız bu aşamada elimizi güçlendirdi" dedi. Mehmet İşler, tur operatörlerinin İzmir destek kapsamına alınmadığı için tarifeli uçaklardan yer almadığını, talep azlığı nedeniyle desteklendiği halde charter seferlerini de iptal ettiğini anlattı.

Tur öperatörlerine Bakan Ünal'ın açıklamasıyla destek kapsamına alındıklarını anlattıklarını söyleyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tur operatörleri Sayın Bakanımızın açıklamalarından sonra, şimdi tarifeli seferlerden de yer almaya başladı. Artık tur operatörlerine karşı söyleyecek sözümüz var. Başımızın dik olması şansını yakaladık. Kültür ve Turizm Bakanımıza umutlandıran, kırık kananadımızı kolumuzu onaran bu açıklama için teşekkür ediyoruz. Sayın Bakan'ın açıklaması bunun gerçekleşeceği anlamına geliyor. Bu nedenle tebliğinin bir an önce çıkmasını istiyor, bekliyoruz."