Bu fuarda yok yok

 

Aksaray Hayvancılık, Süt ve Et Teknolojileri, Çiftlik Ekipmanları ve Canlı Hayvan Irkları Fuarı, Aksaray Tarım Platformu önderliğinde ve Elit Fuarcılık Hizmetleri organizasyonu ile Aksaray Ticaret Borsası Tarım Ticaret Merkezi’nde gerçekleşecek. Sektörün ileri gelenleri ve tüketiciler 24-27 Ağustos tarihleri arasına Aksaray’da buluşacak

 

Tarım ve hayvancılık denildiğinde akla ilk gelen yerlerin başında gelen ilklerin şehri Aksaray’da yine bir ilk gerçekleşecek. Aksaray Hayvancılık, Süt ve Et Teknolojileri, Çiftlik Ekipmanları ve Canlı Hayvan Irkları Fuarı, Aksaray Tarım Platformu önderliği ve Elit Fuarcılık Hizmetleri organizasyonu ile Aksaray Ticaret Borsası Tarım Ticaret Merkezi’nde yapılacak.

Sektör temsilcileri ve tüketicilerin bir araya geleceği fuar öncesi Aksaray Ticaret Borsası, Tarım Ticaret Merkezi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıya başta Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, İl Genel Meclis Üyesi ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Elit Fuarcılık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Çiçekçi’nin yanı sıra iş adamları ve davetliler katıldı.

“Aksaray bir dünya markası olma yolunda ilerliyor”

Toplantının açılış konuşmasını Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök yaptı. Özkök, gerçekleştirilecek fuarın Aksaray’ın tarım ve özellikle hayvancılık noktasında çok önemli bir ilke imza atacağını ifade ederek, “Öncelikle Türkiye’nin büyüyen ve gelişen yüzü Aksaray’ımızda ilki gerçekleştirilecek olan Aksaray Hayvancılık, Süt ve Et Teknolojileri, Çiftlik Ekipmanları ve Canlı Hayvan Irkları Fuarı’nı gerçekleştirecek olmamızın büyük mutluluk ve heyecanı içerisindeyim. Aksaray, hepinizin bildiği üzere nüfusunun %80’ine yakınının tarım ve hayvancılıkla geçindiği, başta yoncası olmak üzere tarım ve hayvancılık noktasında artık dünyada tanınan bir kent olma yolunda ilerlemektedir. İşte tüm bu özellikleri ile Aksaray’ın bir dünya markası haline gelmesini sağlam amacıyla Aksaray Tarım Platformu ve Aksaray Ticaret Borsası olarak bizler Elit Fuarcılık Hizmetleri’nin koordinasyonu ile Aksaray Hayvancılık, Süt ve Et Teknolojileri, Çiftlik Ekipmanları ve Canlı Hayvan Irkları Fuarı’nı 24-27 Ağustos tarihlerinde gerçekleştiriyoruz” dedi.

Fuar’da 200 bin liralık hediye dağıtılacak!

Özkök, gerçekleştirilecek fuar ile bir farkındalık yaratılacağını da söyleyerek, “Biz bu fuarı yapmaya karar verdiğimizde özellikle gurur duyduğumuz yonca ürünümüzün de ön plana çıkarılması gerektiğini düşündük. Bilindiği üzere Aksaray’ımızda üretilen yonca Türkiye çapında büyük bir üne sahip; bu noktada ürünlerimizi de tescillemek üzere bu fuarımızda 4 gün boyunca çeşitli etkinlikler ve yarışmalar da gerçekleştireceğiz. En güzel yonca yarışması, en güzel holstein ve en güzel holstein buzağı yarışması, en güzel koç yarışması, en güzel simental ve en güzel simantal buzağı yarışması en güzel kuzu yarışması ve en güzel koyun yarışması ile üreticilerimize toplam değeri yaklaşık 200 bin lirayı bulan yem karma makinasından süt sağma makinasına, römork ve buzağı kafesine kadar birçok hediyeler dağıtacağız” diye konuştu.

Özkök son olarak, Tarım Platformu başta olmak üzere Elit Fuarcılık Hizmetleri ekibi ve tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

“Üretimi önemsiyoruz”

Daha sonra sözü Aksaray İl Genel Meclis Üyesi ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk aldı. Aktürk, gıda ürünlerinin bugün dünyada alternatifi olmadığını belirterek, “Aksaray bir tarım ve hayvancılık şehri. İlimizde bu sektörlerini daha da geliştirilmesi, zenginleştirilmesi ve yeni teknolojilerle tanıştırılması için bizler bu fuarımızı düzenliyoruz. Üretimi önemsiyoruz. Üretimin başta ilimize daha sonra ise tüm Türkiye’ye ihtiyacı var. Bu alanın özellikle desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında kendi kendine yeten ve hatta ihracat yapabilen bir Türkiye hedefliyoruz. Bu fuarlarımızla da Aksaray’ımızı bir çekim merkezi yapma noktasında büyük bir adım attığımızı düşünüyorum” dedi.

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise Aksaray’da yine bir ilkin gerçekleştirileceğini söyleyerek, “Aksaray artık tarım ve hayvancılık denildiğinde bu tür büyük organizasyonların merkezi konumuna gelmiş bulunmakta. Bu Aksaray’ımızda tarım ve hayvancılığın ne kadar geliştiğini ve ne kadar önemli olduğunu da göstermektedir. Hamit Başkanımız da ifade etti; 24-27 Ağustos tarihleri arasında yapılacak bu fuarımızla özellikle Aksaray yoncamızın tanıtımını ve dünyaya açılmasını da sağlayacağımızı umuyorum” diye konuştu.

“Sektör temsilcileri buluşacak”

Basın toplantısında son olarak sözü Elit Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Çiçekçi aldı. Çiçekçi, Aksaray'ın önemli bir merkez olduğunu ifade ederek, "Bu projeye başlarken Aksaray Tarım Platformu’nun öncülüğünde Türkiye'nin canlı hayvan fuarını gerçekleştirmek için yola çıktık. Benim burada gördüğüm birliktelik ile inanıyorum ilkini gerçekleştireceğimiz bu fuarımız bundan böyle Türkiye’de ve hatta dünyada adından söz ettirecek bir fuar olacaktır.

Fuarımızın bir başka özelliği de yine bir ilkin gerçekleştirileceği ve yarışmalar sonucunda toplam değeri yaklaşık 200 bin liraya varan hediyelerin dağıtılacak olması. Bildiğiniz üzere dünyanın hiçbir yerinde bu denli büyük rakamlara tekabül eden hediyeler bulunmuyor. Bunu özellikle belirtiyorum çünkü bu şunu gösteriyor. Burada bu fuar tarım ve hayvancılık sektörü için büyük önem taşıyor. Üreticinin ve tüketicinin bir araya gelmesi Aksaray’da tarım ve hayvancılığın daha da gelişmesi için burada bulunan başta Aksaray Tarım Platformu ve Aksaray Ticaret Odası büyük caba sarf ediyor. Biz de bu durumdan dolayı ekip arkadaşlarım ve şahsım adına Aksaray Tarım Platformu ve Aksaray Ticaret Borsası’na ve bu fuara katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Aksaray Ticaret Borsası

Başkanlığını Hamit Özkök’ün yaptığı Aksaray Ticaret Borsası 1967 yılında kuruldu. Nüfusunun % 80’i tarım ve hayvancılıkla geçinen Aksaray’da, Türk tarımına yön veren önemli ürünlerin yetiştirilmesi ve dünyaya sunulması konusunda Aksaray Ticaret Borsası büyük rol oynamaktadır. Aksaray Ticaret Borsası’na bağlı iş adamlarının Aksaray’da faaliyet gösteren 10 adet yem fabrikası, 23 adet süt ve süt ürünlerini işleyen bölgesel ve ulusal süt fabrikası, 3 adet de un fabrikası bulunmaktadır. Aksaray’da tarım ve hayvancılık, toplam istihdamın %80’ini sağlamaktadır ve bu oranla istihdamın da lokomotifi konumundadır. Aksaray 45 bin çiftçisi ile yılda yaklaşık 260 bin ton buğday, 250 bin ton arpa, 200 bin ton mısır silajı, 210 bin ton yonca, 1 milyon ton şeker pancarı, 320 bin ton süt, 16 bin ton kırmızı et üretmektedir. Bu ürünlerin yanı sıra kabak çekirdeği, yağlık ve eğlencelik ayçiçeği üretiminde de Aksaray, Türkiye’nin en önemli merkezlerindendir. Aksaray Ticaret Borsası işlem hacmi anlamında bölgesinde 7’nci, Türkiye’de ise 43’üncü sırada yer almaktadır.

 

Elit Fuarcılık Hizmetleri

2004 yılından bu yana ‘ilklerin’ altına imzasını atan, sektörünün öncü yöneticileri Kudret ÇİÇEKÇİ ve Mehmet Alper ÇİÇEKÇİ tarafından kurulmuştur. 2011’den bu yana Tarım Artı Organizasyon firmasıyla da sektörde emin adımlarla ilerlemektedir. Elit Fuarcılık Hizmetleri ve Tarım Artı Organizasyon, gıda,

tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesini sağlayan, geleceğini planlayan, illerin bu sektörde yol haritasını çizen projelerin altına imza atarak, sektörün öncüleri arasına girmeyi başaran organizasyonlar konusunda uzmandır.

Gerçekleştirilen organizasyonlardan bazıları:

*Ulusal Süt Zirveleri

*Ulusal Peynir Festivali ( İzmir, Mersin, Ankara, Trabzon)

*Ulusal Süt Bayramı (Ödemiş-İzmir )

*Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi 2014

*Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi 2014

*Türk Tarım Vizyonu – Proje Eğitim Programları

*Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı