Kadın hakları günlük mesele değil

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Toplumsal Cinsiyet Sorunları ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOKAM) Müdürü ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Gör. Itır Bağdadi, kadın hakları ve kadına yönelik şiddetin bir günde konuşulup halledilebilecek bir mesele olmadığını söyledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, Amerika’da bir fabrikada çıkan yangında hayatını kaybeden kadın işçileri anmak amacıyla ortaya çıktığını ancak bugün toplumsal bir konu haline geldiğini belirten EKOKAM Müdürü ve İEÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Öğr. Gör. Itır Bağdadi, “Biz bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Kadın emeği, hakları, kadının toplumdaki yeri ve bunların karşısındaki en önemli unsurlardan şiddet, bir günde konuşulup halledilebilecek bir mesele değil. Bu nedenle 8 Mart’a bir dizi etkinlikle, bir hafta boyunca dikkat çekeceğiz.” dedi.

İEÜ’de bir hafta sürecek etkinlikler hakkında bilgi veren Öğr. Gör. Bağdadi, “8 Mart’ta ‘Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele Mekanizmaları’ başlıklı bir panelimiz olacak. Burada konuyu hukuki, akademik ve sosyal hizmetler perspektiflerinden ele alacağız. 11 Mart’ta ‘Söz’ün Son Kadını: Bedia Hanım’ belgesel gösterimi, 12 Mart’ta ‘Kadın ve Sosyal Girişimcilik’ başlıklı panelimiz olacak. 14 Mart günüyse ‘Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Akademik Alanının Gelişimi’ semineri gerçekleşecek. Tüm etkinlikler İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde olacak. Kadınların özellikle iş ve eğitim hayatlarında maruz kaldıkları zorluklar, onların geleceğe yönelik gelişimlerini büyük oranda olumsuz etkiliyor. Burada fiziksel, cinsel ya da psikolojik şiddetin yanı sıra, bunları konuşamamaktan ya da konuştuğunda gördüğü tepkiden dolayı da bir zarar da söz konusu.” diye konuştu.

ŞİDDET AZALMIYOR

Türkiye’nin yasalarında kadınlara yönelik şiddet suçları konusunda katı yaptırımlar olmasına karşın bunun uygulanmasında sorunlar yaşandığını vurgulayan Öğr. Gör. Bağdadi, sözlerine şöyle devam etti: “Şiddet; statü, eğitim, yaş fark etmeksizin herkesi etkileyebiliyor. Bazen bunların farkına varılmıyor. Farkına varılsa bile ne yapılacağı konusunda bir bilgi eksikliği var. Yasalarımızda karşılıkları olmasına karşın, bu hakları önce kadınların, sonrasında kolluk kuvvetlerinden yargıya dek hukuk mekanizmalarının ve toplumun özümsemesi gerek.”