Bu otopark elektrik üretiyor

   Denizli’de bir elektrik firması, işyerinin önüne kurduğu güneş enerjisi sistemi ile hem araçlarına otopark yaptı hem de elektrik üretmeye başladı. Denizli’de 1983’den bu yana faaliyet gösteren Akgün Elektrik-Mühendislik, ilginç bir yöntemi devreye soktu. Pınarkent yolu üzerinde bulunan işyerinin önüne güneş enerjisi sistemini kuran firma, burada iki aracın sığabileceği bir otopark yaptı.

   Otoparkın üzerini güneş enerjisi sistemi ile kapatan yetkililer, günde 5. Kw gücünde elektrik üretmeye başladı. Elektrik Mühendislik yetkilisi Serdar Ekiz, küçük bir sistemle bile yılda 3 bin TL’ye varan ekonomik katkı sağladıklarını belirterek bu sistemin kısa sürede yaygınlaşabileceğini söyledi. Projeye otopark elektrik adını verdiklerini belirten Serdar Ekiz, şöyle konuştu: "Bölgemizde güneş çok güçlü. Biz arabamızın gölgede kalmasını sağlamak amacıyla böyle bir sistem geliştirdik. Bu küçük sistem 5kw. Yılda bize 3 bin TL’lik avantajı oluyor.

   Sistem bize durduk yere para kazandırıyor. Daha doğrusu kullanılan elektriği daha az kullanmamızı sağlıyor. Aracımız da bu sayede gölgede kalmış oluyor.’’ Ege bölgesinin güneş konusunda büyük avantajı olduğunu kaydeden Ekiz, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanlar araçlarını özellikle yazın gölgeye koymak için uğraşıyor. Vatandaşlar sundurmayla araçlarını güneşten korumak istiyor. Biz bunun üstünü panelle kaplayarak Türkiye ekonomisine ciddi katkıda bulunacağımızı düşünüyoruz. İşyeri sahipleri ya da köyde yaşayanlar da bu sistemi kullanarak rahatlayabilir.

   Maliyet olarak da bankalardan bu iş için kredi çekebiliyorsunuz. Yani cebinizden para çıkmadan hem elektrik üretiyorsunuz hem de kapalı bir otoparkınız oluyor.’’ Denizli’de bu sistemin yaygınlaşmasını beklediklerini kaydeden Ekiz, sözlerini şöyle tamamladı: "Eğer Denizli’de bu sistem yaygınlaşırsa, çatılar, boş bölgeler değerlendirilirse 1 buçuk milyar TL’lik enerji üretim kapasitesi var. Bu çok ciddi bir kaynak. Biz güneşe para vermeden enerji üreterek katkı sağlamalıyız. Güneş boşa gitmeden değerlendirmeliyiz.’’