Merkez Bankası’nın dolara müdahalesine gerek yok

   Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, doların yükselişiyle ilgili olarak “Doların 2 lirayı geçmesi psikolojik bir sınır ama her şeyin sonu değil. Merkez Bankası’nın dolar ile ilgili müdahale etmesine gerek yok” dedi.

Bakan Çağlayan, Ceylan Intercontinental’de katıldığı “Orta Asya’da Türk-Kore İşbirliği Müteahhitlik Toplantısı” sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Çağlayan, burada Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarını da değerlendirerek, “Merkez Bankası kendisine yasalca verilmiş olan görevlerinin aslında bir yerde hatırlatması. Bu konuda Merkez Bankası’nın ve başkanının iki görevi vardır. Biri sözle müdahale yapar bazen de fiili müdahale yapar. Dolayısıyla Sayın Başkan da bugün gerekli Merkez Bankası politikalarının ne olacağı konusunda bana göre beklentilere cevap verecek önemli açıklamalar yaptı. Gerek özel sektörün gerek piyasadakilerin kendilerine bir pozisyon belirleme konusunda merkez bankası başkanın söyledikleri zannediyorum ki önem arz edecektir” dedi.

’’HER ŞEYİN SONU DEĞİL’’

Doların 2 lirayı geçmesinin "her şeyin sonu" olmadığını söyleyen Bakan Çağlayan, “Burada gelmiş olduğumuz nokta doların 2 lirayı geçmesi tabii psikolojik bir sınır, ancak her şeyin sonu değil. Ben başından beri hep şunu ifade ettim. Aslında merkez bankasının doları yükseltişiyle ilgili bir müdahale yapmasına da gerek yok, çıkacağı yere kadar çıkar. Tabii bu konuda dövize borçlanmış olan Türk özel sektörünün bu konuda gerekli tedbiri aldığını varsayarak bunları ifade ediyorum. Kalkıp bu konuda Merkez Bankası’nın kaynaklarının boşu boşuna müdahale etmenin bir anlamı yok. Dolar 2 liraya çıkar, bilemiyorum nereye çıkacağını bunu bir beklenti olarak söylemiyorum. Tahmin ediyorum esnekli bir oynaklık söz konusu olacaktır” dedi.