28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Şilili madenciler acıya ortak oldu



Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından ilçeye en anlamlı ziyaretlerden birini Şili'de 2010 yılında yaşanan kazada yeraltında 69 gün kalan madenci Luis Urzula ile kurtarma ekibindeki Rodrigo Reveco gerçekleştirdi.

İlk olarak Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'yı ziyaret eden Şilili madenciler, daha sonra şehit madenci Ahmet Akdemir'in evine gidip acıya ortak oldu, "hayır yemeğinden" yedi. Kurtarma ekibinin ledire Reveco, "Biz teknik ekibe ve imkanlara dayanarak bu çalışmayı yaptık ama Türkiye'de bunlardan yoksun şekilde kalple kurtarma çalışmaları yapıldı" dedi. Geçen 13 Mayıs tarihinde Soma kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında yaşanan kazada, 301 işçi hayatını kaybetti. Türkiye'yi yasa boğan facianın ardından birçok ziyaretin gerçekleştirildiği Soma'ya, en anlamlı ziyaretlerden birisi ise, Şili'de 5 Ağustos 2010 tarihinde yaşanan maden kazasını yaşayan Luis Urzula ile Rodrigo Reveco'nun ki oldu. Maden kazasının ardından 69 gün boyunca yeraltındaki yaşam odasında kalan 33 madenciden Luis Urzula ile bu madencileri kurtaran kapsülün fikir babası kurtarma ekibinin lideri Rodrigo Reveco, Demokrasi Denetçileri Derneği'nin konuğu olarak Türkiye'ye geldi. İlk olarak İstanbul'da çeşitli temaslarda bulunan dün de Ankara'da TBMM'de hem muhalefet partilerinin temsilcileri hem de soma'daki kazayı araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun temsilcileriyle görüşmeler yaptı. Şilili madencilerin bugün de (Çarşamba) facianın yaşandığı Soma'yı ziyaret etti.

KAYMAKAM KENDİ DİLLERİNDE TEŞEKKÜR ETTİ

Şilili madenciler ile Demokrasi Denetçileri Derneği yöneticileriyle birlikte ilk olarak Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'yı ziyaret etti. Büyük faciaların ardından bu tür dostlukların önemli olduğunu, gerekli önlemlerin alınmaya başlandığını ancak bu tür kazaları yaşayan ülkelerden de yararlanmak gerektiğini, çünkü onların bu acıları daha önceden yaşadığını dile getiren Bahattin Atçı, Şilili madencilere kendi dilleriyle "gracias" diyerek teşekkür etti. Maden kazasından kurtarılan madencilerden Luis Urzula, "Biz madenciler olarak Rodrigo'nun ekibi sayesinde kurtulduk. Hem ölen hem de kurtarılan işçileri anlıyoruz. Hepimiz aynı işi yapıyoruz. Hepimiz madenciyiz. Yaşadıklarımızın Soma'daki dahil unutulmaması lazım. Halka hatırlatılması lazım. Biz çalışanlar olarak kısa hafızaya sahibiz. Meydana gelen bir kaza hem aileleri hem madencilere hem de aslında bütün dünyayı etkiler. Şili'de kurtarılan 33 madenci birliğin, kuvvetin ve beraber çalışmanın önemini göstermek için çok önemlidir. Biz tamamen orada sıkışıp kalmış durumdaydık ve dışarı çıkacak bir imkanımız yoktu sadece yukarıdan gelecek yardıma bağlıydı hayatımız. Bu alanında uzman kişilerin birçok yolu denemeleri ve uluslararası yardım almalarıyla gerçekleşti. Bunun için kurtarmaların uluslararası bir yönü olduğu söylenebilir ve yapılması gereken herşeyin uluslararası yapılması gerekliliği vardır. Soma'da gerçekleşen maden kazası, büyük bir felakettir. Ama önemli olan bu felaket meydana gelmeden önce önlemlerin alınmasıdır. Bizde de alınmış güvenlik önlemleri yetersiz kaldı çünkü işveren tarafından yapılması gerekenler yapılmamıştı. Bu felaket sayesinde dünyanın birçok yerinde maden işletmeleri de alarma geçti. Ve şu an güvenlik daha farklı şekilde daha fazla olacaktır. Çünkü hiçbir ülke Soma'da yaşanan bu felaketin yaşanmasını istemez" dedi. Kurtarma ekibinin lideri olan Rodrigo Revecco da, "Sizi en iyi anlayacak kişiyiz. Yaşananları çok iyi biliyoruz. Bizim burada ülktlenmiş olduğumuz misyon bir daha bu kazanın yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yaparak sahip olduğumuz deneyimi paylaşmak olacak. Tüm kalbimizle sizin için gerekli olan bilgiyi vereceğimizi söylemek isteriz. Uzman olarak üzerimizde çok baskı vardı. Aileler onları sağ çıkarmamızı bekliyordu. Madenlerde güvenlik anlamında çalışmak önemli. Bu çalışmalar deneyimli kişilerce yapılmalı. Bu konuda boşa zaman harcanmamış olur. Asıl yapılması gereken madenlerde kapsamlı birer araştırmanın yapılması. Dünyada bulunan madencilerin Soma'da bir araya gelip çalışma yapması lazım. Kurtarma ekibi çok önemli. Ben sırtımı teknik ekibe ve desteğe vererek madenciler kurtardım. Ama burada teknik yetersizlik vardı ama Türkiye'de bunlardan yoksun şekilde kalpleriyle kurtarma çalışması yaptılar. Madende hayat çok önemli, oradakilerin canını kurtarmak çok önemli" dedi.

BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Kaymakamlık ziyaretinin ardından Demokrasi Denetçileri Derneği adına yönetim kurulu üyesi Mümtaz Ayça açıklama yaptı. Ayça, "Tüm toplumumuzun desteğine ihtiyaç duyan Soma, maalesef 432 yetimi, 246 eşsiz kalan kadını ve hayatını kaybeden işçilerin hatıralarıyla, birlikte ülke gündeminden düşmek üzere. Soma olayını gündemde tutmayı bir görev kabul ediyoruz. Bu görev aynı zamanda gelecekte olan bu tür faciaların yaşanmaması için önlem alınması isteğimizin de bur sonucu. Soma Türkiye'nin vicdan testi olmuştur. Bu sınavda başarılı bir sonuç almak tüm toplumumuz için bir görevdir" dedi. Basın açıklamasının ardından Şilili madenciler ile Soma'daki maden faciasında sağ kurtarılan Orhan Turan ile kurtarma ekibinde yer alan Serdal Turan, birlikte fotoğraf çektirip, deneyimlerini paylaştı. Bu arada madencilerden Luis Rzula Türkçe ve İspanyolca yazdığı "Türk madenciler, Şili'yi hatırla Soma'yı unutma" yazısını gösterdi.

ACILI AİLENİN YEMEĞİNE ORTAK OLDULAR

Şilili madencilerin bir sonraki adresi ise, madende hayatını kaybeden Ahmet Akdemir'in evi oldu. Şilili madenciler burada baba Cafer Akdemir'e başsağlığı dileklerini ilettiler ardından da şehit madenci için verilen hayır yemeğine katılarak, acılı aileyle birlikte yemek yedi. Şehit madenci Ahmet Akdemir'in kadın yakını Şilili madencilere "Sizlerin kurtarılma anlarını televizyondan canlı olarak gözyaşı içinde izledik. Ama bizim yakınlarımız, benim yeğenim sizin gibi şanslı olamadı. Kurtarılamadılar" dedi.

26 Haziran 2014
Etiket; Manisa, Soma, Maden Ocağı, Şili Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Manisa'ya dev proje
Şekeri düşürür, yağı yakar
Yangınlar azaldı, masrafları çoğaldı
Manisa'da facia: 15 ölü
Kaf Kaf, Manisa'ya acımadı
Manisaspor'un eli boş
Tarihi saati çaldılar
Manisaspor sonunu getiremedi
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir