29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Soma'da Ölü Sayısı 282 Oldu!



Manisa'nın Soma ilçesinde dün meydana gelen faciaya ilişkin son gelişmeler:

BAŞBAKAN FACİA BÖLGESİNDE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, maden faciasının meydana geldiği Soma'ya gitmek için Manisa'nın Akhisar İlçesi'ne geldi. Golfstream 550 tipi 'DAP' uçağı ile Akhisar Hava Meydan Komutanlığı'na gelen Başbakan Erdoğan ve beraberindekileri Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ile Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene karşıladı. Başbakan Erdoğan ile Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da Akhisar'a geldi. Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra karayoluyla Soma'ya hareket etti.

Soma'da maden ocağı önünde bekleyen işçi yakınlarının acılarını paylaşan Erdoğan ölü sayısının 232 olduğunu açıkladı.

İlerleyen saatlerde sayı 282'ye çıktı.

İRAN'DAN MESAJ

TAHRAN, (DHA)- İRAN, Soma'daki maden kazasından dolayı Türk milleti ve devletine başsağlığı diledi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran milleti ve devleti adına Türk milleti ve devletine başsağlığı dileğinde bulunarak olaydaki yaralılar için acil şifalar temenni edildi. Açıklamada, İran'ın arama kurma çalışmalarına katılmaya ve her türlü yardım hazır olduğunu bildirdi.

BAHÇELİ: HERKESİN KALBİ SOMA İÇİN ATMAKTADIR

 MİLLİYETÇİ Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Soma’da Meydana Gelen maden kazasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Maden kazasını son yılların en korkunç, en kahredici olayı olduğunu söyleyen Bahçeli, "Türk milleti büyük bir acı ve felaketle karşı karşıyadır. Manisa’nın Soma ilçesinde, özel şirket tarafından işletilen bir maden ocağında, trafo patlamasıyla çıkan yangın sonucunda dayanılmaz bir kayıp yaşanmıştır. Son yılların en korkunç, en kahredici müessif hadisesi bu şekilde gerçekleşmiştir. Herkesin kalbi Soma için atmaktadır" dedi.

"EN BÜYÜK KORKU VE KAYGIMIZ İSE KAYIP SAYISININ ARTMA İHTİMALİDİR"

Maden kazasındaki kayıpların artmasından duyduğu endişeyi dile getiren Bahçeli, "Şu ana kadar 205 işçi kardeşimiz maalesef Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. En büyük korku ve kaygımız ise kayıp sayısının artma ihtimalidir. Halen, maden ocağında mahsur kalmış çok sayıda işçimizin olması ve geçen her anın aleyhe işlemesi endişeleri artırmakta, umutları kırmaktadır" ifadelerine yer verdi.

"HERKESİN KALBİ SOMA İÇİN ATMAKTADIR"

Arama-kurtarma ekiplerinin canla-başla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Bahçeli, "Aziz milletimizin duaları Soma’yladır. Herkesin gözü-kulağı Soma’dan alınacak haberlere kilitlenmiştir. Arama-kurtarma ekiplerinin canla-başla çalışmalarını sürdürdükleri anlaşılmaktadır.Türk devleti tüm imkânlarıyla olay mahallindedir" dedi.

Kazadan duyduğu üzüntüyü dile getiren Bahçeli, "Şu an toprak altında mahsur kalan işçilerimizin sağ-salim kurtarılmaları, sevdikleriyle ve sevenleriyle kavuşmaları Rabbim’den dileğimdir. Hepimizi gözyaşına ve mateme boğan maden faciasında hayatlarını kaybeden işçilerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet; kederli ailelerine, Somalı vatandaşlarıma ve Türk milletine sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralı olarak kurtarılan işçilerimize de geçmiş olsun dileklerimle birlikte acil şifalar temenni ediyorum" açıklamasında bulundu.

TABUT KAMYONLARI

 TÜRKİYE'yi yasa boğan Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden ocağındaki faciada yaşamlarını yitiren ve otopsileri tamamlanan maden işçileri için Manisa'nın ilçeleri ve köylerinden kamyonlarla tabut toplandı. Maden ocağındaki facia ardından ölenlerin sayısının 200'ü aştı. Büyük kentlerden gönderilen adli tıp uzmanları cesetleri çıkarılan işçilerin otopsilerini kısa sürede tamamlamaya çalışırken, savcılar da kimlik tespitini yaptı. Ölen madencilerden işlemleri bitenlerin cenazeleri yakınlarına teslim ediliyor. Binlerce kişi yakınlarından gelecek umutlu haberi ve cenazesinin bulunmasını beklerken, gözyaşları dinmedi. Yetkililerin isteği üzerine Manisa'nın tüm ilçeleri ve köylerinde bulunan tüm tabutların toplantısına karar verildi.

Kamyonlara yüklenen tabutlar acı içerisinde kıvranan yakınlarının yanından geçerken ortaya yürek burkan görüntüler ortaya çıktı.

MANCİ'DEN MESAJ

Galatasaray teknik direktörü Roberto Mancini, oyuncular, teknik ekip ve Florya'daki tüm çalışanlar adına, dün Manisa'nın Soma İlçesindeki kömür ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler ili ilgili başsağlığı mesajı yayınladı. Tecrübeli teknik adamın sarı-kırmızılı kulübün resmi internet sitesinden yayınladığı mesaj şu şekilde: "Soma'da meydana gelen acı olayı büyük bir üzüntüyle öğrendik. Galatasaray Futbol Takımı'nın tüm bireyleri olarak Türkiye'nin acısını paylaşıyoruz. Hayatını kaybeden işçilerin ailelerine sabır, yaralı olarak kurtulanlara acil şifalar diliyoruz."

FENERBAHÇE'DE YAS

Soma'daki maden kazası nedeniyle 3 günlük yas ilan edildi. Başbakanlık tarafından, Manisa'nın Soma İlçesinde yaşanan maden kazası sonucuyla 3 günlük milli yas ilan edilmesinin ardından, spor kulüpleri de yasa büründü.

Fenerbahçe tüm tesislerinde bayrakları yarıya indirdi. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın dışında bulunan dev led panoya "Milletimizin Başı Sağolsun" yazıldı. Sarı-lacivertli kulübün resmi internet sitesinde bulunan tüm haberler ve sitenin görünümü siyaha çevrildi. FB TV yayınını siyah bantla sürdürürken Radyo yavaşlatılmış yayın yapıyor.

LİVERPOOL UNUTMADI

Liverpool kulübü, Facebook hesabından Soma'da meydana gelen maden faciasıyla ilgili başsağlığı mesajı yayınladı. Liverpool takımının Twitter'da bulunan sayfasında yayımlanan mesajda 'Manisa/Soma'da meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine başta olmak üzere, tüm Türkiye'ye başsağlığı dileriz' yazıldı. Liverpool kulübünün resmi Facebook hesabında ise ' Manisa, Soma'da meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere, tüm Türkiye'ye başsağlığı dileriz. Yaralı olan kazazedelerin ise bir an önce sağlıklarına kavuşmaları umuduyla acil şifalar diliyoruz. Meydana gelen kaza sonucu madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarının da en kısa sürede başarıya ulaşmasını temenni ederiz.' ifadeleri kullanıldı.

CHELSEA'DEN SOMA MESAJI

Premier Lig ekiplerinden Chelsea, Soma'daki faciayla ilgili bir mesaj yayınladı. Resmi Twitter hesabından mesaj yayınlayan İngiliz ekibi; "Bütün düşüncelerimiz özelikle Manisa'daki kazadan etkilenenler ve tüm Türkiye halkıyla birlikte" ifadelerini kullandı.

YANGIN PANODAN ÇIKMADI İDDİASI

Manisa'daki maden faciasında yapılan çalışmaları yerinde takip eden Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil ve Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun, farklı açıklamalar yaptı. Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, "Gerek bizim aldığımız bilgiler, gerekse arkadaşlarımızın madende yaptığı araştırmalardan olayın bir elektrik arızasından, pano patlamasından ve trafo patlamasından meydana gelmediğini belirledik" iddiasında bulundu.

Olayın daha önceden işlenmiş bir damarın tutuşmasıyla meydana geldiğinin tespit edildiğini iddia eden Hüseyin Yeşil, "Bizim tespitlerimiz bir ihmalin olduğunu gösteriyor. Bunun araştırılması ve soruşturulması lazım. Sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılması lazım" diye konuştu.

RİSK HARİTASI DİKKATE ALINMADI İDDİASI

Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun da, "Burada gerek Bakanlık, gerekse başka kaynaklar facianın elektrik arızasından kaynaklandığı, pano patlamasından olduğu söyleniyor. Bu doğru değil. Daha önce işlenmiş ve açıkta kalmış kömür damarının alev alması ve bundan kaynaklanan karbon monoksit gazının madene yayılmasıyla ölü sayısı arttı" dedi Maden Mühendisleri Odası olarak önceden risk haritası hazırladıklarını anlatan Torun, "Bunları Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile paylaştık. Alınması gerekli önlemleri belirttik, bunların uygulanması gerektiğini belirttik. Ne yazık ki bunlar dikkate alınmadı" diye konuştu.

FEDERASYON MÜSABAKALARI İPTAL ETTİ

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciası nedeniyle Türkiye Futbol Federasyonu Resmi İnternet sitesinden şu açıklamayı yayınladı:

"Soma'da yaşanan ve ülkemizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle elim facianın yaşandığı günden itibaren 3 günlük ulusal yas ilan edilmiştir. Bu çerçevede 14 ve 15 Mayıs tarihinde oynanacak tüm amatör ve profesyonel lig müsabakaları ileri bir tarihe ertelenmiştir. 16, 17, 18 Mayıs 2014 tarihlerinde tüm liglerimizdeki futbol müsabakaları planlandığı şekilde oynanacaktır. Bu müsabakalar öncesi sırasında ve sonrasında müzik yayını yapılmayacak, hakemlerimiz ve futbolcularımız sahaya siyah bantla çıkacak ve maçlardan önce Soma'da hayatını kaybeden yurttaşlarımız anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulacaktır. UEFA U17 Avrupa Şampiyonası'nda mücadele eden U17 Milli Takımımızın 15 Mayıs (yarın) tarihinde oynanacak Malta maçına siyah bantla çıkılması ve saygı duruşunda bulunulması için UEFA'ya başvurulmuştur. Kamuoyunun bilgisine sunar, Soma'da kaybettiğimiz yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli yakınlarına başsağlığı dileriz. Türkiye Futbol Federasyonu."

ALMANYA'DA MANŞET

ALMAN medyası, Türkiye'de meydana gelen maden felaketine geniş verdi. Soma'daki felaketi ilk haber olarak duyuran gazeteler çok sayıda fotoğrafın yanında video görüntüler de kullandı. Haberlerde ölü, yaralı ve mahsur kalan madencilerin sayısı hakkında bilgiler verilirken, madendeki yangının hâlâ kontrol altına alınamadığı duyuruldu. Der Spiegel, 'Sendika Maden Felaketini Katliam Olarak Nitelendirdi', başlığı altında, şunları yazdı:

"Soma'daki maden felaketinde en az 201 kişi yaşamını yitirdi, 80 yaralı var ve yüzlerce kişi ise, yeraltında mahsur. Kurtarma ekipleri canlılara ulaşmaya çalışıyor. Muhalefet ise iş güvenliğindeki eksiklikleri gündeme getirdi. CHP bir kaç hafta önce Soma'da inceleme yapılmasını istedi. Ancak AKP bunu reddetti."

Bild gazetesi, "Türkiye'de Maden Felaketi, Yeraltında Yangın" başlıklı haberinde, "Kömür madenindeki patlamada 200 ölü var. Yüzlerce madenci yanan madende mahsur kaldı. Kurtarma ekipleri kurbanları çıkarmaya devam ediyor. Uzun yıllardan beri Türkiye'deki en büyük maden felaketi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, madendeki yangının hâlâ kontrol altına alınamadığını açıkladı" diye devam etti.

Die Welt ise, "Türkiye'deki Maden Felaketinde 200'den Fazla Ölü" başlıklı haberinde, "Türkiye'de kömür madenindeki patlamada 200'den fazla madenci yaşamını yitirirken 200'den fazla madenci ise yerin 2 bin metre altında mahsur kaldı.

ENERJİ BAKANI YILDIZ

Enerji Bakanı Taner Yıldız, mahsur kalan işçiler için yapılan kurtarma çalışmalarını “zaman karşı yarış olarak nitelendirdi.

Bakan'ın verdiği bilgiye göre, yeraltında 787 madenci vardı ve bunlardan 363'ü kurtarıldı. Dört madenci ise ağır yaralı" diye yazdı. Die Zeit, kömür ocağında yangın çıktığını, tünellerin dumanla dolduğunu, temiz havanın azıldığını kaydederek, "Kömür madenindeki patlamanın ardından kurtarma ekipleri mahsur kalan madencilere ulaşmaya çalışıyor.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 201 madencinin yaşamını yitirdiğini, 4'ü ağır 80 yaralı olduğunu açıkladı" bilgilerini aktardı. TAZ ise, Türkiye'deki maden faciasında enaz 200 kişinin öldüğünü, buradaki yangının kontrol altına alınamadığını kaydedererken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın felaket nedeniyle yurt dışı seyahatlerini iptal ettiğini ekledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ölü sayısının 205'e yükseldiğini açıkladı. Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu. Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybıyla sonuçlanmış bir kazaya doğru gidiyoruz. 7 işçi kardeşimizin cenazelerini ailelerine teslim ettik. Otopsileri bir yandan yerinde yapılıyor. Adli Tıp'tan uzmanlar geldi. Bu işlemlerin de hızlanması için uğraşıyoruz. Asıl amacımız kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve olabildiğince bilgileri şeffaf paylaşmak. Edirne'den Kars'a bütün vatandaşlarımızın kalbi burada atıyor. Gerek idari, gerek cezai soruşturmaların yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın. Herhangi bir grizu patlaması, herhangi bir darp olmadı. Karbonmonoksit zehirlenmesinden kardeşlerimiz hayatlarını kaybetti. Allah rahmet etsin kendilerine. Acılı ailelerine sabırlar diliyorum. Taziyelerimi bildiriyorum."

OCAKTA BULUNANLARIN SAYISINI AÇIKLAMADI

Gazetecilerin ısrarla içeride olan işçi sayısını sorması üzerine de Bakan Yıldız, "İçerde olan tahmini bir rakam var ama o rakamı paylaşmaktan bilerek kaçınıyorum. Verilen toplam çalışan sayısı özel sektörün verdiği rakam. Bu sayılara kefil olamayacağımızdan işçi kardeşlerimiz çıktıkça paylaşacağız" dedi.

EKSİ 480 KODUNA KADAR İNDİK

Bakan Yıldız yangın bir ara söner gibi olduğunu, ancak dalgalı bir seyir izlediğini de hatırlattı, "Yangın yolu üzerinde olan işçi kardeşlerimiz var. Çıkarttığımız hiçbir işçi kardeşimizin yanarak vefat ettiğini görmedik. Bir cebe girebiliyor olmaları halinde, yaşayabilecekleri ümidi var. Her ne kadar zaman geçtikçe azalsa bile içimizde tutuyoruz. Eksi 480 koduna kadar ekipler gitti. 4.5-5 kilometre uzunluğunda tüneller. Son derece dikkatli davranıyoruz. Cenazelerini hatıralarına uygun olarak sıhhı şekilde muhafaza etmemiz lazım. En yakın devlet hastanelerinin morgları dahil olmak üzere şu şartlara uygun yerleri kullanıyoruz" dedi.

KINIK'TA DA SOĞUKHAVA DEPOSU HAZIRLANDI

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Türkiye'yi yasa boğan maden faciasının ardından cenazelerin konulduğu Manisa Kırkağaç'ta kavunların saklandığı soğukhava deposu ve yine morga dönüştürülen 2 TIR yetersiz kalınca, bu kez İzmir'in Kınık İlçesi'ndeki soğukhava deposu dakullanılmaya başlandı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileri, bu sabah Kınık Belediye Başkanı Ak Partili Sadık Doğruer'i arayıp, ilçede soğuk hava deposu olup, olmadığı hakkında bilgi aldı. Başkan Doğruer'in süt ürünleri için belediyeye ait bir soğuk hava deposunun olduğunu belirtmesi üzerine, Soma'daki madende yerin metrelerce altında yaşamını yitiren madencilerin cenazelerinin konulması için gerekli hazırlıkların yapılması istendi.

Bunun üzerine çevre ilçelerden ambulans ve cenaze aracı takviyesi yapıldı. Çevre il ve ilçelerden Adli Tıp uzmanları ve savcılar otopsi ve kimlik tespiti için ilçeye geldi. Hazırlıkların tamamlanmasıyla birlikte cenazeler de ilçeye getirilerek, soğuk hava deposuna konulmaya başladı.


Habere ait galeriyi görmek için tıklayın
14 Mayıs 2014
Etiket; soma ocak yangın, soma maden ocağı trafo, soma maçlar ertelendi, taner yıldız, soma facia Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


13 Yaşında Hakim Karşısında
Elektrik ve doğalgaza büyük zam
"Soma'da devlet usulsüzlük yaptı"
Doğa dostlarından Bakan Yıldız'a Latmos dosyası
Soma Maden'e Kötü Haber!
Madenin Patronunu Müdürün İddiası Yaktı, İkisi de Cezaevinde
Facia Şehrinde Yine Gergin Saatler!
Madenin Genel Müdürü de Gözaltında!
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
112 ekibine silahlı tehdit
Şiddeti 7,0
Başörtülü genç kıza saldırı
Vahşet, işkence, taciz, tecavüz
Ölmedi, öldürüldü...
Seri katil Buca'da görüldü
Patron olayım derken, paranızdan olmayın
İzmir'de korsan otoparkçılara hapis istemi
'Medya kriz planı' hazırlanmalı
Direnişten anladıkları masumları öldürmek
"Bunu yapan insan olamaz!"
İzmir'de üniversite bahçesine bomba atıldı
İzmir'de konsomatris operasyonu
O bildiriye imza atan hocaya destek yok
İzmir Metro'da faciadan dönüldü
Buca zabıtasından 'pazar' mesaisi
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de askeri araç kaza yaptı, 12 yaralı var
İTO da "kardeşlik" yürüyüşüne katılacak
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir