28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Türk mutfağı kebaptan ibaret değil



Yurt dışında sadece döner-kebap ikilisiyle tanınan Türk Mutfağının üzerindeki imajı yıkmak ve haklı konumuna ulaştırma hedefiyle yola çıkan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü, adımlarını ödüllü şeflerle birlikte atıyor.

Ege Mutfağına Yıldız Kazandırma Projesi kapsamında İEÜ’nün konuğu olan Fransız Şef Joseph Viola, Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileriyle Fransız mutfağının eşsiz lezzetlerini hazırladı.

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu ise, öğrencilerini bu anlamlı çalışmada yalnız bırakmadı. Rektör, önlüğünü taktı, mutfağa girdi, gala yemeğinin yapımında yer aldı. Fransa’da 2004 yılında “En İyi Şef” unvanını alan ve Michelin Ödülü bulunan Viola, öğrencilere sunum tekniklerinin detaylarını gösterdi, gala yemeğinde konuklarına eşsiz lezzetler sundu.İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Türk-Fransız yapımı “5 Yıldızlı Gala Yemeği” ortaya çıktı.

Fransa Fahri Konsolosu Zeliha Toprak, İzmir 22. Dönem Milletvekili Muharrem Toprak, köşe yazarları ve Türk şefler, gala yemeğine katıldı. İEÜ Rektörü Prof. Dr. Baltacıoğlu, Ege Mutfağına Yıldız Kazandırma Projesi’nin sadece Fransa işbirliğiyle sınırlı kalmayacağını öğrencileri diğer ünlü dünya mutfaklarının şefleriyle buluşturacaklarını söyledi.

Rektör Prof. Dr. Baltacıoğlu, Türk mutfağının öğrenciler tarafından bilimsel bir yapı içinde öğrenilmesini hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Mutfağımız bugüne dek annelerin kızlarına ya da ustaların çıraklarına aktarmasıyla öğrenildi. Bunların yazılı kuralları yoktu. Bölümümüzü kurarak bilimsel ortama taşıdık. Sadece Türk mutfağını tanımayı, öğretmeyi düşünmedik. Dünya mutfaklarından yabancı şeflerin Türkiye’ye gelmesini, mutfağımızı tanıtırken, onların da mutfaklarını öğrenmeyi amaçladık. Dünya Aşçılar Başkenti olarak kabul edilen Fransa’nın Lynon kentindeki aşçılar topluluğu ‘Les Toques Blanches du Monde’a bağlı ödüllü şefler ile başlattığımız çalışma sonucunda Şef Viola, atölye çalışmaları yapıyor. Biz de kendisine Ege Mutfağının lezzetlerini aktarıyoruz. Pazarları gezdirdik, Ege mutfağından lezzetler tanıttık.”

Şef Joseph Viola da, öğrencilerle yaptığı çalışmalarda sanki heyecanlı bir keşif yolculuğuna çıkmış gibi hissettiğini belirterek, “Benim için yeni öğrencilerle yaptığımız bu çalışma yeni bir keşif oldu. Gecenin yemeğini öğrencilerle hazırlamak büyük keyifti. Türkiye’ye her gelişimde Türk mutfağının eşsiz yapısını görüyorum. Bu hem şaşırtıyor hem mutluluk veriyor” diye konuştu.

İEÜ Ege Mutfağına Yıldız Kazandırma Projesi Koordinatörü Sırma Güven ise, projenin süreklilik kazandığını, gelecek günlerde farklı ülkelerden yıldızlı şeflerin atölye çalışmaları için eğitimler vereceğini söyledi. Proje Koordinatörü Güven, atölye çalışmaları sırasında Şef Viola’nın Fransa’daki Michelin Yıldızlı restoranlarda yaz dönemi stajlarına gönderilecek 6 öğrenciyi de belirleme şansı olduğuna dikkat çekti.

Şef Joseph Viola’nın Gala Yemeği

Başlangıç : Fındık sosunda balık köftesi Mantarlı Tart Tavuk Suyu Vinegrette, Hindibağlı Krem Şanti ile Amuse Bouche : Konfit domates ve kişnişli patlıcan sarma Kırmızı Biber ve Limonlu Somon Pate Grelette Sos eşliğinde Ana Yemek : Safran ve krema diskleri ile süslenmiş levrek fileto Çektirilmiş yengeç sosu ve enginarlı risotto

Tatlı: Tereyağında karamelize edilmiş elma, viski aromalı karamel sos ve bademli tuile eşliğinde

Şef Joseph Viola kimdir?

2004 yılının en iyi şef ödülüne sahip Paté dalında (Paté Fransız Ezmesi) dünya şampiyonu 2010 yılı yılın şefi ödülü 2010 yılın en iyi Lyon restauranı ödülü 2013 yılın bistrosunu ödülü 2004 yılından bu yana Michelin ödülü "des bouchons lyonnaise" adlı derneğin başkanı 2013 yılı itibari ile Les toques blanches başkan yardımcısı Ayrıca Fransa’da 2 restoranın sahibi ve şefi.

29 Ekim 2013
Etiket; İzmir Ekonomi üniversitesi, Mutfak Sanatları İzmir, Fransız Şef Joseph Viola, Tunçdan Baltacıoğlu Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
Gıda zehirlenmelerine karşı basit tedbirler
Dikkat alerji mevsimi başlıyor
Mutfaklar akıllanacak
Mübadil lezzetler
Tansiyona tasarım ayarı
Türkiye yaşlandı
Dar alanda konforlu mobilyalar
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir