29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Üniversitede Soma işgaline 22'şer yıl hapis isteniyor



Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi’nden 38 öğrenci, Soma'da yaşanan maden faciasının ardından Ege Üniversitesi'nde gerçekleştirdikleri işgal nedeniyle 22’şer yıl hapis istemiyle yargılanıyor.

Bianet'ten Çiçek Tahaoğlu'nun haberi şöyle;

En küçüğü 18, en büyüğü 27 yaşında.

Üniversiteyi işgal eden ve duvarlara yazılama yapan öğrencilere yöneltilen suçlamalar eğitim ve öğretim hakkına engel olunması, kamu malına zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve örgüt propagandası yapmak.

İddianamede öğrencilerin polislerce darp edilmeleri, “orantılı ve kademeli bir şekilde güç kullanılması” olarak yer alıyor. Hatta bu ifade neredeyse her iki cümleden birinde, bazen de tek bir cümlede iki-üç kere geçiyor. Müşteki mağdurlar ise dört çevik kuvvet polisi. Avukat Dinçer Çalım “Öğrencilerin darp edilmiş olması iddianamede görmezden gelinmiş oysa darp izleri görülmeyecek gibi değildi” diyor. Öğrencilerden birinin kaburgası, bir diğerinin ayağı kırılmış. İddianamede yer almayan darp raporları mahkemeye delil olarak sunulacak.

16 sayfalık iddianamenin altıncı sayfasında alt alta yer alan ifadeler çarpıcı: “Yabancı Diller Fakültesi binasını işgal eden gruba saat 02.40 sıralarında hava destekli, itfaiye, 112 ambulans, ses yükseltici cihaz, panzer, TOMA, vinç, shortland (akrep), Çevik Kuvvet personeli ve yeteri kadar takviye kuvvet ile kendilerine ve çevreye zarar vermelerini önlemek amacıyla orantılı olarak kuvvet kullanılarak müdahale yapıldığı, “(… öğrencilerin) görevlilere daha önceden hazırladıkları anlaşılan taşlar, kiremitler ve sert cisimler atıldığı, (…) barikatlar kurulduğu…”

Suçlamalar

İddianameye göre öğrenciler eğitim öğrenim hakkını engellemiş. Çünkü 22 Mayıs’ta önce “Berkin, Soma, yitirdiğimiz tüm canlar için adalet istiyoruz” pankartı, ardından “Soma'da katledilen katilleri yargılansın” pankartı açıp, fakülteyi işgal etmişler. Kapıları kapatıp, barikat kurmuşlar. Cezası 2 ila 5 yıl.

İddianameye göre öğrenciler toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmiş. Çünkü kanuna göre kapalı yer toplantıları saat 24.00’a kadar yapılabiliyorken, gece yarısını geçirip, üzerine “yasadışı örgüt ve topluluklar adına amblem ve işaret taşımış”lar. Cezası 1 yıl 6 aydan, 3 yıla kadar.

İddianameye göre öğrenciler görevi yaptırmamak için direnmiş. Çünkü “devamlı olarak çatının üst kısmından emniyet güçlerine yönelik müdahaleler” olmuş.

Ayrıca gözaltına alındıklarında slogan atmaya devam etmişler. Polisler, “orantılı ve kademeli bir şekilde güç kullanarak, kollarından, yüzünden, boynundan, bileklerinden, parmaklarından tutmak suretiyle” parmak izi almak zorunda kalmış. Öğrencilerin bu esnada “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları attığı da tespit edilmiş. Cezası birden fazla kişi tarafından işlendiyse 4 yıldan 10 yıla kadar.

İddianameye göre öğrenciler örgüt propagandası yapmış. Çünkü duvarlara yazı yazmışlar. Yazılar arasında “Berkin’in katili sermaye devleti”, “Ekim Gençliği”, “Öğrenci Dayanışması”, “Soma için boykota”, “DHKP/C”, “TKEP/L”, “Devrimci Gençlik”, “Kürdistan”, “İş kazası değil cinayet”, “Rojava”, “PKK”, “İşgal”, “Genç-Sen”, “Biji YPG”, “Jin jiyan azadi”, “YJA-Star”, “HPG”, “TKP/ML”, “TİKKO”, “DÖDEF”, “Yaşasın işgalimiz” gibi ifadeler yer almış.

Ayrıca 2001’de ölüm orucunda hayatını kaybeden Canan Kulaksız’ı anmak için etkinlik düzenleyip, bir de etkinlik için afiş hazırlamış ve bu afişi taşımışlar. Cezası 1 yıldan 5 yıla kadar.

İddianameye göre öğrenciler kamu malına zarar vermiş. Derslikler harap olmuş. 12 saat ifadeleri alınmadan bekletildikleri nezarethanenin duvarına da “Roboski’den Soma’ya hesap sormaya” yazmışlar. Cezası 1 yıldan 4 yıla kadar.

Yani öğrenciler 7 yıl 6 aydan, 22 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.

İddianamede belirtildiği üzere, fakültenin “kapılarını kırmak suretiyle içeri giren Çevik Kuvvet polisi” hakkında ise kamu malına zarar verme suçundan açılan bir dava yok.

Duruşma 14 Ekim’de

38 öğrencinin davası 14 Ekim saat 14.00’da İzmir Bayraklı Adliyesi’nde görülecek.

“Polis koridor kurup darp etti”

Yargılanan öğrencilerden Gamze Yentür, fakülteye giren çevik kuvvet polisinin binanın çatısında etraflarını sardığını ve o andan gözaltı aracına bindirilene kadar darp edildiklerini anlatıyor: “Darp çatıda başladı. Etrafımızı sardılar. Sürekli küfür ve hakaret edip darp ettiler. Çatıdan indirirken, çevik kuvvet polislerinin oluşturduğu koridordan döverek indirdiler. Ters kelepçe taktılar, bizi yere, birbirimizin üzerine attılar. Birkaç arkadaşımızın kafasına postalla bastılar.

Ardından yine bir polis koridorundan darp edilerek gözaltı aracına bindirildik. Bir arkadaşımızın kaburgası, bir başka arkadaşımızın ayağı kırıldı. Hepimizde darp izleri vardı. Bunlar iddianamede yer almıyor.”

Gamze Yentür, “Bu eylemi bir örgüt adına gerçekleştirmedik” diyor, “Üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Ege İşgal Boykot Komitesi adına gerçekleştirdik. Aramızda kendini ifade ettiği bir örgütü olan da, bağımsız olan da var. Ama elbette hepimizin sosyalist bir dünya görüşü var. Dünya görüşümüz gereği Soma’da yaşanan iş cinayetine tepki göstermemiz gerekiyordu, bunu da üniversitede yaptık”.

İş cinayetini protesto eden öğrenciler hakkında istenen cezaların iş cinayetlerinin sorumluları hakkında istenmediğini söyleyen Yentür, herkesi kendileriyle dayanışmaya çağırıyor: “Üniversiteli gençlik bu topraklarda politik süreçlerde daima taraf olmuştur. Biz de emekçiden taraf olarak bu işgali gerçekleştirdik. Soma’nın faillerine istenmeyen cezalar, buna dikkat çeken öğrencilere isteniyor. Bu dava sadece Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi gençliğine değil, tüm gençliğe dönük bir saldırı. Dolayısıyla herkesi 14 Ekim’de bizim yanımızda olmaya çağırıyoruz.”

18 Eylül 2014
Etiket; ege üniversitesi, üniversite işgali, soma işgali, öğrenci, iddianame, dava, yargı, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Gelişimin uluslararası başarısı
KSK'ye Bayraktar müjdesi
Gençlere kucak açtılar
EÜ. üçüncü sırada
Vekil maaşıyla kız öğrenci okutacak
Fırat Çakıroğlu toprağa verildi
Ege'de Ülkücü genci öldürdüler
EÜ Tıp çalışanları isyan etti
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir