28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

Vakit Şafak Vakti

Görev yaptığım üniversitede bütün öğretim üyelerinin elektronik posta kutularına rektör tarafından mesaj atılarak gece saat 23.00 de kampüste cüppeleriyle beraber hazır olmaları ve rektörlüğe ait otobüslerle Ankara’ya gidileceği bildirilmişti.

Kısa bir süre önce Danıştay’a yapılan saldırı yurdun dört bir yanından çağırılan kurum ve kuruluşlarca Ankara’da protesto edilecekti. Dönemin Cumhurbaşkanı, ana muhalefet ve dönemin bilumum zinde güçleri faili tespit ve teşhis etmişler, saldırının kesinlikle laik düzene yapıldığı konusunda hemfikir oluvermişlerdi.

Dolayısıyla o gün kamuya ait kurum ve kuruluşlarla yurdun dört bir yanından Ankara’ya toplanan kalabalığın hedefi de sloganlarına yansımış ve parlamenter sistemin iktidarına karşı bütün zinde güçler tek yumruk halinde öfkelerini zirveye taşımışlardı.

Adil olması gereken, tarafsız olması gereken devlet, hükümetine karşı taraf olmuş ve halkın iradesini yansıtan iktidar ise zinde güçlerin hedefi oluvermişti.

Kimse failin yargılanması, suçluların bulunması, adaletten, hukuktan, demokrasiden falan bahsetmiyor fail zaten yobaz bir güç, demokrasi ve parlamenter sistem de hükümetin adeta suç ortaklarıydı sanki ve yükselen değer, kalabalıkları birleştiren ses:” Türkiye laiktir, laik kalacak” ile “Hükümet İstifa, Ordu Göreve” idi.

Eylem, siyasi bir eylemdi ve devletin resmi imkânları, devlete karşı kullanılıyor, üniversiteyi yönetmekle görevli rektör, zinde güçlerden aldığı sinyaller üzerine bütün öğretim üyelerine mesaj atıp eyleme davet yollayabiliyor, devletin araçları ve devletin şoförleriyle; kurumuna sağlanmış bütün kaynakları kullanarak böylesi bir siyasi tavrın, tarafı olabiliyordu.

Üç yüz civarında akademisyenin görev yaptığı üniversitemde birçoğu profesör olmuş akademisyenlerin içinde bu hukuksuzluğa dur deme cesareti gösteren: “devletin kaynakları ile devlete karşı siyasi tavır koymak, devletin parasıyla hovardalık yapmaktır! Sayın rektör de, öğretim üyeleri de eğer bir siyasi tavır koyacaklarsa mesai saatleri dışında, kendi imkânlarıyla ve kendi iradeleriyle tavır koymalıdırlar” deyip savcılığa suç duyurusunda bulunan çok şükür bir öğretim üyesi arkadaşımız çıkmıştı.

Bir diğer hocamız da aynı akşam bir ulusal kanalda, zinde güçlerin üniformalı ve üniformasız temsilcilerinin katıldığı bir TV programında aynı çağrıları yaparak, tek başına da kalsa aynı yürekliliği sergilemiştir.

Üç yüzde iki! Çok şükür ki devlet o badireyi, 28 Şubat’ın o artçı eylemlerini ve yüz yıl sürecek etkilerini zor da olsa atlattı ve o karanlık günler tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı. Bana o iki yiğit arkadaşın isimlerini sormayın!

Kendilerinin izni olmadığından söyleyemem. Ama beni yakın takip edenler görüp, bilir onları. Merak da etmeyin.

Bu millet bu kadar ihanet, bu kadar entrikaya rağmen devlet denen kutsalını namertlere ezdirmeden dimdik tutabiliyorsa onlar gibi yiğitlerin yüzü suyu hürmetine.

Şimdi ne mi oldular? Rektör falan olmadılar tabii ki. Kahraman olup omuzlarda da taşınmadılar, madalyaları da olmadı. Onların da bunu dert edindiklerini sanmıyorum ama iflah olmaz dert benim!

O gün kalabalıklarda yer alan ya da köşesine çekilip korkan, suya sabuna dokunmayan, akmaz-kokmaz bir sürü tipin koca koca makamlara oturduklarını gördü bu gözler de o yiğitleri ne makamlarda ne de nimette aşta göremedi ya ona yanarım.

Doksanlı yıllarda görev yaptığım kuruma gelen bir Alman heyetini almak üzere gittiğim Adnan Menderes Havaalanından dönerken heyetin İzmir’e ait sorularını da cevaplıyordum.

Önce havalimanının adının nereden geldiğini sormuşlardı. Sonra şehre giriş yolunun ne zaman yapıldığı, önlerinden geçtiğimiz Musevi Mezarlığı, Ermeni Mezarlığı derken bunların da hangi dönemlerde yapıldıklarını sorduklarında yine Menderes dönemi diye cevaplamış ve doğal olarak onlar da bu kadar hayırlı ve güzel işler yapan insanın şimdi nerede olduğunu sormuşlardı.

“Önce Başbakan yaptık sonra da astık!” deyiverince de yüzlerini bir görmeliydiniz.

Bu ülkede sanırım hayırlı ve güzel işler yapmak için hep büyük bedeller ödemeyi göze almak şart. Ama bir yerlere gelebilmek, devlette daha etkin olabilmek için de bir o kadar silik, renksiz ve hatta hain bile olmak daha geçerli.

Hainler affedilebiliyor, saklananlar, gizlenenler güneşe çıktıklarında tertemiz görülebiliyorlar da işini hakkıyla yapıp, aşını helaliyle kazananlar, yüreklerindeki cevhere sımsıkı sarılan yiğitler bir türlü ilgi bile görmüyorlar.

Baksanıza bir af konusu ortaya düştüğünde bile hainlerin savunucusu kadar kader mahkûmlarının savunucusu görebiliyor musunuz etrafınızda?

Vakit Şafak Vakti! Ve biz yine bütün hayallerimizi başka bir şafağa taşımak üzere, Hubeyb’lerin ardından, dokuz tekbir kuşanmış olarak beklemekteyiz umutla.

Şafağa selam söyleyin! Yeni marşlarını: o, bir kıyıda bıraktığımız yiğitler için söylemeye hazırlansın ve bayramlıklarını sakladığı yerden çıkarsın artık!

Balığın bilmediğini bilip duruyoruz zaten de Halik’dan da hiç şüphemiz olmadı ki.

Vakit Şafak Vakti ve bütün gafillerin uykusuna inat ben hep ayaktayım! Gönül penceremden süzülüverecek o yiğitlerin yollarını gözlüyorum. Sedalarını daha yakın duyabilmek için.

07 Haziran 2018 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
CEZA HEP FUTBOLSEVERLERE
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir