29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Yeşilova Höyüğü'nde 100'e yakın yeni tarihi eser çıktı



İzmir’de yerleşik yaşamın 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını ortaya koyan Yeşilova Höyüğü’nde yapılan kazılarda 100’e yakın yeni tarihi eser çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin desteği ile sürdürülen kazı çalışmalarının sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin ile Karacaoğlan ve Yeşilova Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği (KAYED) Başkanı Ramadan Güler kazı çalışmalarına verdikleri desteği sürdüreceklerini açıkladı.

Yeni dönem kazı çalışmalarının başlatıldığı Yeşilova Höyüğü’nden geçtiğimiz yıl içinde çıkarılan tarihi eserler kazı alanının yanında bulunan Tarih Öncesi Yaşam Müzesi’nde gün yüzüne çıkarıldı.

Kazı alanının çevresindeki Karacaoğlan ve Yeşilova mahallelerinin sakinlerinin kurduğu KAYED, 5. geleneksek kahvaltısını düzenledi. Toplantıya Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, KAYED Başkanı Ramadan Güler, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Heyet, kazı alanında yapılan çalışmalar ve ortaya koyulan eserler hakkında bilgi aldı.

BOYNUZLU KAPLAR BULUNDU

Geçen dönem kazı çalışmalarında Yeşilova Höyüğü Kazı Alanı’ndan 100’e yakın buluntu çıkardıklarını söyleyen Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, 9 yıldır aynı alanda çalıştıklarını vurguladı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve KAYED’e verdiği destekler nedeniyle teşekkür eden Yrd. Doç. Dr. Derin, “Burada yaşanan kültürü yeniden canlandırmak istiyoruz. Günümüzden 8 bin 500 ve 5 bin yıl öncesine ait zengin buluntular elde ettik. Buğdayı öğütmek için yaptıkları havandan, sıvı kap testileri var. Bu yıl en çok dikkat çeken ise 5 bin yıllık boynuzlu kaplar. Yaptıkları kaplarda savaşçılık özelliklerini yansıtmışlar. Metal ve bronz işlemesinde kullandıkları döküm aleti bulduk” dedi.

KAYED Başkanı Ramadan Güler, derneklerini 2010 yılında kurduklarını, tarihi ve kütürel dokuya sahip çıkmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kazı sezonunda çalışmaları desteklemek ve çıkan eserlerin daha çok kişiyle paylaşılması için kahvaltı organizasyonlarını yaptıklarını belirten Güler, desteklerinin artarak devam edeceğini söyledi.

KAZI ALANININ ÜÇ ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ VAR

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Yeşilova Höyüğü kazı çalışmalarını çok önemsediklerini belirterek, “Bu kazı alanının üç önemli özelliği var. Birincisi tarihi bilgilerimizi değiştiriyor. 8 bin 500 yıllık bir yerleşkenin ilk buluntularını ortaya çıkardı. İkincisi kentin içinde olması nedeniyle uzun süreli açık bir kazı alanı. Üçüncüsü de bir derneğin bu işe sahip çıkması. Bunu Türkiye’ye örnek bir proje olarak sunuyoruz. Kültüre sahip çıkmak sadece üniversitenin, yerel yönetimin, kültür bakanlığının değildir. Asıl sahip çıkması gerekenler o kentte yaşayanlar. Bu nedenle KAYED’i kutluyorum” dedi.

GÖNÜLLÜ ELÇİ OLACAĞIZ

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova’da amaçlarının öncelikle turizmi canlandırabilmek olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Bu anlamda Yeşilova Höyüğü sadece Bornova ve İzmir için değil ülkemiz ve dünya için de çok önemli bir kazı alanı. Farklı kültürlerin geçmişte ve günümüzde yaşadığı Bornova’da çıkarılan bu eserleri ilk olarak burada yaşayanların görebilmesi büyük bir şans. Buraya turist olarak gelecek insanlara da bizler gönüllü rehberlik yaparak Bornovamızın ve İzmirimizin tanıtımında öncülük yapacağız. KAYED’in Yeşilova Höyüğü, Homeros gibi pek çok alanda duyarlı olması bölgemiz açısından büyük şans. Önümüzdeki yıl üniversitemizin 60. kazı çalışmalarının 10. yılını büyük bir gururla kutlayacağız. Emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.

05 Eylül 2014
Etiket; izmir, yeşilova höyüğü, kazı, tarihi eser, bornova belediyesi, ege üniversitesi, candeğer yılmaz, olgun atila, kayed, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
MENEMEN'DE ÇOCUKLARA 23 NİSAN MÜJDESİ
ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI BÜYÜLEDİ
EMİNE IŞINSI ÖKSÜZ ANILDI
İZMİR'LİLER AVNİ ANIL'I UNUTMADILAR
TARİHİ CAMİ, MEYDAN DÜZENLEMESİ KURBANI
Fatih Baha Aydın, Muğla'da gençlerle buluştu
Dört gün Buda üç gün Zorba
İkinin Biri İzmir'de
Basmane tasarımıyla Venedik'e gidiyor
Alsancak Garı için canlandıran tasarımlar
Gravürlerde yaşayan İzmir
2018 model gelinikler
Keçenin yansıttığı kadınlar
İş önlükleri sanatla buluştu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir